Vacanța elevilor este aproape de sfârșit dar după zilele pline de voie bună rămân și amintirile acesteia, înainte de începerea unui nou an școlar. Pentru elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Negoiești (comuna Ștefan cel Mare), o amintire în care se regăsesc deopotrivă atât profesorii cât și elevii este lăsată de desfășurarea Școlii de Vară ”Lumea magică a copilăriei – Culoare… Fantezie… Imaginație”. Aceasta a avut loc în perioada 24 – 29 iulie 2023 urmând un proiect din Strategia Națională de Acțiune Comunitară (SNAC), în cadrul căruia la Școala Gimnazială Nr.1 Negoiești ˮ s-au desfășurat activități deosebit de instructive. În acest proiect Școala Gimnazială nr. 1 Negoiești a avut ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bacău, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău, Asociația Clubul Sportiv Capablanca Onești, Biblioteca Ion Susanu Ștefan cel Mare, Rotary Club Onești și Librăria Pompieri din Onești. Alături de elevii școlii, activitățile au fost coordonate de următoarele cadre didactice: director a Școlii Gimnaziale nr. 1 Negoiești prof. Bitere Daniela. prof. înv. primar Boșcor Mihaela-Violeta, prof. înv. primar Alexandru Andreea, prof. înv. primar Antohe Gabriela, prof. înv. primar David Alina-Sonia, prof. înv. preșcolar Stoica Greta, prof. înv. preșcolar Mocanu Viorica-Eliza și prof. Vitalyos Ștefan. Invitații proiectului, parteneri dar și coordonatori la aceste activități le-au fost din partea A.D.I.S. Bacău d-na Oana Maria Ionica, Inspector de Specialitate Comunicare și Relații Publice cu Proiectul „Vrem să avem un viitor – Reciclăm”, iar din partea Agenției Naționale Antidrog (ANA) Bacău d-nii comisar șef Gioacăș Ionel și Inspector de specialitate Nistor Liviu, care le-au vorbit despre cauzele consumului de droguri în rândul tinerilor și despre traficul de persoane. Mare pasionat al jocului de șah d-nul Tăbăcaru Gheorghe, din partea Asociației Sportive Capablanca Onești, le-a prezentat elevilor din secretele șahului, acest club purtând numele legendarului șahist cubanez, José Raúl Capablanca, campion mondial între anii 1921 – 1927.
Elevii au participat la diverse ateliere recreative din cadrul Proiectului S.N.A.C. ȘCOALA DE VARĂ ,, LUMEA MAGICĂ A COPILĂRIEI CULOARE… FANTEZIE… IMAGINAȚIE….ˮ, între care amintim: ,,ARMONIA CULORILORˮ, cu concursuri de pictură cum ar fi ,,Pictură prin fuzionare Curcubeulˮ, desene pe asfalt; ,,GRĂDINA CU BASMEˮ – atelier de lectură în care elevii citesc / ascultă lecturi.– CRE-ART concursuri de creativitate ,,Cel mai bun povestitorˮ; ,, Șoseta personajˮ; ,,MESAJUL MEU ANTIDROGˮ, unde au fost prezentate cauzele consumului de droguri în rândul tinerilor și cum pot face față elevii presiunii anturajului, atunci când sunt puși în fața luării unei decizii, jocuri sportive, drumeții.
Alte activități deosebite au fost:,,CUM SĂ CREŞTEM SĂNĂTOŞIˮ- cu promovarea unui stil de viaţă sănătoasă în rândul copiilor, punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie, igienă, mişcare), a comportamentelor sănătoase; ,,MICII DANSATORIˮ cu dansuri pe ritmuri muzicale și cu momente aplicative în sală / în aer liber (paşi de bază, mişcări în sincron şi de euritmie / Dansuri populare / Vals lent / Mambo / Cha,cha,cha); PROIECTUL ”VREM SĂ AVEM UN VIITOR – RECICLĂMˮ , unde a fost evidențiată importanța reciclării pentru un mediu mai curat și sănătos, regula celor 3 R.
