În perioada 12.09.2024 – 03.10.2024, un număr de 14 elevi din clasele a XII-a, de la clasele de matematică-informatică de la Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești, au participat la un stagiu de practică în campusul Mobility Friends”, localitatea Barcelos, Portugalia,. Mobilitatea a fost cea de a doua din cadrul proiectului „START IT cu Erasmus+”, nr.2023-1-RO01-KA122-VET-000146565, iar elevii au fost însoțiți de doamnele Carmen Melinte și Simona Petre.
Practica desfășurată la firma PAQ – EQUIPAMENTO DE ESCRITORIOS le-a oferit participanților ocazia să-și îmbunătățească cunoștințele din domeniul IT, cu accent pe crearea și designul paginilor web, dezvoltându-și aptitudini și competențe web Certificate European, într-un mediu economic real. Activitățile desfășurate au contribuit la îmbunătățirea competențelor antreprenoriale, multilingvistice, interculturale, de adaptare și integrare într-un mediu socio-cultural inedit. Experiența a fost una de neuitat pentru participanții la mobilitate și a contribuit la dezvoltarea parcursului educațional și profesional al acestora, așa după cum au împărtășit impresii în ultimele zile petrecute în Portugalia.
Maria Michea: „Prin lucrul în echipă și prin taskurile zilnice pe care le realizam, mi-a crescut încrederea în decizia mea de a lucra, în viitor, în acest domeniu. Acum percep domeniul IT ca un domeniu în continuă dezvoltare care poate oferi multe locuri de muncă, mai multe și mai versatile decât consideram înainte. A fost o experiență de neuitat, ce am trăit-o alături de colegii mei și care m-a ajutat să leg prietenii mult mai strânse decât erau până la acest proiect și sunt sigură că îmi voi aminti cu drag de această oportunitate toată viața.”
Bădan Alexia-Nicoleta: „Participarea în proiectul START IT cu Erasmus+ a fost, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am trăit. M-am apropiat de colegii mei, dar în același timp mi-am făcut prieteni noi datorită diversității culturale din campus. Am vizitat unele dintre cele mai frumoase orașe din Portugalia, dar cel mai important, am dezvoltat un interes pentru Web Design. Pentru mine această mobilitate a fost un mod special de a îmbina utilul cu plăcutul, și sunt convinsă că îmi voi aminti cu drag de aceste momente.”
Bocea Rareș-Gabriel: „Participarea mea în această mobilitate internațională m-a ajutat în dezvoltarea abilităților mele practice, teoretice și tehnice. Am aflat despre o multitudine de programe care mă vor ajuta la următoarele teme practice sau proiecte primite în cadrul liceului și nu numai. Toate orele de pregătire în Web Design, alături de colegii mei, m-au facut să înțeleg mai bine cum ar trebui să funcționeze lucrul în echipă, mi-au dezvoltat creativitatea și cunoștințele în mediul online. Subiectele abordate la orele de curs mi-au deschis ochii către un nou domeniu de activitate despre care până acum nu știusem atât de multe informatii.”
Dobrin Alexandru-Andrei: „Acest proiect Erasmus+ a fost o experiență deosebită care mi-a oferit cunoștințe pe care nu le-aș fi putut dobândi în alte circumstanțe. Datorită acestei mobilități am reușit să ne apropiem unii de alții și am reușit să ne dezvoltăm abilitățile de lucru în echipă.”
Nicolae Andrei: „Participarea mea la proiectul Erasmus+ a fost o experiență inestimabilă, care a îmbinat dezvoltarea profesională cu îmbogățirea culturală. De la stăpânirea unor instrumente precum Figma și WordPress, până la îmbunătățirea limbii portugheze și explorarea frumuseților Portugaliei prin excursii. Sunt extrem de recunoscător pentru această oportunitate și cred că lecțiile învățate vor avea un impact durabil atât în cariera mea, cât și în dezvoltarea mea personală.”
Vîlcu Robert-Flavian: „Profesorul nostru de Web Design, ne-a impresionat prin abordarea prietenoasă și deschisă. Această interacțiune inițială a creat un mediu de învățare confortabil, unde am devenit rapid prieteni. Împreună, am explorat diferite programe și instrumente specifice web designului, iar entuziasmul meu a crescut pe măsură ce am realizat câte lucruri noi voi învăța și aplica în practică.”
MOBILITY FRIENDS
EXPERIENȚĂ
COLABORARE
START IT CU ERASMUS+
EQUIPAMENTO DE ESCRITORIOS
INSTRUMENTE
DESIGN WEB
Articol realizat de prof. Melinte Carmen, Colegiul Național ”Grigore Moisil” Onești, Coordonator proiect ”START IT cu Erasmus +”
Imagine din orașul Barcelos (Portugalia), unde s-au aflat elevii de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești