Când mama (Ștefania Domocoș – Pușcalău) este ”poet la poezici” și fiica sa Ilinca Domocoș, elevă la Școala Gimnazială ”Sfăntul Voievod Ștefan cel Mare” din Onești, are un talent al său! Ea vede lumea ”prin vârful creionului” de desenat, astfel că recent a făcut o mare surpriză oneștenilor, cărora le-a dăruit expoziția ”Pisicile copilăriei” (la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești). Este puțin lucru să menționăm că la acest eveniment Ilinca a invitat colegii săi de clasă împreună cu doamna învățătoare Mirela Stan dar și pe profesoarele Adriana Olteanu și Beatrice Pîsoi (de la Clubul Elevilor Onești, structură a Palatului Copiilor Bacău), pentru că toți vizitatorii expoziției au privit-o pe autoarea lucrărilor cu cea mai mare admirație și cu dragoste în suflet! Doamna Adriana Olteanu (de la Cercul Design vestimentar) este cea care ”a pus piatra de temelie la dorința Ilincăi de a desena primind-o la Clubul Elevilor încă de la 3 ani” (după cum ne-a mărturisit mama talentatei desenatoare), căreia i-a dat mult curaj în organizarea expoziției profesoara Beatrice Pîsoi, coordonatoare a Cercului de Pictură / Desen, de la Clubul Copiilor Onești. Ea a făcut câteva referiri la lucrurile comune dintre desen, pictură și fotografie :”Toate folosesc un plan pentru a reda spațiul și culori pentru a introduce vibrație, transmițând emoția artistului care lucrează un tablou, cu obținerea unui răspuns la întrebările <<unde? când ? de ce așa?>> Astfel pictorul dăruiește emoția sa pentru a desface subjugarea cotidianului.”.
Însoțită de către elevii săi și trăind împreună cu ei bucuria acestei expoziții deschisă de Ilinca Domocoș, învățătoarea Mirela Stan a rămas foarte impresionată de frumusețea lucrărilor realizate, prin ele parcă împlinindu-se gândul marelui poet Lucian Blaga:”Copilăria este inima tuturor vârstelor”.
Când Ilinca a scăpat de emoțiile vernisajului primei sale expoziții, ne-a povestit de toate ”stările pisicești” pe care le-a surprins în desenele de pe simezele bibliotecii oneștene. Ea ne-a vorbit de ”grăsuțul portocaliu, de Olguța – pisica de acasă ce- place să asculte muzică și nu o (mai) interesează nimic!” Nu e Olguța singura pisică ce are nume și este prezentă și în expoziție cu un desen! Alături de ea sunt ”Hermione și Pungășilă (motanul fermier – de la țară), Prințesa – pisicuță (ce are poante de balet) dar și Lungana, cu jucăria ei preferată)”
Mai mult, dincolo de toate aceste ”personaje” este demn de remarcat faptul că în această expoziție Ilinca Domocoș are câteva desene realizate doar în creion! Privind toate desenele expuse în spațiul multifuncțional al bibliotecii oneștene, se observă faptul că mica desenatoare ”își hrănește sufletul” cu plăcerea de a lucra, ea desenând nu numai pisici ci și …un om de zăpadă, ”negruțe nocturne”, jucării! Prin acest talent, alăturat și altor activități plăcute cu care rezonează, Ilinca Domocoș ne arată faptul că este un copil special, care prin perseverență și pasiune, ne dă un exemplu, pentru ca în această lume tulburată de multe situații incerte, să ne găsim liniștea, căldura și împlinirea sufletească!
Menționăm că la vernisajul expoziției ”Pisicile copilăriei” Ilinca a avut surpriza de a avea printre vizitatori pe educatoarele Diana Maria Ciobanu și Valerica Popa, care, la Grădinița ”Magnolia” din Onești, i-au îndrumat primii săi pași în lumea atâtor frumuseți ale copilăriei. Iar Geta Costandiș, prima ei învățătoare, i-a remarcat talentul de a desena și de a-și umple sufletul cu lumina culorilor! Ion Moraru