Hai în Bucovina!

Hai în Bucovina!

În imagine, Gara Verești (jud. Suceava)

Bucovina este  un ținut  de poveste. Ea nu este doar ținutul mănăstirilor. Bucovina are un aer liniștitor în jurul frumoaselor mănăstiri, un aer care e pictat de culorile amețitoare ale naturii, stilul arhitectural unic și oamenii peste poate de primitori.

În Bucovina, natura e la ea acasă! Verdele nu a fost nicicând mai frumos decât în Bucovina. Dealuri pline de verde deschis ce se îmbie cu verdele brazilor și cel al copacilor și mai apoi culorile caselor care par a fi aici dintotdeauna: o priveliște pe care sigur vei dori să o revezi. În Bucovina vei întâlni oameni frumoși. Și nu doar atât: îi vei descoperi puternici, zâmbitori, bucuroși să te vadă și gata să-ți arate ce au ei mai bun: bucatele neegalate, voia bună și meșteșuguri cu tradiție.

Dacă  mergi de la Slatina la Voroneț, trebuie neapărat să știi că acest traseu nu se parcuge cu pași repezi, ci cu pași domoli și privire senină. Ia-ți timp să te bucuri de frumusețile care-ți apar în cale, pentru că sigur nu sunt puține. Celebra mănăstire din Bucovina, intrată în patrimoniul UNESCO, este unică datorită culorii sale care se găsește numai pe pereții ei! O primă oprire fă-o la mănăstirea Slatina, ascunsă timid între brazi și verdele frumos de Bucovina. Mănăstirea este cunoscută pentru că aici se află mormântul domnitorului Alexandru Lăpușneanu. Să știi că verdele de Bucovina este real. Vei rămâne surprins de căldura pe care o poate oferi natura ochilor prin culori. Mai departe, drumul spre Mănăstirea Voroneț te va lăsa fără cuvinte! Cred că locul respectiv este plin de energia omului bun, firav și puternic în același timp și în armonie completă cu natura. Un drum care este, cu riscul de a repeta, plin de frumusețe.

După 30 de minute de mers la pas, prin pădure, vei da peste marcajul care îți arată încotro este  Voronețul. Începi să urci ușor spre creasta unui deal și vei întâlni un marcaj cu cruce albă. Acesta duce către un schit, acolo unde poți face un popas. După alte câteva minute de mers la pas, cu suișuri și coborâșuri, vei întâlni un drum ce duce spre izvorul Voroneț, iar de aici și până la Mănăstire nu mai este mult. ”Capela Sixtină” a nordului, așa cum este numită Mănăstirea Voroneț (foto 2)  este inclusă în patrimoniul UNESCO și în lista monumentelor istorice din județul Suceava. Vei vedea că mănăstirea este deosebită prin arhitectura sa și prin frescele interioare viu colorate. Nu trebuie să uităm de celebrul ”Albastru de Voroneț”, pe care-l vei îndrăgi de la prima vedere.

După ce ai terminat vizita la mănăstire, poți alege să parcurgi drumul peste râul Moldova, după care vei ajunge în frumosul oraș  Gura Humorului.  Aici, te poți răsfăța cu o masă pur bucovineană la una dintre pensiunile din oraș, la care poți și să rămâi peste noapte.

La circa 50 de km de Gura Humorului, Mănăstirea  Sucevița (foto 3)  este și ea una dintre mănăstirile incluse în patrimoniul cultural mondial. Legenda spune că o femeie a cărat pietre timp de 30 de ani pentru a construi această mănăstire. Eforturile ei au fost pentru răscumpărarea păcatelor. Realizarea unică, elementele bucovinene și stilul gotic fac din această mănăstire un veritabil obiectiv turistic de neratat din România. Dacă o să-ți îndrepți privirea mai spre nord, o să dai peste o altă nestemată: Putna – un adevărat obiectiv turistic, ce include frumoasa mănăstire, Parcul Natural Putna dar și cascada Putnei. Te invit să le vizitezi pe toate. Mănăstirea Putna a fost de-a lungul timpului centru cultural, iar astăzi a devenit unul dintre cele mai mari muzee din cadrul unei construcții bisericești din România.

Mai este ceva de văzut în Bucovina (din  zecile de obiective turistice ale acestui minunat meleag):Casa memorială a compozitorului Ciprian Porumbescu,  locul care-ți amintește că valorile naționale sunt apreciate și prezervate pentru a fi prezentate și generațiilor viitoare. Casa parcă te așteaptă cu simfoniile lui Porumbescu pe fundal și un murmur agale de rândunele care te fac să-ți umpli ochii de bucurie. Obiectele care au aparținut muzicianului au o energie aparte și garantez că te vei simți minunat acasă la compozitor!

Bucovina mereu are ceva de oferit. Fiecare mic sătuc are oameni speciali care pun în evidență tradițiile locului prin casele lor și prin portul lor. Fiecare loc din Bucovina poartă în el un cumul de tradiții care astăzi nu se găsește niciunde! Hai  în Bucovina!      Articol realizat în colaborare cu site-ul  bucovinaplus.ro

IERI, 28 NOIEMBRIE, A FOST  MARCATĂ    ZIUA   BUCOVINEI – LA  ÎMPLINIREA  A  106  ANI  DE  LA  UNIREA  BUCOVINEI  CU   ROMĂNIA!  

 

 

Distribuie articolul!