O frumoasă întâlnire de consolidare a valorilor europene

O frumoasă întâlnire  de consolidare a valorilor europene

În perioada 28 octombrie – 3 noiembrie, în oraşul Châtillon-sur-Indre (Franţa), a avut  loc o primă etapă a unui proiect Erasmus, realizat de Asociaţia „Europe en Berry Touraine”, la care  au participat  46 de tineri din 4 ţări – Franţa, Spania, Italia şi România. Erica HIGIU, Mara-Elena DOMUNTI (Colegiul  Național  „Grigore Moisil”, Oneşti), Catinca-Ioana PANFIL, Bogdan SFÎRLOG (Colegiul  Național  „Dimitrie Cantemir”, Oneşti), Eduard-Gabriel BEJAN, Ştefan-Laurenţiu COLOMITZ, Rareș-Andrei MIRICA şi Roberto-Mario POPA ( de la  Colegiul  Național  „Costache Negri”, Târgu Ocna) sunt cei 8 tineri care au  reprezentat  România, alături de profesorul coordonator Mihai Borşa, în această frumoasă întâlnire de consolidare a valorilor europene şi de formare a viitorilor cetăţeni activi ai Europei de mâine. Este o premieră în lunga tradiţie a acestor întâlniri (care au loc din 2010) faptul că au fost  mai mulţi băieţi decât fete.

Cei 46 de tineri au  participat la ateliere animate de extraordinarii Camille Pinault şi Altno Barradas, susţinuţi de preşedinta Asociaţiei „Europe en Berry Touraine”, Geneviève Hetroy, şi de minunaţii voluntari ai acestei asociaţii.

Iată rezumatele primelor 3 zile: Mardi, le 29 octobre – Ziua 1, ne este prezentată de Catinca – Ioana  Panfil, de la Colegiul Național ”Dimitrie  Cantemir” din Onești:” Am început ziua activ la Casa de  Cultură din Chatillon-sur-Indre cu descrierea noilor noștri prieteni prin desene. Am fost împărțiți în grupe de 2 sau 3 tineri din țări diferite și am realizat o descriere a partenerilor prin desen (simboluri sugestive care să reprezinte pasiunile acestora), ca mai apoi să îi prezentăm într-o manieră frumoasă în fața tuturor. Această activitate a avut atât un rol de cunoaștere, cât și de comunicare. După o pauză de câteva minute, am revenit cu un joc și mai interesant, dar asemănător cu primul. Ne-am aranjat în două cercuri, unul interior și unul exterior, în perechi (față în față). Cei din interior erau manechine iar cei din exterior erau artiști. Trebuia să desenăm portretul celui din fața noastră, mutându-ne spre dreapta la următoarea persoană, la semnalul lui Camille (animatoarea noastră, alături de Altno).

A treia activitate a fost una de dezbatere. Principiul a fost același ca la portrete, aranjați în același cerc, dar a trebuit să discutăm cu partenerul din față un subiect dat ce Camille timp de două minute. La fel, după două minute ne mutam la următorul coleg cu un pas la dreapta. Această activitate se numește “speed dating” și a avut rolul de a contura viața socială a generației noastre. Mereu pe fugă, mereu grăbiți să aflăm de toate de la toată lumea, neavând timp să ne bucurăm de timpul petrecut cu persoana respectivă. Uneori dorința de a ține pasul cu societatea nu este oportună dezvoltării noastre. Am încheiat prima parte a zilei cu un joculeț simpatic, “numele și semnul”. Fiecare tânăr trebuia să își spună numele și să facă un semn specific, iar ceilalți trebuiau să îl imite.

După masa de prânz, am avut o pauză de două ore în care am avut timp să ne aventurăm pe străzile liniștite ale orașului. Ne-am întors la  Casa de Cultură pentru a doua parte a activităților, începând cu o activitate numită “Give, gain, avoid” care înseamnă “Oferă, acumulează, evită”. Am fost repartizați în 6 echipe și fiecare echipă avea de scris lucruri pe care le putem oferi, acumula sau evita în acest proiect și în ce scop vom face acest lucru. La final a trebuit să prezentăm cele scrise în fața colegilor.

