Onești, 565!

Onești, 565!

Astăzi, 14 Decembrie 2023, se împlinesc 565 de ani de la prima atestare documentară a orașului Onești de către  domnitorul Ștefan cel Mare. Prima mențiune documentară care atestă existența localității Onești este de la 14 decembrie 1458 și apare într-un act de danie,  dat la Suceava, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), când Marușca, fiica lui Andrieș Slujăscul, va dărui Mănăstirii Bistrița cotul Onești. Din istorie  aflăm că odată cu trecerea timpului satul Oneşti se mărise considerabil, ajungând, după datele luate de pe o hartă militară rusească, întocmită în anii 1822-1829, la 107 gospodării cu 535 de locuitori. O  personalitate emblematică pentru municipiul Onești  este hatmanul Alecu Aslan (iar numele său nu-i este purtat în urbe de nicio  uliță!) El a început aici  o adevărată activitate pentru realizarea unor obiective îndrăzneţe, care vor înlesni trecerea lentă în epoca modernă. El s-a dovedit a fi şi un mare patriot, sprijinind cu hotărâre pe tinerii revoluţionari care militau pentru Unirea Principatelor şi formarea unei Românii libere şi independente.

Între anii 1833 şi 1840, Alecu Aslan a construit conacul boieresc (astăzi Clubul Elevilor, de lângă parc). Aici se mai păstrează doar trei fotolii sculptate de pe vremea distinsului personaj. Tot acest hatman a sistematizat localitatea (mutând casele din zona  actuală a gării vechi în zona actualului bulevard Oituz) și  a creat Parcul central din Onești.

Pentru oneşteni, cât şi pentru locuitorii Văii Trotuşului, Aslan a construit o impunătoare moară de piatră, în anul 1842, care a funcţionat 120 de ani. Ea a fost dărâmată în anul 1962. În locul ei s-au construit locuinţe. Moara a fost amplasată la capătul bulevardului Oituz, de astăzi.

Orașul modern a luat naștere pe vatra vechiului sat în anul 1952, atunci când, prin decizia Consiliului de Miniștri, a fost dispusă construirea Grupului Industrial Borzești și a orașului muncitoresc aferent Onești ca urmare a acestei decizii, s-au înființat primele colonii și a început construcția primelor blocuri. În plină expansiune industrială orașul a purtat  numele Gheorghe Gheorghiu Dej până în  decembrie 1989. Aici au existat numeroși ”coloși”  industriali, ale căror produse erau exportate în peste 120 de țări ale lumii. Aici a fost și o  importantă şcoală de gimnastică feminină în anii ’70, care a dat mapamondului pe Nadia Comăneci, gimnasta notată pentru prima oară cu 10 la Jocurile Olimpice (la Montreal, în 1976). Astăzi în Onești există  Liceul cu Program Sportiv “Nadia Comăneci”, precum şi Sala Polivalentă “Nadia Comăneci”.

După anul 1990, orașul ONEȘTI care era unul din cele mai industrializate orașe din zona Moldovei intra in regres datorită privatizarii industriei și a migrării populației și a forței de muncă nu numai  în alte zone ale țării ci și în multe țări din străinătate!

 

Ce avem azi?

 

Până a răspunde la această întrebare (și sperăm să găsim un răspuns și la  vre-un factor decizional din municipiu), prezentăm  o știre  comunicată de  Agerpres  despre  municipiul Piatra Neamț! Un raport al Eurostat  relevă faptul că municipiul Piatra-Neamţ este între oraşele europene cu un grad ridicat privind calitatea vieţii! Raportul a analizat date culese din 83 de oraşe europene şi a avut peste 70.000 de persoane intervievate. Menționăm că  din România, în studiu au fost incluse oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca şi Piatra-Neamţ, cel din urmă remarcându-se pentru scoruri demne de menţionat la mai multe aspecte importante pentru calitatea vieţii.
Studiul a fost realizat în aprilie 2023 şi a vizat întrebări despre oportunităţile privind locurile de muncă, siguranţa cetăţenilor, calitatea serviciilor publice dar şi curăţenia oraşelor.
Municipiul Piatra-Neamţ excelează la satisfacţia locuitorilor săi vizavi de viaţa pe care o duc în acest oraş, cu un procent de 92 la sută. „ Este un rezultat care se explică, printre altele, prin faptul că Piatra-Neamţ este considerat un oraş curat, cu o calitate crescută a aerului şi cu un nivel scăzut de zgomot, conform aceluiaşi sondaj. De altfel, municipalitatea pune accent pe investiţii de protecţie a mediului, precum containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi o întreagă reţea de piste pentru biciclişti”, precizează comunicatul Primăriei Piatra-Neamţ.

