Răsfoind presa străină – DUMA, Bulgaria

Răsfoind  presa străină – DUMA, Bulgaria

Teatru, iubire și… vin!

 

O săptămână festivă a artei, dedicată iubirii și vinului, îi așteaptă pe fani în perioada 6-10 februarie la Scena Artă de la Shipka 34 din clădirea Centrului Cultural și Informațional Rus din Sofia. Teatrul de artă va prezenta spectacole preferate din repertoriul său – spectacole matinale pentru copii și spectacole de seară pentru adulți. Ideea este de a face din  această inițiativă o tradiție anuală din februarie.

Decizia de a organiza o Săptămâna festivă a artei în februarie a venit pentru că în ianuarie  în Bulgaria nu se joacă  spectacole, teatrele  repetând foarte mult și…activ spectacolele de pe afișul acestui an (piesele  lui Shakespeare fiind în top!) Menționăm că în Bulgaria comedii ale marelui   Shakespeare sunt puse în scenă de peste 90 de ani! Pentru ziarul  DUMA actrița Milena Chervenkova a declarat:” Este obositor și responsabil, așa că am decis să ne concentrăm doar pe repetiții. Premiera este așteptată în luna martie la Art Stage din <<Shipka>> 34. Așa a venit ideea în februarie de a începe cu ceva curios. Sper și cred că, dacă totul va merge bine, Săptămâna Artei, dedicată iubirii și vinului, va avea loc din nou anul viitor și va deveni tradițională. Invităm alte teatre să se alăture pentru a avea un eveniment festiv de zece zile”.

Evenimentul de artă începe pe 6 februarie, la ora 19:30, cu  spectacolul „Musical Journey”,  în care sunt invitate personalități interesante și, potrivit actriței Milena Chervenkova  „ totul devine o mare petrecere”. Actorii vor cânta în zece limbi și vor „înconjura” lumea. Spectacolul prezintă cântăreții minunați care sunt acum și artiști în Teatrul de Artă – Atanas Palyushev și Mariela Fileva. Tânărul pianist și compozitor Mario Yotsov va cânta la pian, iar Milena Chervenkova  se alătură în engleză și rusă, lansând  câteva melodii.

„COMEDIE FINITA?!” este pe 7 februarie la ora 19, pe scena unde se vor juca celelalte spectacole. Comedia este opera lui Serghei Litvinenko, dramaturg și co-fondator al Teatrului de Artă. A scris această piesă acum 22 de ani, care sună absolut relevant, de parcă ar fi scrisă astăzi. Mișcarea lui de geniu este că ia personajele  din ”comedia dell ‘arte” Piero, Arlequin, Colombina și Malvina și cu mașina magică a timpului le transportă din secolul 16 în secolul 21. Se pare că nu s-au schimbat multe de atunci. Și astăzi există triunghiuri amoroase, satire politice și ce! Chiar și astăzi există o urcare  ”pe scara  de serviciu” și o dorință de a fi șeful fără greșeală… Producția este de Kamen Koev, explică Chervenkova.

În a treia seară, 8 februarie, de la ora 19, oaspeții vor viziona „Zgârieturi de ploaie” de Yana Dobreva – o poveste de dragoste foarte frumoasă,  care e greu de jucat. Această piesă este oarecum autobiografică a ei, ea interpretând  rolul  unui scriitor care scrie o carte nouă în fața publicului. Personajele despre care scrie se nasc în imaginația ei și apar ca artiști vii pe scenă. Producția este a regizorului ruso-francez Prof. Alexander Velikovsky, care lucrează de mulți ani la Teatrului de Artă Sofia.

Telespectatorii tineri pot urmări, de asemenea, pe 8, la ora 11 a.m., „Dragoste pentru cele trei portocale”, sub conducerea lui Kamen Koev, care se află în repertoriul Teatrului de Artă de 15 ani. Spectacolul este în stilul comediei dell’arte bazat pe scenariul lui Carlo Gozzi. Este potrivit pentru copiii de la 4 la 104 ani, pentru că și telespectatorul adult se distrează mult și se bucură de poveste.

Următoarea reprezentație pentru copii este pe 9 februarie, la ora 11 a.m. – „Prițesa și purcelul” bazat pe basmul lui Andersen, o reprezentație minunată a autoarei de Marijana Koeva, care este regizor, scenograf și designer de costume. Acum Toni Hristova joacă rolul Prințesei, rolul Porcului este interpretat de Denis Hayat, care s-a alăturat și el în scurt timp trupei Art Theatre.

