”Practica temeinică de azi formează profesionistul de mâine” – acesta este proiectul care a fost lansat la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” joi 30 ianuarie! Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027 și are Obiectivul specific ESO4.5: „Îmbunătățirea calității, a caracterului incluziv, a eficacității și a relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, inclusiv prin validarea învățării nonformale și informale, pentru a sprijini dobândirea de competențe-cheie, inclusiv de competențe de antreprenoriat și digitale, precum și prin promovarea introducerii sistemelor de formare duală și a sistemelor de ucenicie (FSE +)”.
Proiectul ”Practica temeinică de azi formează profesionistul de mâine!” are numărul de contract G2024-88136_OI PEO / 02-12-2024 Contract MYSMIS 312650 (Contract MYSMIS 312650). Doamna Brândușa Gugu, Expert în proiecte a declarat la conferința de lansare:”Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea calității sistemului de educație și formare prin adaptarea serviciilor educaționale la noile cerințe ale angajatorilor de forță de muncă calificată, pentru a sprijini dobândirea de competențe cheie într-un sistem de educație incluziv care respectă diversitatea și asigură egalitatea în învăţare pentru toţi, asigură accesul la educaţie de calitate prin programe de studiu adecvate, cu respectarea principiilor orizontale și aplicarea principiului DNSH și organizarea unor stagii de practică eficiente în specializări care să poată face față unei economii în schimbare. În actuala propunere de proiect se urmăreste înființarea unui parteneriat între un angajator și două unități de învățământ ce urmărește formarea și dezvoltarea de competențe profesionale și transversale cerute pe piata muncii”. Angajator este SC Autoservice Marini SRL iar unitățile de învățământ partenere sunt Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Onești și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Onești. ”Proiectul urmărește creșterea ratei de participare a elevilor din învățământul profesional și tehnic (ÎPT) la programe de învățare la locul de muncă, adresându-se nevoilor pieței muncii prin dezvoltarea competențelor profesionale și transversale. Activitățile includ stagii de practică pentru 252 de elevi înmatriculați la cei doi parteneri, în domenii precum asistent medical, electrician joasă tensiune, mecanic, sudor, ospătar, tehnician operator tehnică de calcul, tehnician AUTOCAD, tehnician în turism, tehnician activități economice, tehnician Protecția Mediului”, a menționat doamna Brândușa Gugu.

Ea a amintit și alte obiective pe care le urmărește acest proiect: îmbunătăţirea relevanţei, eficienței si calităţii stagiilor de practică pentru minim 252 de elevi înscriși la cei doi parteneri din proiect; dezvoltarea sistemului de învățare la locul de muncă prin încheierea a cel puțin 25 convenții între furnizorii de educație și partenerii de practică în vederea efectuării stagiilor de practică a celor 252 de elevi înscriși în grupul țintă al proiectului. Astfel se facilitează tranziția de la educație la un loc de muncă și prin încurajarea implicării angajatorilor locali în programele de învățare pentru a răspunde eficient nevoilor societății, cu orientare pe creativitate și inovare, pe dezvoltarea de competenţe care să permită, pe de o parte, exercitarea cetățeniei active și dezvoltarea personală și pe de altă parte, integrarea absolvenților pe piața muncii.
De asemenea, un alt obiectiv urmărit este modernizarea spațiilor destinate învățământului practic, laboratoarelor tehnologice, pentru acumularea cunoștințelor tehnice, a deprinderilor practice și dobândirea competențelor transversale, în vederea integrării socio-profesionale rapide a absolvenților după finalizarea studiilor, prin achiziționarea de echipamente de tip FEDR, obiecte de inventar, aparatură de măsură și control și materiale consumabile necesare în sesiunile de pregătire dar și implementarea principiilor egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și integrarea perspectivei de gen, a nediscriminării și prevenirii oricărei forme de discriminare, al accesibilității pentru persoanele cu dizabilități si a principiului DNSH prin derularea activităților proiectului adresate unui numar de minim 252 de persoane din regiunea Nord Est, prin organizarea de sesiuni ce contribuie la echilibrul dintre dezvoltarea sustenabilă a resursei umane, interesul general al comunităţii și creșterea economică durabilă la nivelul regiunii vizate.
Prof. Ioana Adobricăi, de la Școala Postliceală Sanitară ”Carol Davila” din Onești a declarat:”Este o mare bucurie pentru elevii noștri să beneficieze de acest proiect, atât la orele de studiu cât și la cele de practică, și ne dorim să fie unul cu succes!” La conferința de lansare a noului proiect, care a avut loc la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Onești prof. Mihai Ursachi, directorul acestei instituții a evidențiat faptul că ”după Proiectul <<Activ la practică, activ pe piața muncii>>, iată că având aceeași parteneri , lansăm Proiectul <<Practica temeinică de azi formează profesionistul de mâine!>>, care va aduce numeroase beneficii colegiului nostru! Cel mai important dintre ele este că minim 126 elevi ai colegiului vor realiza stagii de pregatire practică la operatori economici sub indrumarea unor tutori de practică, din care: minim 30 elevi din învățământul profesionale – calificările profesionale: electrician joasa tensiune, mecanic mașini și utilaje în industrie, sudor, ospătar; minimim 96 elevi de la învățământul liceal, clasele XI-XII – calificările profesionale: tehnician operator tehnică de calcul, tehnician proiectant CAD, tehnician în instalații electrice, tehnician în turism, tehnician activități economice, tehnician ecolog și protecția calității mediului”.
Perioada de implementare a Proiecului “Practica temeinică de azi formează profesionistul de mâine!” este cuprinsă între 03.01.2025 – 31.12.2027. Menționăm că valoarea totală a proiectului este de 2.445.459,45 lei din care cheltuieli nerambursabile: 2.371.898,22 lei cofinanțare proprie a partenerilor 73.561,23 lei. Ion Moraru