În privința Oneștiului, din ce în ce mai aglomerat de mașini și prin faptul că probabil întrece multe alte orașe prin numeroasele semafoare pe care le are, este potrivit a aminti  o remarcă de la o ședință a Consiliului Local Onești,  despre realizarea  unor piste pentru bicicliști:”Nu este loc… ar fi <<o glumă bună>>  ca Oneștiul să aibă  piste de biciclete!” Dar la Moinești s-a reușit ca pe străzile centrale să circule și bicicliștii!
Municipiul Piatra-Neamţ este considerat un oraş potrivit atât pentru familiile tinere cu copii, dar şi pentru persoanele în vârstă. 78 la sută dintre pietreni sunt mulţumiţi de zonele verzi din oraş (parcuri şi grădini), 69 la sută sunt mulţumiţi de infrastructura sportivă (terenuri şi săli de sport) şi 66 la sută  de spaţiile publice (pieţe şi zone pietonale). Oare  oneștenii  ce spun despre aceste procente, pentru municipiul în care locuiesc?
„Nevoia de mai multe spaţii deschise a fost conştientizată şi la nivelul administraţiei locale, fiind, de altfel, o tendinţă la nivel global. Unul dintre proiectele actualei conduceri este o grădină publică care va avea dublu rol, asigurând o zonă de spaţii verzi, dar şi un loc în aer liber pentru desfăşurarea diverselor evenimente culturale. Recent, primarul oraşului a anunţat şi intenţia de a amenaja o nouă zonă pietonală în centrul oraşului, în apropierea Muzeului de Istorie din Piatra-Neamţ”, se arată în comunicatul Agerpres.
Administraţia locală din Piatra-Neamţ este apreciată şi ea de cei intervievaţi. Pietrenii sunt mulţumiţi de rapiditatea cu care le sunt rezolvate sesizările (64 la sută, cu 10 procente peste media europeană) şi, de asemenea, 65 la sută consideră că taxele şi impozitele stabilite de municipalitate sunt rezonabile. Municipiul Piatra-Neamţ are o aplicaţie mobilă care este dedicată şi turiştilor, dar şi localnicilor, pentru că le permite să facă sesizări pentru problemele pe care le întâlnesc în oraş  iar în ultimele 6 luni, peste 1.000 sesizări au fost făcute în cadrul aplicaţiei.
„Deşi aparent o problemă pentru oraş, aglomeraţia din traficul rutier se poate explica şi prin faptul că aproape jumătate dintre cei intervievaţi folosesc maşina personală pentru a se deplasa. Doar 32,55 la sută dintre pietreni folosesc transportul în comun în oraş, cu toate că peste 70 la sută  spun că transportul public este frecvent şi de încredere. Primăria a investit în ultima perioadă în modernizarea staţiilor de aşteptare şi implementează şi proiecte pentru înnoirea mijloacelor de transport în comun”, menţionează comunicatul Primăriei Piatra-Neamţ. La Onești? Este încă valabil  un comentariu de pe rețelele de Facebook:”Oneștiul nu are transport public! Cartierele  Slobozia  și Borzești asigură transportul în municipiu, la orele <<de frecvență >>  pentru  locuitorii  acestor cartiere!”
„Mă bucură şi mă motivează în acelaşi timp rezultatele despre orașul Piatra Neamț, pentru că mereu avem ceva de îmbunătăţit. Putem şi vom face mai mult pentru a creşte calitatea vieţii pentru fiecare pietrean. Avem şi dovada că direcţia este una bună – o mare parte dintre pietreni spun că faţă de acum 5 ani, calitatea vieţii lor în Piatra-Neamţ a crescut – astfel că muncim în continuare pentru a duce la bun sfârşit implementarea proiectelor actuale şi lucrăm pentru a face din Piatra-Neamţ un oraş mai prietenos cu cetăţenii săi, mai curat, mai modern”, a declarat în comunicatul de presă, primarul Andrei Carabelea.

Eurostat este un organism oficial al Comisiei Europene care furnizează date statistice.

Este drept că și la Onești  calitatea vieții s-a îmbunătățit în ultimii ani. Orașul a fost cuprins de mari șantiere – înlocuindu-se rețeaua de apă potabilă, veche de peste 50 de ani! Piața Casei de Cultură și a Catedralei Ortodoxe are  un contur nou, ultramodern…Au fost amenajate  trotuare, parcări, locuri de joacă pentru copii dar… Oneștiul nu are nici o echipă sportivă a municipiului, să reprezinte acest oraș în ligile regionale și naționale după cum nu mai are nici ”o zi a orașului”, pentru a fi sărbătorită! Nu mai sunt la Onești nici manifestări culturale de nivel național  iar oamenii în vârstă de  40 – 60 ani  și peste această  vârstă spun cu tristețe că nu li se oferă nicio oportunitate de  a petrece  timpul liber prin organizarea  de  activități adecvate vârstei! Mai sunt  și alte lucruri de evidențiat și de notat? Le așteptăm!

Pentru realizarea articolului s-au folosit date și fotografii  de la 1 Bacău Info

 

 

Distribuie articolul!