Apogeul Săptămânii artei festive este pe 10 februarie, la ora 19.  când va avea loc o reprezentație aniversară a 50 de ani – „Master, Señor, Don Juan” sub conducerea prof. Velikovsky. ”Dacă n-ar fi fost doi ani de pandemie și dacă nu ar fi început acest nenorocit de război, am fi sărbătorit la acea vreme cea de-a 100-a performanță!”, comentează Chervenkova, care împreună cu echipa a pregătit o surpriză amuzantă pentru seara aniversară.

”Și acum va fi respectată vechea tradiție a Teatrului de Artă – pentru ca actorii și publicul să se întâlnească și să discute la un pahar de vin bun după spectacole, să-și împărtășească impresiile și să-i felicite personal pe artiști pentru buna prestație. Pentru al treilea an, continuă marele gest al companiei <<See Wines>>, care ne oferă vin pentru fiecare spectacol pentru adulți, cu care tratăm publicul”, notează Chervenkova cu recunoștință.

Ea adaugă o altă veste bună pentru publicul Art Theatre :” Fiecare dintre spectatorii noștri va primi o reducere de 20 la sută  la prețul  biletului său dacă vizitează restaurantul  <<Rafi>>, vizavi de Teatrul de Artă!”.

Zilele acestea a sosit vestea că Teatrul de Artă  din Sofia a câștigat Marele Premiu în cadrul Festivalului Internațional Online. XVIII Întâlnire și Festival Internațional de Creație „Împreună în secolul XXI” – „Împreună în secolul XXI”.   Articol de Nadejda Usheva

 

Spre un nou succes

 

După marele interes  al spectatorilor  bulgari pentru ediția pilot, „Example Cabaret”, revine  la Sofia  ”muzica de aur” a trecutului! Ea  va prinde din nou viață pe scena de la „Centrul de evenimente Pirotska 5”, prezentând un spectacol uluitor  de cabaret. Echipa este acum pregătită să recreeze toată emoția și încărcătura creativă a hiturilor eterne precum „Taci, taci”, „Dacă aș avea un ciocan”, „Oameni și străzi”, „Oprește-te la mine”, melodii foarte  îndrăgite în rândul spectatorilor  de toate vârstele.

„Toate melodiile sunt incluse în noile aranjamente ale tânărului compozitor Dobromir Kisiov, pentru a împinge un fir invizibil de la romantismul anilor trecuți la sunetul actual”, afirmă producătorul Veselin Stoyanov-Lino. Interpreții de frunte Tsvetelina Marinova și Toma Zdravkov sunt gata să încânte din nou publicul, prezentând imagini fascinante.De fapt, tocmai datorită succesului mare al primului spectacol și a efectului pe care l-a creat, am decis să prezentăm „Cabaret Exemplar” în fiecare lună la Sofia, iar din aprilie vom începe spectacole și în țară”.

Echipa spune că un test cert al interesului pentru „Example Cabaret” îl reprezintă și oamenii care au cumpărat deja bilete! „Sperăm să obținem același efect, și mai puternic ca la primul spectacol”, spun Tsveti și Toma, care menționează că ”nu e vorba numai de locul de muncă, ci de  o mare  misiune!  Suntem pregătiți pentru o nouă călătorie muzicală și teatrală în acei ani în care dragostea veșnică, primele întâlniri tremurătoare, despărțirile dureroase, tinerețea și frumusețea în viață au fost pictate cu cuvinte tandre, linii melodice și respirație reținută.”

În noile ediții ale „Cabaret exemplar”, producătorul Veselin Stoyanov-Lino mizează pe coregrafa Velislava Dipchikova, care surprinde perfect pulsul fiecărei lucrări. Cu mișcările corpului, dansatorii din baletul „Expose team” cufundă complet publicul în atmosfera spectacolelor de cabaret, a draperiilor roșii și a hainelor strălucitoare. Povestea spectacolului este spusă de carismaticul Krasimir Mitov  iar viziunea strălucitoare a spectacolului este a scenografului Ilina Grozeva.

Veselin Stoyanov promite că energia și sentimentul uluitor nu se vor potoli cu fiecare nouă reprezentație a „Cabaret exemplar”. Cuvintele finale ale producătorului, atingând publicul ca o atingere finală, rămân ca o parte constantă și foarte emoționantă: „Viața trebuie trăită aici și acum, indiferent cât de greu ne este uneori. Important este să simțim și bucură-te!”

 

 

 

Distribuie articolul!