DIN PRESA ZILEI
”Călin Georgescu, independent, fără să fie detectat în sondajele clasice, provoacă un tsunami fără precedent pe scena politică din Romănia.Deja ziarele internaționale scriu că Romănia, romănii votează cu extremismul, ceea ce din punct de vedere geopolitic este o catastrofă. Călin Georgescu este un Temu al scenei politice (Temu fiind cunoscuta platformă comercială din China, care a apărut în pandemie, cu reclamă pe Tik – Tok, și a rupt toate vănzările!) Votul pentru Călin Georgescu nu este un vot economic, adică romănii protestează împotriva nivelului de trai”, scrie Cristian Hostiuc în ”Ziarul Financiar” concluzionănd că ”romănii, atăt cei din țară, căt și cei din afară, au votat ce li s-a oferit, ce li s-a spus, ce li s-a promovat”.
Ziarul englezesc ”The Guardian” menționează:”Un critic NATO ultranaționalist, prietenos cu Moscova, se va confrunta cu un candidat de centru-dreapta în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, după un rezultat șocant al primului tur, care a răsturnat politica țării și ar putea pune în pericol sprijinul acesteia pentru Ucraina. Cu 99,98 la sută din voturi numărate, Călin Georgescu, un independent care l-a lăudat pe Vladimir Putin drept <<un om care-și iubește țara>>, a reușit să obțină 22,9 la sută din voturi,iar a doua a fost reformista Elena Lasconi, de la Uniunea Salvați România (USR), cu 19.17 la sută. Rezultatul, una dintre cele mai mari supărări electorale din istoria postcomunistă a României, a declanșat discuții pentru demisia rapidă din funcția de lider al partidului de centru-stânga Pro-UE, a primului ministru Marcel Ciolacu, favoritul înainte de scrutin, care a terminat cu 19.15 la sută din voturi, pe locul al treilea. Al doilea tur – primul de trei decenii fără un candidat al social-democraților (PSD) a lui Ciolacu – are loc pe 8 decembrie, după alegerile parlamentare de duminică viitoare. Președintele României are un rol semi-executiv, cu puteri de decizie semnificative în ceea ce privește securitatea națională, politica externă și numirile judiciare.
Cursa este urmărită cu mult dincolo de Romănia, care împarte o graniță de 400 de mile cu Ucraina și este văzută de aliații occidentali ca jucănd un rol strategic, găzduind o bază militară NATO, donănd o baterie de apărare aeriană Patriot și oferind o rută vitală de tranzit pentru milioane de tone de cereale ucrainene.
<<În această seară, poporul romăn a strigat după pace. Și au strigat foarte tare, extrem de tare>>, a declarat duminică seara (24 noiembrie) Călin Georgescu, un profesor de 62 de ani, care era cotat cu 5 la sută din voturi înainte de alegeri. <<Suntem puternici și curajoși, mulți dintre noi au votat și chiar mai mulți o vor face în al doilea tur!>>, a mai menționat el. După ce a votat Călin Georgescu a postat pe Facebook că <<votul este pentru cei care simt că nu contează și de fapt contează cel mai mult!>> Mai tărziu el a spus că rezultatele au fost <<o trezire extraordinară>> a oamenilor care au votat!”