Oglindirea dintr-o poveste…

Oglindirea  dintr-o poveste…

Să  zăbovim câteva  tainice clipe   asupra  unui moment  deosebit care a avut loc  recent la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești: lansarea   cărții ”Viața  văzută prin ochii mei”, de către profesoara Florica Veleșcu. În pagina de gardă a acestei cărți ea mărturisește:”Cea mai mare putere de a influența lumea în bine  este omul care nu se teme să fie el însuși, să se exprime așa cum este.” Clipele  lansării  cărții  au fost  o sărbătoare!

 

”O  carte – document, de istorie  trăită de noi”

 

Îmi pare rău  că nu am putut  să particip  datorită  condiției  fizice precare la lansarea  impresionantei cărți ”Viața văzută prin ochii mei” a scriitoarei și profesoarei Florica Veleșcu.

Am spus  scriitoare pentru că această profesoară de fizică, deosebită, a scris mai multe cărți (niciuna  legată de obiectul ”Fizică”), printre care  aceasta ultima  este impresionantă.

Ca profesoară de fizică, doamna Florica Veleșcu  este cunoscută de multe generații de oneșteni, care în tinerețea lor i-au fost elevi. Pe scurt, pot să spun despre domnia sa, profesoară la fostul  GRUP ȘCOLAR CHIMIE – ONEȘTI, condus și de mine ca director adjunct care răspundea de catedra ”Fizică”, un fapt deosebit:la  orele sale transforma  această disciplină de studiu  aridă de multe ori, într-o plimbare  plăcută printr-o serie de  întâmplări  din viața cotidiană, care erau  dominate totuși de legile  implacabile ale fizicii, astfel încât orele deveneau o delectare intelectuală a tinerilor elevi.

Importantă este această carte, care pe lângă  descrierea amănunțită  și talentată a unei vieți din epoca copilăriei, adolescenței și a maturității, te duce cu gândul  la cartea marelui  scriitor Ion Creangă, ”Amintiri din copilărie”. Lucrarea doamnei profesoare Florica Veleșcu  este o carte – document, de istorie  trăită de noi, oneștenii, în timpul socialismului  devenit în ultimul timp ”multilateral dezvoltat”. Luăm cunoștință  cu nostalgie de tinerețea  trăită de o familie de profesori care și-au desfășurat activitatea  în acest tumultuos  oraș muncitoresc  denumit cândva Gheorghe Gheorghiu Dej. Pe această linie, cartea reprezintă desfășurarea unor momente  culturale deosebite petrecute aici, exemplu grăitor fiind ”Zilele Culturii Călinesciene” păstorite de sufletistul profesor Constantin Theodor Ciobanu, la care se aduna  floarea intelectualității culturale românești: criticul literar Nicolae Manolescu, profesor academician Eugen Simion – fostul Președinte al Academiei Române, Alexandru Piru – critic literar, scriitorul Mircea Cărtărescu, poeta Ana Blandiana și mulți alții, pe care  doamna profesoară Florica Veleșcu i-a cunoscut  pe  când era  secretara Fundației Naționale ”George Călinescu” din urbea noastră. Dar, pe lângă toate acestea, doamna profesoară  ne prezintă  în această impresionantă carte de  istorie  și personalități  politice importante în acele timpuri, precum Nicu Ceaușescu, fiul fostului dictator cu care  autoarea cărții, prin nesperată coincidență, a fost colegă cu dânsul la Facultatea de Fizică din Universitatea București. Lista  de adevărate documente  istorice din acele vremi pe care le-am trăit cu toții, de umbre și lumini, poate continua.

Eu, binevoitor cititor și scriitor  ale acestor  sumare  observații asupra  unei cărți scrise cu mult suflet, dăruire și talent de către doamna profesoară, vă îndemn cu toată convingerea s-o citiți.

”Dixi et salvavi animam meam” (” Am spus și mi-am izbăvit sufletul”), așa  cum zice  nemuritorul  profet Ezechiel.      Prof. ing. Gheorghe Vidrașcu, Onești

”O carte bine scrisă despre o viață frumos trăită. Legendarele  origini  megleno – române ale familiei, farmecul peisajului dobrogean, isprăvile vesele ale copilăriei, viața de studentă în București, întâlnirea cu bărbatul iubit, satisfacția mamei,  ale profesoarei de fizică și experiența nu lipsită de  spectaculozitate a dirigintei, alcătuiesc armonios coloana  vertebrală a scrierii.”- Prof. Aristotel Pilipăuțeanu

 

Distribuie articolul!