În căutarea unei ”povești”!

În căutarea unei  ”povești”!

Artă, cu toată profunzimea!

În  București, chiar în centrul orașului (pe str. C. A. Rosetti, nr. 8) se află  Muzeul Theodor Aman. De aici ”am pornit pe căile  internetului”, pentru a afla mai multe lucruri! Și am aflat:”Muzeul   este deschis chiar în casa ce i-a aparținut pictorului și este prima casă atelier de artist din România. Funcționează ca muzeu încă din 1908, ceea ce îl face unul dintre cele mai vechi muzee memoriale din țară. Casa a fost construită în stil neoclasic după chiar planurile pictorului. Tot lui îi aparțin picturile murale și mobilierul sculptat. Iar decorațiunile exterioare au fost făcute tot de Aman, în colaborare cu sculptorul Karl Storck.” Iată  ce au mai notat ”internauții”Santina și Radu  pe un site de  plimbări:”Odată cu vizita aici am descoperit că deși noi îl cunoaștem mai degrabă ca pictor, Theodor Aman a fost un artist complex. A fost sculptor, grafician, profesor. Lui i se datorează, alături de Gheorghe Tattarescu, înființarea primei şcoli de Belle Arte din Bucureṣti. Pe care de altfel a şi condus-o pe tot parcursul vieții. Ce poți descoperi în muzeu? O amplă colecție de picturi, sculpturi și gravuri aparținând lui Theodor Aman, alături de ustensile de lucru dar și obiecte de mobilier ce i-au aparținut. Deși ne-a plăcut mult, am simțit totuși că muzeului îi lipsește ceva: povestea!”

Dar …lipsește sau nu ”povestea” acestui muzeu?” Tot internauții  notează:”El  este un loc interesant de descoperit. E în mijlocul orașului București, unde te poți opri oricând în plimbările tale. Omul Aman a construit totul în jurul lui, de la proiectarea clădirii până la murale, de la piese de mobilier până la vitralii. Toate astea nu sunt, neapărat, revoluționare sau uluitoare, cel puțin nu pentru un ochi de amator ; totuși nu poți să nu admiri polivalența artistului sau să nu intuiești interesul și disciplina din spatele lor! Per total, muzeul  acesta  te lasă  cu…  impresia lecturilor obligatorii din generală. Da, valoroase și importante pentru cultura ta, de obicei cu informații utile pe care le iei cu tine, însă experiența nu e neapărat ceva plăcut – nici pe moment, nici când îți aduci aminte de ea!”

Și totuși, azi, vineri 14 iunie,  la Muzeul Theodor Aman  a avut loc vernisajul unei expoziții deosebite. Aceasta se numește  „Omul Aman – Înscrisuri, marafeturi și alte fasoane” ! După cum aflăm de la  Greta Șuteu, curatorul noului proiect muzeal, ”expoziția  cuprinde invitații la balurile organizate în casa Aman, liste ale invitaților, cărți de vizită folosite ca felicitări de sărbători, programul unei serate muzicale, măști de bal mascat și alte accesorii. Dar și … corespondenţa dintre profesorul Aman şi studenţii săi, diverse dovezi de admiraţie ale studenţilor faţă de profesorul lor. Iar  o  coloratură aparte este adusă de prezenţa consistentă a colecţiei de obiecte orientale, piese arheologice, decoraţii, monede şi diverse obiecte care aduc până la noi parfumul secolului al XIX-lea şi încearcă să construiască un mic univers – universul Omului Aman!”

În foto: ”Cântec de dor” de Theodor Aman

Distribuie articolul!