FLORI DE CRINI ȘI LAURI

FLORI   DE  CRINI   ȘI  LAURI

CITIND   AFLI  LUCRURI  INTERESANTE!

S-a întâmplat în 16 decembrie1894: A trecut la cele veșnice arhitectul Alexandru Orăscu; promotor al clasicismului. El a fost  primul preşedinte al Societăţii Arhitecţilor Români (1891-1894),  participant la Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească  și preşedinte al Ligii Culturale (1890-1892). Arhitectul Alexandru  Orăscu este cel care a proiectat clădirea veche a Universităţii şi hotelul „Bulevard” din Bucureşti, hotelul „Continental” din Constanţa dar și… Catedrala Mitropolitană  din Iași şi alte  clădiri emblematice.

Alexandru Hristea Orăscu, cunoscut mai ales ca Alexandru Orăscu (n. 30 iulie 1817, Bucureşti – d. Bucureşti) a fost un arhitect, planificator urban şi profesor universitar român. Între 1885 – 1889, Orăscu a fost rector al Universităţii Bucureşti, iar între 1890 – 1892, preşedintele Ligii Culturale. În anii 1840, atunci când arhitectul catalan – român Xavier Villacrosse a fost numit arhitect şef al oraşului București, funcţie pe care a îndeplinit-o între 1840 şi 1848, adjunctul său a fost arhitectul Alexandru Hristea Orăscu. Acesta a participat la Revoluţia de la 1848, a avut şi o carieră de politician, iar în 1876 a fost Ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice. Între anii 1891 – 1894 a fost primul preşedinte al Societăţii Arhitecţilor Români.

 Între  lăcașurile de cult ce s-au construit după planurile  arhitectului Alexandru Hristea Orăscu se numără și Biserica Domnița Bălașa din București. Aceasta  a fost construită în anii 1881 – 1885, în stil neoromantic şi neobizantin.

 Biserica are un plan în formă de cruce, la care se adaugă absida poligonală a altarului.Numele bisericii provine de la prima biserică ridicată pe acest loc, în anii 1743-1744, ctitorită fiind de Domniţa Bălaşa, cea de a şasea fiică a domnitorului Constantin Brâncoveanu şi de soţul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Această primă biserică fost demolată în 1871. Pe locul altarului, în 1883 s-a pus o piatră comemorativă. În 1750, Domniţa Bălaşa a înălţat alături de prima ctitorie, pe locul bisericii actuale, o a doua biserică, cu hramul Înălţarea Domnului, lângă care a înfiinţat o şcoală şi un azil de bătrâni. .

  Biserica este declarată monument istoric şi este înscrisă în Lista monumentelor istorice din România, sub denumirea de Biserica „Înălţarea Domnului” – Domniţa Bălaşa. În interiorul bisericii, între pronaos şi naos, pe partea dreaptă se găseşte mormântul Domniţei Bălaşa. Prin 1884 sculptorul Ion Georgescu i-a făcut monumentul funerar, din marmură albă. Pe un postament decorat cu rozete şi colonete, este montat un mic sarcofag, la rândul lui atent uvrajat, cu şiruri de denticuli, blazoane, flori de crin şi lauri, deasupra căruia un înger stă de pază. Aşezată pe prima treaptă a soclului, abandonată meditaţiei, o femeie întruchipează durerea. Veşmântul amplu, capul lăsat pe palma stângă, profilul nobil, cu părul strâns în coc, cununa de lauri din mâna ei dreaptă, executate cu mult realism, au, dincolo de aparenţa familiară şi de mesajul uşor de descifrat, tensiunea unei trăiri ce pare că nu se va irosi şi nu se va banaliza niciodată.

Distribuie articolul!