Oneșteanul Vasile Pușcașu este unul din cei mai valoroși practicanți ai luptelor libere din istoria acestei discipline din țara noastră și o adevărată legendă a categoriei de 100 kg.
Vasile Pușcașu (în foto), s-a născut în comuna Bârsănești județul Bacău în luna mai în 1956, într-o familie cu patru copii (două fete și doi băieți, el fiind cel mai mic dintre copii). A practicat sportul încă din perioada școlii generale, sportul preferat fiind trântele și nu neapărat pe saltea. Pe când avea 14 ani, într-o competiție de recrutare și selecție, îl vede ”la lucru” cunoscutul antrenor Cornel Cristuț. Numai după câteva luni ”maestrul” îl ”încorporează” în lotul de lupte libere al clubului CS Onești , astăzi CSM Onești.
Mâna maestrului Cornel Cristuț își va pune amprenta pe calitatea de luptător a lui Vasile Pușcașu, acesta devenind campion național de juniori. Se întâmpla în 1976. După obținerea acestui titlu de campion sportivul oneștean își va desfășura activitatea în cadrul Clubului Sportiv al Armatei, Steaua București (între 1976 – 1988). Aici îi va avea ca antrenori pe Gheorghe Șuteu, Alexandru Geantă și Ioan Vasile Popovici. Palmaresul luptătorului Vasile Pușcaș pe plan intern cuprinde 12 centuri de campion național, la individual, la categoria 100 kg, în perioada 1977 – 1978. Tot în Campionatul Național de lupte libere, la categoria 100 kg, el s-a clasat de 11 ori pe primul loc, cu echipa.
Prima ediție a Jocurilor Olimpice la care a participat Vasile Pușcașu a fost cea de la Moscova, din 1980, atunci când s-a clasat pe locul al VI-lea. În 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles el a obținut prima medalie olimpică, cucerind bronzul. Cea mai valoroasă performanță a carierei sale s-a înregistrat la ediția din 1988 a Jocurilor Olimpice, desfășurată la Seul – Coreea de Sud. Luptătorul român Vasile Pușcașu a devenit campion olimpic la lupte libere, la categoria 100 kg. Oneșteanul Vasile Pușcașu aduce singura medalie olimpică de aur din istoria luptelor libere din România.
În palmaresul sportiv al lui Vasile Pușcașu se mai înscriu 2 (două) medalii de bronz la Campionatul Mondial din 1977, de la Lausanne, respectiv la cel din 1979, de la San Diego. O medalie de argint a fost cucerită la ”Mondialele” din Franța, din anul 1987 iar alte două titluri de vicecampion balcanic la tineret au fost obținute în anii 1976 și 1977. Stilul său de luptă s-a bazat și caracterizat prin acțiuni rapide și repetate, urmare a unei pregătiri fizice și tehnice deosebite. După retragerea din activitatea competițională Vasile Pușcașu a devenit antrenor la secția de lupte a CSA Steaua, grupa seniorilor, poziție ce a ocupat-o până în 1993. După anul 1990 el a îndeplinit diferite funcții ăn cadrul Federației Române de Lupte iar în anul 2000 a fost ales secretar general al acestei federații. Vasile Pușcașu, un oneștean cu care ne mândrim, este din anul 1980 Maestru Emerit al Sportului. Articol realizat de Mircea Bostan, senior al sportului din Municipiul Onești
COMENTARII
Prof. Adrian Dovleag, Onești
Strada principală din localitatea natală îi poartă numele cu recunoștință!
Prof. Margareta Agapi, Onești