O activitate interesantă a fost ,,ZIUA FUN – ZIUA SPORTIVĂˮ, ce le-a propus elevilor exercițiul ”Să explorăm mintea omului!” și au avut loc jocuri de grup, activităţi în aer liber dar și o mică competiție de șah. Această competiție a fost coordonată de profesorul antrenor de șah Vitalyos Ștefan și de șahistul Tăbăcaru Gheorghe, din partea Asociației Sportive Capablanca Onești, care au mărturisit despre ”sportul minții”: ,,Şahul nu cunoaşte restricţii privind limita de vârstă, nu cunoaşte anotimp, pasiunea pentru <<sportul rege>> nu cunoaşte limită. Sportul care dă suplețe minții, oferă, celor ce l-au pătruns adânc în conținut, satisfacții sufletești de ordine estetic comparabile cu cele resimțite în fața operelor de artă autentică. Răspândirea jocului de șah poate fi o indicație asupra stării culturale a unei națiuni. Şah-iştii n-au duşmani, ei au numai rivali care le strâng prieteneşte mâna înainte şi după partidă.ˮ
Alternativă valoroasă în petrecerea plăcută și instructivă a vacanței
Prof. Daniela Bitere, director al Școlii Gimnaziale nr. 1 Negoiești a declarat:,,Proiectul S.N.A.C. ȘCOALA DE VARĂ << LUMEA MAGICĂ A COPILĂRIEI CULOARE…. FANTEZIE…. IMAGINAȚIE…>> este un proiect care se înscrie în aria proiectelor personalizate de ajutor comunitar care s-au desfăşurat în şcoala noastră, la început acestea fiind idei separate, mai apoi constituindu-se ca parte a unui proiect permanent al acestei instituții. Ţinând cont de specificul local al comunităţii, care se regăseşte în profilul copilului şcolii noastre, bazându-ne pe entuziasmul curiozităţii caracteristic vârstei şcolarilor mici, luând în considerare propunerile şi aşteptările formulate de copii, am propus, prin acest proiect, activităţi care să-i ţină aproape de şcoală, să le ofere o alternativă valoroasă în petrecerea plăcută şi instructivă a vacanţei, nu doar pe parcursul timpului petrecut în cadrul proiectului ci, mai ales, pentru cel petrecut mai apoi acasă, cu grupul de prieteni, colegi, vecini, rude sau chiar individual.”
O opinie deosebită asupra acestui proiect ne-a împărtășit prof. Boșcor Mihaela-Violeta, consilierul educativ a celei mai mari școli din comuna Ștefan cel Mare, care a menționat:,, Ineditul proiect al ȘCOLII DE VARĂ <<LUMEA MAGICĂ A COPILĂRIEI CULOARE… FANTEZIE… IMAGINAȚIE…>> se dorește a fi, în primul rând, o modalitate de a oferi copiilor o alternativă atractivă pentru petrecerea unei perioade din vacanţa de vară. Acesta este impactul pe termen scurt şi imediat. Colateral, acest proiect prevede şi impact pe termen lung: copiii învaţă jocuri instructiv-recreative la şcoală, jocuri pe care, mai apoi, le pot organiza singuri. Odată ce şi-au însuşit abilitatea de a se organiza singuri pentru un joc pe care îl cunosc, apare şi transferul asupra altor activităţi, fie jocuri aflate din altă parte, fie create de ei. Mai mult chiar, abilitatea de auto-organizare se transferă şi asupra altor tipuri de activităţi, de învăţare efectivă, de efectuare a unor sarcini practice, de lucru în echipă etc. De asemenea, programul are în vedere creşterea încrederii părinţilor în instituţia şcolară, o mai bună colaborare şi implicare a acestora în sprijinirea activităţilor curriculare şi extracurriculare, cunoscându-se importanţa părinţilor în desăvârşirea copiilor lor.”
Fiind mereu alături de elevi, pe toată perioada proiectului, doamnele profesoare Antohe Gabriela, David Alina-Sonia și Alexandru Andreea au subliniat faptul că ,,trebuie accentuată esenţa proiectului – ajutorul, socializarea, prin adaptare la celălalt, prin respectarea regulilor de grup. Copiii învaţă să descopere împreună, să comunice, să se organizeze, să respecte reguli, să avanseze propuneri, să aibă încredere în sine şi, mai ales, să se bucure împreună”. În aceeași idee, doamnele profesoare pentru învățământul preșcolar Stoica Greta și Mocanu Viorica – Eliza au evidențiat un lucru deosebit: ,,Experienţele de grup încheagă prietenii, dărâmă barierele prejudecăţilor, dau naştere la solidarităţi şi adaptări la situaţii sociale în miniatură. Prin acest proiect şcoala noastră va deveni un altfel de loc pentru o altfel de învăţare în această perioadă. Va fi o nouă experienţă din viaţa de şcolar. Şi va fi una plăcută!ˮ
Pentru buna desfășurare a Proiectului S.N.A.C. ȘCOALA DE VARĂ ,, LUMEA MAGICĂ A COPILĂRIEI CULOARE… FANTEZIE.. IMAGINAȚIE…” ne-au fost alături oameni cu suflet mare, care ne-au sprijinit și ne-au ajutat în achiziționarea materialelor didactice, dar și în premierea tuturor copiilor care au participat la atelierele de vacanță, făcându-le o surpriză foarte mare. Multumim sponsorilor noștri oficiali: ROTARY CLUB ONEȘTI, ASOCIAȚIA CLUB SPORTIV CAPABLANCA, LIBRĂRIA POMPIERI ONEȘTI. Articol realizat de colectivul de cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 1 Negoiești, com. Ștefan cel Mare, jud. Bacău