Din curtea școlii în Liga a 3-a. Viitorul Curița și-a propus să educe tinerii prin sport

Din curtea școlii în Liga a 3-a. Viitorul Curița și-a propus să educe tinerii prin sport

RĂSFOIND   PRESA   SPORTIVĂ

Din curtea școlii în Liga a 3-a. Viitorul Curița și-a propus să educe tinerii prin sport

Articol realizat de Cristian Frisk și  apărut pe site-ul Flashscore

 

Una dintre echipele nou promovate în Liga a 3-a, la finele sezonului 2022-2023, este Viitorul Curița, campioana județului Bacău. Numele localității fiind mai puțin cunoscut, stârnește curiozitatea iubitorilor fotbalului. Așa am pornit pe urmele noului punct cardinal pe harta fotbalului românesc și am ajuns în Moldova, într-o zonă superbă, pe undeva prin Văile Trotușului și Oituzului. 

Satul Curița aparține administrativ de comuna Cașin, care este situată în vecinătatea Oneștiului și a orașului stațiune Tg. Ocna. Curița are aproximativ 600 de locuitori și a devenit cea mai mică localitate care a avut vreodată o echipă de fotbal într-una din primele trei ligi ale României.

Într-o astfel de așezare, terenul de fotbal nu e greu de găsit. Iar de aici apar surprizele și povestea se leagă organic. Echipa Viitorul Curița și-a început activitatea în 2015, având ca scop principal educarea tinerilor prin sport, cu prioritate a celor din mediul rural din proximitatea orașului Onești.

Primul teren de fotbal pe care a evoluat echipa este cel din curtea școlii generale din localitate. Având limitele minime regulamentare, 90 de metri lungime și 45 metri lățime, terenul se află chiar în spatele școlii, mărginit pe partea opusă de un deal care ține loc și de tribună. Suprafața aparține Ministerului Educației, iar acum acolo se mai strâng copiii din sat să se joace cu mingea, în timp ce echipa s-a mutat peste deal, la Filipești, unde a fost construită o bază sportivă modernă, care va fi în continuare dezvoltată, conform conducătorilor clubului.

Suprafața de joc este excelentă, iar pe lângă arena principală mai sunt două terenuri cu iarbă naturală. La vreo 200 de metri mai în spate curge Oituzul, râu care și-a pus apele la dispoziție, când a fost nevoie, pentru ca Viitorul să aibă un gazon calitativ.

Un centru pentru copiii din mediul rural

Acum, odată cu promovarea, nivelul de investiții va crește și mai mult, deoarece este nevoie de vestiare, mai multe locuri în tribune și utilități, pentru ca stadionul să primească omologarea necesară.

În plus, vor mai fi construite două terenuri, unul sintetic și unul acoperit cu nisip, iar în planurile pe termen lung sunt incluse și terenuri de baschet și handbal, dar și un minihotel cu 30 de locuri.

”Dorim ca aici să facem un centru foarte puternic, în special pentru copiii din zonă, din mediul rural. Iubim fotbalul și nu precupețim niciun efort pentru performanță”, spune directorul centrului de copii și juniori, Costică Ene, cel care a fost și primul antrenor al echipei de seniori.

Alături de el, Constantin Brânză, vicepreședintele clubului, completează: ”Este un sezon istoric. Pe lângă promovarea echipei de seniori, am ajuns cu echipa U19 în semifinalele Campionatului dedicat campioanelor județene. Ne așteaptă noi provocări, foarte dificile, dar suntem pregătiți să le facem față”.

La club, la toate grupele de vârstă, sunt legitimați peste 200 de copii. Finanțatorul echipei, Mihai Fudulache, nu face rabat de la ceea ce înseamnă performanță, așa că pentru viitor se urmărește înscrierea de juniori republicani și a unor echipe de fete, în campionatele naționale.

Cea mai mică comunitate din primele trei ligi

Fudulache este un potent om de afaceri din zonă, care dorește să dea locurilor natale ceva înapoi, prin fotbal și sport de performanță. Deși locul de plecare al acestei povești sportive este Curița, o decizie strategică a clubului a fost aceea de schimbare a identității, pentru a trece pe certificatul de identitate al CS Viitorul Onești. Deocamdată pașii juridici nu au fost finalizați, așa că echipa rămâne Viitorul Curița.

Clubul a intrat deja în istorie, reprezentând cea mai mică comunitate prezentă vreodată într-un eșalon național. O astfel de performanță merită, cu siguranță, un loc în monografia fotbalului românesc.

Jucătorii și suporterii, majoritatea din Onești, așteaptă cu nerăbdare debutul în Liga a III-a, programat în următorul  week-end .Viitorul dorește să refacă legătura Oneștiului cu fotbalul mare, dar în același timp, clubul înțelege exact rolul și conceptul de responsabilitate socială pe care îl are într-o zonă specială, în mijlocul unei oaze turistice, dar în care sărăcia este lucie.

Fotbalul din Moldova, pe drumul cel bun

În tot acest context, Viitorul Curița/Onești pare o instituție totalmente diferită, axată pe concepte clare de performanță. Clubul are o filosofie proprie, o strategie, iar acum se poate spune că are și un palmares bogat la nivel județean. Toate acestea pot fi văzute pe site-ul oficial, www.viitorulonesti.ro.

Promovarea alb-verzilor vine într-un context extrem de favorabil, în care Moldova fotbalistică pare să se revigoreze după ce Poli Iași și Oțelul Galați au promovat în Superligă, iar Ceahlăul Piatra Neamț a revenit în Liga a II-a. Printre obiectivele turistice ale zonei putem include, așadar: salina Tg. Ocna, Barajul de la Dărmănești, Stejarul din Borzești, Mănăstirea Cașin, Valea Oituzului, Valea Trotușului și… Viitorul Curița/Onești.

F C Viitorul  va activa în Seria a V a a Ligii a III a, alături de echipele  SR Municipal Brașov,  Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2 (în deplasare),  ASC Câmpulung Muscelul (acasă), ACS Kids Tâmpa Brașov (d),  Olimpic Zărnești (a), Olimpic Cetate Râșnov (a), AFC Odorheiu  Secuiesc (d),  ACS KSE  Târgu Secuiesc (a), ACS Ciucaș Tărlungeni (d).

 

Distribuie articolul!