O inedită călătorie educativă și ecologică la Buciumi

O  inedită călătorie  educativă și ecologică la Buciumi

O mare bucurie, cu o încântare deosebită pentru tot ceea ce au realizat – așa a fost festivitatea de premiere a elevilor care au participat la activitățile școlii de vară ECO VARA BUCIUMI. Aceasta a avut loc  la modernul Cămin cultural al comunei Buciumi în prezența unei asistențe numeroase formată din elevi, părinți, bunici, cadre didactice și alți invitați. Dincolo de  atmosfera  de sărbătoare  trăită de către participanții la  această activitate  a fost la înălțime ”suportul moral”, doamna Oana Irimia (conf. univ. dr. inginer la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău). Ea a fost  ”sufletul” acestei  școli de vară, care a   pregătit  fiecare  detaliu al manifestării!

După ce au lucrat în câteva  zile cu multă pasiune și cu dăruire  la realizarea  unor lucruri deosebite din materiale reciclabile, acestea au fost  evaluate de către un juriu în vederea premierii. Din juriu au făcut parte profesoara  pensionară Iliana Zînzar (care a îndrumat la Școala Gimnazială  Buciumi multe  generații de elevi,  pentru iubirea Limbii și literaturii române și a spiritului românesc), Ion Mihalache (viceprimar al comunei, ce va îndeplini din toamna acestui an funcția de primar, fiind câștigător al alegerilor locale din luna iunie), scriitoarea Maria Axinte Buciumi, autoare a mai  multor romane a căror acțiune are loc pe meleagurile buciumene.  Din juriu au mai făcut parte  antreprenorul Sorin Axinte și Florin  Palaghiță, reprezentant  diaspora.

Misiunea de a  intervieva pe  autorii celor mai frumoase lucruri realizate din materiale refolosibile a avut-o  Rodica  Moldoveanu –  Gașcu, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Buciumi. Ea a apreciat mult acest proiect constructiv și a mulțumit ”elevilor și părinților acestora, oameni devotați Școlii Gimnaziale din Buciumi”.  Rodica Moldoveanu –  Gașcu a adresat  ”mii de mulțumiri  doamnei Oana Irimia, colegelor de  la  școală și doamnei  dr. Elena Brîndușa Popovici, muzeograf la Complexul Muzeal  <<Iulian Antonescu>>  Bacău, ce ne-a susținut o lecție de istorie  pe care  elevii o savurau din plin. Aveau  cele mai curioase priviri  când  au realizat un sigiliu”. A fost remarcat și impactul acestei acțiuni în comunitatea locală, observându-se faptul că  elevii au conștientizat  beneficiile  proiectului iar localitatea este mult mai curată. ”Felicit copiii  care au avut atâta dragoste  pentru a participa la aceste activități! Sperăm ca pe viitor să mai obținem asemenea proiecte și să dezvoltăm și alte teme”, a menționat doamna Rodica Moldoveanu – Gașcu.  Aprecierile sale  s-au îndreptat și asupra colectivului didactic al Școlii Gimnaziale Buciumi, directoarei acestei instituții, prof. Cristina Cristea și  asociației școlii, ce poartă numele ”Un pas către tine”.

Aplauzele nu au contenit în momentul în care a luat cuvântul doamna Oana Irimia, conf. univ. dr. inginer la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău, care a declarat:”Mulțumesc că ați fost alături la toate aceste activități! Sunt foarte fericită! Să răspundeți prezent  și pe viitor! Nu promit niciodată, dar o să încerc și alte proiecte!”

Prezentarea obiectelor realizate din materiale reciclabile de  către copii a arătat  că ei și-au pus în valoare toate cunoștințele pentru a face lucruri minunate. De la un suport  de lumânare cu oglindă, la copăceii și ghivecele  cu flori pentru înfrumusețarea grădinii și până la  realizarea (dintr-un bidon!), a unei decorațiuni înfățișând un arici ori altele – foarte expresive- cu lebede, iepurași (din carton și plastic), toate au arătat dragostea copiilor pentru a lucra și a face lucruri frumoase ! Tot ce au  reușit ca să realizeze ei în aceste zile  s-a datorat și energiei și căldurii sufletești cu care  conf. univ. dr. inginer Oana Irimia de la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Buciumi au dăruit-o acestor  vlăstare ale vieții.

Acest lucru a fost apreciat și de membrii  juriului,  profesoara Iliana Zînzar  felicitând organizarea  ineditelor activități iar Ion Mihalache  a  transmis un îndemn tinerei generații  ca ”prin astfel de fapte  să scoatem  comuna Buciumi din anonimat!”. Este de remarcat faptul că această comună și-a schimbat fața în ultimii 10 ani, fiind ”de nerecunoscut” – prin lucrările de canalizare și de asfaltare a ulițelor – pentru  oamenii locului de pe aceste meleaguri, reîntorși din străinătate.

Menționăm că la acest eveniment  a fost prezent și coregraful Francisc Enășel, care  a amintit de spectacolul ce a avut loc la Buciumi în urmă cu …37 de ani, la 9 mai 1987, când s-au sărbătorit 500 de ani de la  prima atestare a localității. Venit ”de peste mări și țări”, aflat în pragul pornirii într-o excursie în China!- a participat la această activitate și Ionuț Palaghiță, astfel că ”mai multe energii” au dat  ”convergența” realizării unui eveniment deosebit, care i-a bucurat mult pe copii și pe părinți.

În finalul  frumoasei activități de premiere conf. univ. dr. inginer Oana Irimia, de la Asociația ”Mai buni pentru natură”, a menționat:” Proiectul a avut ca beneficiari peste 40 de elevi de la Școala Gimnazială Buciumi, județul Bacău, și a avut ca obiectiv principal educația de mediu în domeniul managementului deșeurilor. Copiii au învățat cât de importantă este reciclarea pentru protejarea mediului înconjurător și au descoperit cum aceasta poate reduce poluarea, economisi resurse valoroase și contribui la un viitor mai verde. Acest proiect a fost posibil datorită finanțării prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi în această călătorie educativă și ecologică!”

Și a mai mărturisit un lucru doamna Oana Irimia:”Astfel de activități  mă fac mai puternică, sunt foarte importante pentru mine! Să fiu alături de elevi și studenți!”  Ion Moraru

Distribuie articolul!