La Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești a avut loc, pe 22 octombrie 2024, un eveniment literar deosebit dedicat autoarei Doina Ionescu, întâlnirea cu cititorii la un an de la debutul volumului său „Versul reîntors în destin”.
Fostă profesoară de matematică la Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești, Doina Ionescu a împărtășit cu publicul transformarea sa de la știința exactă a matematicii la poezia sensibilă, explorând dualități și emoții profunde prin creațiile sale. La această întâlnire cu cititorii, autoarea, fostă profesoară de matematică la Colegiul Național ”Grigore Moisil” și absolventă a Facultății de Matematică a Universității din București, și-a evidențiat parcursul impresionant de la rigorile științei exacte la lumea sensibilă a poeziei. Această tranziție și transformare, de la rigorile matematicii la libertatea creativă a poeziei, reflectă o evoluție personală profundă, în care Doina Ionescu explorează contradicțiile, emoțiile și esența umană printr-o lentilă sensibilă și inovatoare, demonstrând cum poezia poate să devină un spațiu de refugiu și regenerare spirituală, asemenea unui calcul matematic perfect echilibrat. În poemele sale, precum „Contradictii” și „Fac loc bucuriei”, autoarea reușește să îmbine armonios complexitatea gândirii logice cu sensibilitatea poetică autentică, integrând ideea de dualitate și tensiunile contrastante ale neliniștii interioare, între hotărâre și nehotărâre, între afirmație și negare, pentru a-și găsi răspunsurile la marile întrebări existențiale.Autoarea Doina Ionescu a împărtășit public bucuria de a vedea cum poeziile sale prind viață prin ochii și vocile generației tinere. Întâlnirea s-a încheiat cu premii în cărți oferite elevilor, o fotografie de grup și o sesiune de autografe. Prof. Virginia Brăescu, Colegiul Național ”Grigore Moisil” Onești
La acest eveniment a fost prezent și Ion Moisă, cronicarul Grupului de literatură și artă ”Metafore comăneștene”, care a consemnat:
Se pare că am șanse reale de reușită în politică: ajung mai târziu acolo unde sunt așteptat și mai devreme acolo unde nu mă așteaptă nimeni. M-am aflat la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești ca invitat al d-nei Doina Ionescu, profesoară de matematică și poetă, de această dată în dialog cu cititorii.
De la Dan Barbilian până la d-na Doina Ionescu n-am mai întâlnit așa apropiere dintre poezie și matematică. Eu am avut în liceu un profesor care m-a învățat matematica în pas de dansuri populare, dar cred că aș fi fost mult mai avantajat dacă aș fi avut la matematică o profesoară ca d-na Doina Ionescu! Cam la vremea aceea scriam:
O, cifre reci
Și seci,
Știați cândva de tocul meu
Cum știau sclavii de un zeu
Și-acuma radicali și rădăcini
Faceți scandal și dați din mâini
Iar logaritmii stau grămadă
Înghesuiți în paranteza acoladă!
*
Când am intrat în sala în care are loc evenimentul cultural, deja festivitatea începuse. O doamnă profesoară de limba franceză ( Virginia Brăescu) tocmai prezenta cartea (”Versul reîntors în destin”) și autoarea. Am fost văzut de d-na Ionescu și mi s-a oferit un scaun, lucru benefic pentru posteritate, căci altminteri n-aș fi putut scrie cronica asta și evenimentul de de la biblioteca oneșteană s-ar fi risipit în eter, fără să fie consemnat.
D-na profesoară Brăescu ne prezintă poezii ale autoarei Doina Ionescu și-n română și-n franceză, ne prezintă și elevi de-ai dumneaei, elevi de la Colegiul Național ”Grigore Moisil”, clasa XII F, care, evident, recită bilingv. Tânăra elevă de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești, Celestina Mitroiu, ne recită o poezie proprie, înainte de momentul englezesc.
*
D-na profesoară Mariana Bereczki, cu ajutorul elevilor dumneaei, de la Colegiul ”Moisil” ne prezintă alt moment bilingv, de data asta româno-englez. Dacă la franceză am priceput cât de cât, aici trebuie să zic ” i am sorry!” (”îmi pare rău”). Momentul e totuși plăcut, așa că pot spune că e OK! Ba aș putea plusa; e de-a dreptul ”wonderful!” (”minunat”)!
*
Inimoasa doamnă Doina Ionescu asigură și regia evenimentului. plasând recitatorii, modificând ritmul și animând publicul. Îmi amintesc cu plăcere prima întâlnire cu d-na Doina Ionescu! Eu eram singur și dumneaei era cu o cunoștință comună (cu prof. Georgeta Țîrțoacă).
*
Elevii au trebuit să plece după poza de grup făcută pe scările bibliotecii, așa încât eram tentat să cred că s-a sfârșit evenimentul. Nu, n-a fost să fie, și bine că n-a fost! Am avut parte de protocol, noi, adulții! Și iată-mă ajuns și protocolar! Ion Moisă, Grupul de Literatură și Artă ”Metafore comăneștene”