De ce ”Hidra”?

De ce ”Hidra”?

O lucrare  jignitoare  de  artă (butaforie?) a fost amplasată  de  Primăria Municipiului Iași în fața  Grupului  statuar  al Voievozilor Români, lângă Casa Pogor! Această sculptură  reprezintă o hidră cu 7 capete, de care trecătorii s-au arătat foarte indignați. Autorul acestei lucrări este  sculptorul Costin Ioniță, care a declarat:” Ideea a pornit de la reproducerea trunchiului lui Lenin din care ies 7 trandafiri. Din punctul meu de vedere, trandafirul este cel mai puternic simbol al României postdecembriste și ideea e că această clasă politică s-a schimbat doar la față, în rest este aceeași. E o temă politică. E vorba de clasa politică și despre lipsa ei de interes vis-a-vis de lucrurile bune pe care ar trebui să le facă și își urmărește doar propriile interese. De ce Hidra? Pentru că atunci când tai un cap, conform legendei, răsar altele la loc. E un monstru pe care nu îl poți omorî decât dacă îl omori dintr-o bucată“.

Deosebit este faptul că această lucrare este  păzită de către Poliția municipiului Iași pentru că locuitorii de aici își exprimă indignarea prin diverse moduri  față de amplasarea  ei în Parcul Voievozilor! (o ieșeancă în vârstă s-a ales cu dosar  penal pentru că a lovit ”Hidra” cu piciorul!)

Iată  câteva opinii  față de această situație:” În mitologia greacă, Hidra era un șarpe monstruos din Lerna, avându-i ca părinți pe Typhon și Echidna. Ea avea mai multe capete în locul cărora creșteau altele dacă erau tăiate. Hidra a fost ucisă de Hercule, care și-a otrăvit săgețile cu sângele ei. E totusi de apreciat curajul artistului si celor care au aprobat amplasarea acestei  statui în centrul Iașului.”; ”Respect acestei doamne! Bunul Dumnezeu să o  răsplătească  pentru curajul de a lua atitudine in fața acestor demonizați!”.

Într-un comentariu (dur) se menționează:” Nici in Africa nu ar fi îndrăznit să expună  asemenea  urâțenie! De ce nu o pune primarul Iașului, Mihai Chirica, la el în curte? Dacă e urâtă și oamenilor nu le place, de ce își bate joc de oraș? O mai și păzește Poliția locală când  în oraș colcăie crima organizată  și infractorii!” în timp ce  alții sunt de părere  că ”opera de artă trebuie expusă într-un muzeu, pentru oamenii care chiar apreciază arta! Nu trebuie dărâmată, pentru că  <<Hidra>> reprezintă clasa politică românească și ar trebui strămutată în fața Casei Poporului!…”

Menționăm că  criticii de artă consideră că ”lucrarea are un mesaj politic extraordinar, și este  amplasată perfect pentru a scoate în evidență contrastul dintre bărbații care ne-au condus și situația politică actuală! Arta nu poate evolua într-o țară în care  <<frumosul>>  artistic este reprezentat doar de natura moartă, tablouri dupa reproduceri celebre și de  bibelourile de porțelan, ce adună praf de 30 de ani în dulap! Lăsând la o parte ridicolul situatiei și faptul că oamenii pot fi acuzați de distrugere / vandalism, statuia este absolut hidoasã!”

CONCLUZIA?  Trebuie să mai treacă niște generații pentru a putea ajunge să apreciem și frumosul din morbid!

COMENTARII

 

Dana Ela Țîntaru, Tg. Ocna
Oricâtă ,,semnificație ” ar fi în această statuie, privitorii nu au nevoie de asa ceva. Amplasată intr un spațiu care nu are nici o legătură cu ,,semnificația ” statuia nu face decât să amplifice angoasele trecătorilor. Din punctul meu de vedere statuia nu și are locul nici rostul acolo. Spațiul acela plubic este mai degrabă potrivit unui rond de flori.
90% dintre trecători nu simt decât repulsie la vederea unei astfel de ,,bazaconii ” oricâtă semnificație ar avea.
Știm ,,de ce Hidra” dar nu înțelegem de ce acolo. Când treci pe o alee, printre copaci te aștepți să vezi cu totul altceva. Îți sare inima când când dai cu ochii de monstruozitate.

Gelu Belcescu, Onești

Să o punem intr un hangar și să fie scoasa peste 5 generații , atunci omul va intelege ce-i frumosul, după  părerea autorului acestui articol. Pănă atunci artistul poate medita la o Hidra din America sau din UE. să vedem ce idee traznită mai concepe..

Clement  Popescu

Mie-mi place….poate le aduce aminte și unora că orice are un sfârșit!

Ramona  Bohălțeanu, Onești

Este o lucrare totuși,greu de înțeles dar și alți mari sculptori au avut tot felul de lucrări greu de înțeles! Problema este că noi românii ne-am învățat cu chiciuri promovate intens pe social media și nu mai credem în nimic! Mie îmi place lucrarea!

 

Distribuie articolul!