Marele pictor și … scriitor Salvador Dali considera că ”atunci când privim stelele e ca şi cum am vrea să ne regăsim propria măsură împrăştiată în univers.” Dar când privești copiii, la cea mai fragedă vârstă dansând, totul devine armonie! Și e și mai mare bucuria când un asemenea prilej, al muzicii și dansului, revine cu un zâmbet în viața lor, așa cum s-a întâmplat cu reluarea, după anii grei de pandemie, a Festivalului ”Drag mi-e cântecul și jocul”. Despre această manifestare doamna Tatiana Tudor, profesor pentru învățământul primar la Grădinița ”STEP BY STEP” a Școlii Gimnaziale ”George Călinescu” din Onești, coordonatoare a festivalului, ne-a declarat:” Vineri, 7 iunie ne-am bucurat împreună copii, educatoare și părinții la Biblioteca Municipală <<Radu Rosetti>> din Onești, de cântecul și jocul popular în cadrul Festivalului de cântece și jocuri populare DRAG MI-E CÂNTECUL ȘI JOCUL! Festivalul se desfășoară în cadrul proiectului educațional MÂNDRU SUNT CĂ SUNT ROMÂN, proiect in parteneriat cu Biblioteca Municipală << Radu Rosetti>>. ”
Festivalul a început cu prezentarea dansului popular ”Hora moldovenească” de către preșcolarii de la Grădinița cu Program Normal Tuta (com. Târgu Trotuș). Ei au fost îndrumați de educatoarea Maricica Chelmuș. Copiii de la Grădinița cu Program Normal Deleni (com. Helegiu) a prezentat dansul popular ”La coasă”, sub îndrumarea educatoarei Minodora Hrișcă iar preșcolarii din Negoiești (com. Ștefan cel Mare), s-au prins în horă îndrumați de educatoarele Eliza Mocanu și Greta Stoica. La festivalul de la Onești au participat și copiii de la Grădinița cu Program Prelungit Urechești (coordonați de educatoarea Gina Andronic). Sub îndrumarea educatoarei Gena Busuioc copiii de la Grădinița cu Program Normal Drăgugești (com. Helegiu) s-au dezlănțuit pe scenă și au prezentat, în aplauzele spectatorilor un colaj de cântece populare dar și o suită de dansuri, cu ”Rața” și ”Hora lui badea Cocârță”.
Pe scenă au urcat și preșcolarii de la grădinițele din municipiul Onești. ”Au spart gheața” cei de la Grădinița cu Program Prelungit de pe lângă Școala Gimnazială ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, îndrumați de educatoarele Ana Maria – Iorga și Liliana Ciocoiu. ”Dragu-mi-i unde –am venit” a cântat Grupul vocal de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 12 Onești, care a prezentat și ”Hora copiilor” (îndrumătoare fiind educatoarele Liliana Potârniche și Mădălina Antochi). De la aceeași grădiniță, sub îndrumarea educatoarelor Ramona Motoc și Denisa Nistorescu, copiii au încântat spectatorii prin prezentarea dansului popular ”Ciuleandra”. Cu un moment artistic inedit (dans etno stilizat), au fost prezenți pe scena îndrăgitului festival preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit ”Năzdrăvanii”, care au fost îndrumați de educatoarele Ionela Blănaru și Cristina Covaci. Doamna Tatiana Tudor, prezentatoarea acestui festival, a apreciat faptul că ”în prezentarea acestui moment educatoarele dar și copiii și-au pus creativitatea în valoare”.
A urmat ”recitalul” Grădiniței cu Program ”Magnolia”, care a început cu cântece interpretate de un grup vocal (instructor: educatoarele Elena Crisiacu și Diana Coroiu), a continuat cu colajul jocurilor populare ”Asta-i hora la români” și ”Ciuleandra” (copiii fiind îndrumați de educatoarele Valentina Ciocan și Corina Călin) și s-a încheiat cu jocul popular ”Ca molfdoveanca nu-i nimeni”, acest moment coordonat de educatoarele Angelica Cojocaru și Mariana Spulber fiind foarte aplaudat!
După o binevenită pauză pe scenă au urcat preșcolarii de la Grădinița ”Step by Step” – Școala Gimnazială ”George Călinescu”. Îndrumați de educatoarea Andreea Georgescu preșcolarii de aici au prezentat o suită de dansuri populare, cu horă și sârbă. Scena a creat o atmosferă electrizantă la momentul prezentării ”Horei copiilor” și a premierei deosebite a acestui festival – dansul ”Paparuda”, care invocă un vechi ritual magic de provocare a ploii! ”Vinovată” pentru acest moment artistic deosebit este educatoarea Andreea Simion. Sub îndrumarea educatoarelor Cristina Lungu și Mirabela Iștoan preșcolarii de la Grădinița ”Step by Step” au prezentat ”Hora din Moldova” și un cântec vocal. ”Măi bădiță, Petre” și ”Asta-i hora din Moldova” au fost momentele magice prezentate de preșcolarii îndrumați de educatoarele Cristina Benedic și Camelia Pruteanu. Dar cum cauți ”perla coroanei” atunci când pornești într-o călătorie, cel mai frumos și autentic moment artistic al Festivalului ”Drag mi-e cântecul și jocul” a fost cel coordonat de educatoarele Genovia Ardeleanu și Andreea Chelmuș, care a cuprins interpretarea cântecului popular ”Ia uite-o, zău” și ”Hora oneștenilor”. Momentele coregrafice de final ale festivalului au fost la înălțime, cu ”tempo-uri” îndrăgite de micii dansatori, fiind pusă în valoare și vasta experiență didactică a celor două educatoare menționate.
Este de evidențiat că la acest festival s-a dansat pe scenă, în sala de spectacol, pe holurile bibliotecii, veselia copiilor cuprinzând totul, certitudine dată și de faptul că a fost un eveniment mult așteptat! ” La acest festival au participat aproximativ 300 de copii de la grădinițele din Onești, dar și de la grădinițele din Urechești, Negoiesti, Tuta, Drăgugesti și Deleni. Participarea numeroasă ne arată dorul de festival, de cântecul și jocul nostru popular. Avem încredere că festivalul va continua mulți ani datorită educatoarelor foarte tinere participante, care cu entuziasmul specific vârstei, vor transmite copilașilor pe care ii educă dragostea față de portul nostru românesc , față de cântecul și jocul nostru popular”, a declarat coordonatoarea acestei frumoase manifestări culturale, doamna Tatiana Tudor, profesor pentru învățământul primar la Grădinița ”STEP BY STEP” a Școlii Gimnaziale ”George Călinescu” din Onești. Ion Moraru