”Sinceritate în credință, iubire, dialog, dreptate și, peste toate, bunătate…”

”Sinceritate în credință, iubire, dialog, dreptate și, peste toate, bunătate…”

Azi, 21 aprilie  a mai adăugat o floare în buchetul rodnicei sale vieți  Prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta, prieten al meleagurilor trotușene, prilej  fericit pentru a-i transmite de pe aceste meleaguri o sinceră urare  LA   MULȚI  ANI!  S-a născut la 21 aprilie 1952 în municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud. După susținerea examenului de bacalaureat la Liceul „Liviu Rebreanu” din orașul natal, urmează studiile universitare la Institutul de Medicină și Farmacie Iași, pe care l-a absolvit în anul 1980. În perioada 1992-1996, a urmat cursurile școlii doctorale sub îndrumarea prof. dr. Jianu Butnariu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, finalizate cu susținerea tezei de doctorat: ”Corelaţii dintre prezenţa AgHBs în sânge, manifestările biologice, histologice și manifestările evolutive în hepatita cronică la copii”. În urma specializărilor făcute în țară și în străinătate, a dobândit competențe în Pediatrie, Bioetică și Management sanitar. Datorită specializărilor obținute, domnul Mircea Gelu Buta a ocupat, în perioada 1990-1995, funcția de director al Grupului Școlar Sanitar Bistrița, iar între anii 1996 și 2017, de manager al Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Activitatea didactică universitară și-a început-o în anul 2002, ocupând prin concurs postul de conferențiar asociat la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj- Napoca, unde a predat disciplinele: Bioetică, Nursing și Pediatrie. Din anul 2000, a devenit cadru didactic asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar începând cu anul 2009 a ocupat, prin concurs, postul de profesor universitar la aceeași facultate, ca titular pentru disciplina Bioetică creștină. Din anul 2000, este invitat în calitate de profesor asociat să predea disciplinele Bioetică și Patologie medicală la Facultatea de Inginerie Electrică (secția Inginerie medicală) din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta este inițiatorul Seminarului Internaţional de Medicină și Teologie de la Bistrița, ajuns  la peste 20 de  ediții.

Opera sa  cuprinde  mai mult de  80 de volume de specialitate și beletristică publicate,  dintre care amintim: ”Istorii neștiute, istorii uitate” ( Ed. Școala Ardeleană, 2022); ”Moștenirea unui Arhiereu” (Ed. Renașterea, 2021); ”Vremuri de molimă” ( Ed. Renașterea, 2021); ”Amintirile unui student la Medicină” ( Ed. Junimea, 2021); ”Urme ale unor oameni de seamă” ( Ed. Școala Ardeleană, 2020) și altele.

În ziua de 28 aprilie 2017, când a fost dezvelit, la Bistrița, bustul lui Alexandru Vaida-Voevod, lucrare din bronz și piatră a sculptorului Ilarion Voinea din Cluj-Napoca, Prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta a susținut un emoționant discurs, în care a declarat: ”Cu toții cred că sunteți de acord că a sosit momentul să înlăturăm pseudovalorile care ne sunt livrate în felurite moduri și să aducem în fața națiunii pe oamenii care au făcut ceva pentru români și țara locuită de ei. Este evident că patriotismul a fost, de multe ori, pervertit, banalizat, bagatelizat sau exacerbat, dar asta nu ne dă dreptul să ne hulim țara și valorile ei, pentru că nu poți fi european fără a fi român și, dacă nu crezi în identitatea ta, nu ai niciun respect de la alții. Înțelegând aceasta, francezul nu se rușinează că e francez, englezul că e englez și nici ungurul sau neamțul nu își leapădă apartenența, deși cu ceva timp în urmă, ar fi avut motive să o facă. Secretul cultivării patriotismului generos și curat, neîndreptat împotriva altor patriotisme, este dat de sinceritatea în credință, iubire, dialog, dreptate și, peste toate, bunătate, însă nicidecum să-ți sacrifici poporul, să sacrifici patrimoniul comunitar și compatrioții, pentru a face pe plac străinului, adică, vorba lui Grigore Alexandrescu, să fii «coadă de topor». O minte sănătoasă, adică temperată, ghidată de echilibru și cunoaștere, reprezintă «calea împărătească», pe care Sfânta Scriptură ne îndeamnă să umblăm (Deut. 5, 32; 17, 11), fără să uităm însă că asta este țara noastră. Toți ceilalți au venit din alte părți, iar noi, românii, suntem aici și avem datoria să clădim în continuare această țară și să o facem mai frumoasă. Ca să facem lucrul acesta, este însă nevoie să luptăm pentru adevăr, să nu ne fie frică, să ne batem pur și simplu”.

Acest discurs a fost ținut  în cadrul Seminarului de istorie „Marea Unire a românilor”, organizat la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, eveniment la care  au conferențiat Acad. Ioan-Aurel Pop, Prof. Univ. Ioan Bolovan, Prof. Univ. Liviu Maior,  Prof. Univ. Mircea Vaida Voevod – nepotul marelui om politic  Alexandru Vaida – Voievod, care a  ajuns la înalta demnitate de prim-ministru al unui stat, și Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii din acea vreme.

Recent, la 26  martie,  Prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta (în foto 1)  a susținut  la Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române (Calea Victoriei 125, București),  Conferința „Iuliu Maniu și mișcarea anticomunistă din Țara Năsăudului”.  Aceasta  a fost urmată de lansarea volumului „Iuliu Maniu şi Năsăudul”, apărut în Colecția ”Istorie contemporană”, coordonată de Prof. Univ. Dr. Vasile Pușcaș. Acest volum semnat de Prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta a fost prezentat de  Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Ana Blandiana, poet, prozator, traducător, fondator al Memorialului Sighet și al Academiei Civice; Tudor Dunca, ex-ambasador al României în Germania; Tudorel Urian, scriitor, critic literar. Amfitrion al acestui eveniment a fost  Prof. Ing. Nicolae Noica, Directorul General al Bibliotecii Academiei Române. ”Cartea profesorului Mircea Gelu Buta  <<Iuliu Maniu  și Năsăudul>>  este o reconstituire bazată pe documente arhivistice din epocă a rolului lui Iuliu Maniu și a influenței sale în constituirea și desfășurarea unei rezistențe naționale românești contra bolșevizării țării, imediat după 1944, în zona Năsăudului și în alte regiuni ale României. Această lucrare nu înfățișează doar un capitol important de istorie locală, ci reprezintă și o reconstituire necesară pentru istoria națională și europeană a secolului al XX-lea”, a declarat Prof. Univ. Dr. Vasile Pușcaș.

Iată  cum,  de la lansarea în prezența ”lorzilor culturii române”, noua carte a Prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta înfrumusețează  cerul  cu o nouă comoară, ea  păstrând  imboldul marelui om politic Iuliu Maniu:”Nicio jertfă nu este prea mare când este  pentru neam și adevăr!”       Ion Moraru

 

 

Distribuie articolul!