Ultima dar nu cea din urmă activitate de la Casa de Cultură a fost crearea unui set de reguli pentru buna desfășurare a proiectului. La fel, a trebuit să le prezentăm în fața tuturor. În acest set s-au strecurat și câteva reguli simpatice. Unele dintre ele ar fi “bora bora”- echivalentul cererii de a vorbi în limba engleză în cazul în care dorim să ne alăturăm unui grup cu oameni de aceeași naționalitate; și în fiecare dimineață să oferim o îmbrățișare unei persoane diferite pentru a începe ziua frumos!

Seara ce a urmat a fost plină de jocuri și dansuri tradiționale, întrucât a fost seara culturală a Franței și Spaniei. Francezii ne-au învățat câteva elemente de cultură generală despre țara lor printr-un un quiz în kahoot, apoi ne-au arătat un joc specific și un dans. Spaniolii nu au evitat să ne arate spiritul lor liber şi cât de petrecăreți sunt, așa că ne-au invitat și ei la dans pe melodii spaniole, pe care le știam cu toții.”

Mercredi, le 30 octobre – Ziua 2, în prezentarea elevului Reraș – Andrei Mirica, de la Colegiul Național ”Costache Negri” din Tg. Ocna: ”După o seară plină de dans și de distracție, ne- am adunat toți pentru a merge din nou la Casa de Cultură, unde invitata specială împreună cu doi voluntari ne au pregătit 4 workshopuri despre Uniunea Europeană. Aici  am descoperit drepturile noastre ca cetățeni europeni, statele membre și marile personalități ale acestora, emoțiile noastre în legătură cu UE și avantajele pe care ni le aduce cetățenia europeană.

După masa de prânz, Aldino ne-a introdus următorul subiect de dezbatere și anume  <<Susteinable development>>. După aceea, am fost împărțiți în 17 sub-teme pentru a realiza un afiș care să conțină un logo sugestiv, un titlu și un slogan. O doamnă super drăguță, Georgette, ne-a făcut faimoasele clătite franțuzești, care au fost foarte foarte îndrăgite și savurate din plin.

De data asta, a fost rândul nostru și al italienilor la seara culturală, iar Catinca și-a adus costumul popular, transmis mai departe în familie, pentru a le arăta celorlalți adevărata cultură românească. Dansurile noastre populare i-au dat gata pe străini, închinând horă după horă.”

Jeudi, le 31 octobre- Ziua 3. ”Am avut parte de o zi relaxantă, cu activități de entertainment. În prima parte a zilei am fost la o plimbare prin oraș și am avut timp de savurat atât cafeaua, cât și împrejurimile pline de istorie. După masa de prânz, ne-am adunat la Casa de Cultură pentru a întâmpina copilașii care au venit împreună cu familiile lor la petrecerea de Halloween. Ne-am lăsat purtați de imaginație pentru a-i picta pe față și a crea împreună cu ei personaje înfricoșătoare. Dar nu am uitat să ne ocupăm și de personajele proprii. După ce i-am terminat de aranjat pe cei mici, ne-am ajutat reciproc să devenim la rândul nostru parte din peisajul sărbătorii.

Ca în orice seară de Halloween, am mers împreună la  <<trick or treat!>>  (<<truc  sau tratare (?!)>>.  Pentru noi, care nu sărbătorim Halloween a fost o experiență unică. Unii dintre noi erau mai bucuroși decât copiii. Din nou, am avut parte de clătite delicioase făcute de draga noastră Georgette”, ne-a declarat  Eduard-Gabriel Bejan, de la Colegiul Național ”Costache Negri” din Tg. Ocna. Așteptăm cu nerăbdare  și alte impresii de la aceste frumoase activități  de pe  tărâmul Franței.

 

 

 

Distribuie articolul!