DIN GALERIA MARILOR PERSONALITĂȚI ALE LUMII
S-au împlinit recent (la 27 mai), 185 de ani de la trecerea în neființă a muzicianului Niccolo Paganini – născut la 27 octombrie 1782. A fost un violonist, violist, chitarist și compozitor italian, fiind unul din cei mai faimoși virtuozi ai viorii. Niccolo Paganini este considerat unul dintre cei mai mari violoniști din toate timpurile, având o intonație și o tehnică inovativă perfectă. Se pare că Paganini era primul muzician care cânta din memorie, motiv pentru care putea să se mişte pe scenă şi să interacţioneze cu audienţa. Mai mult, devenise celebru şi pentru solo-urile sale diificile pe care nimeni nu le putea reproduce. De asemenea, violonistul a inventat sau popularizat şi o serie dintre tehnicile pentru vioară folosite astăzi, precum pizzicato pe mâna stângă, precum şi feluri noi de înclinare şi reglare a viorii sau ciupirea corzilor cu mâna stângă.
Presa străină (”The Stradi”) relevă faptul că ”poveștile despre interpretările lui Paganini sunt legendare, publicul fiind mișcat până la lacrimi și isterie. Abilitățile sale tehnice uimitoare i-au făcut pe mulți să creadă că mama sa i-a vândut sufletul diavolului în schimbul unei cariere de cel mai mare virtuoz din lume. Paganini a acumulat o avere personală enormă, dar era cunoscut pentru jocurile de noroc excesive, care la un moment dat l-au obligat să-și amaneteze propria vioară. Pe la mijlocul anilor 1830, sănătatea și abilitățile lui Paganini au început să se deterioreze și a murit în mai 1840 din cauza unei hemoragii interne înainte de a putea fi chemat un preot. Acest lucru a sporit suspiciunile că ar fi intrat într-un pact cu diavolul!”
Site-ul ”Bruzane Mediabase” (din Germania) notează despre arta interpretării acestui mare muzician:”Relatările martorilor oculari arată că natura spectaculoasă și excentrică a interpretărilor lui Paganini a fost o caracteristică încă de la începutul succesului său. Faima sa a început să se răspândească în toată Europa. La Viena, Schubert l-a auzit cântând în 1828 și a crezut că <<aude un înger cântând>>. A câștigat faimă în Germania, iar celebritatea sa a atins apogeul la Paris (1831 și 1832) și Londra. Paganini a fost cel mai apreciat muzician din prima parte a secolului al XIX-lea. Lumea romantică găsise un erou în acest bărbat înalt, slab și slab, cu părul său închis la culoare și rebel și tenul palid și delicat. Contemporanii săi (inclusiv Chopin, Berlioz, Schumann, Liszt, Stendhal, Balzac și alții) au fost la fel de fascinați de imaginea sa, precum și de compozițiile și interpretarea sa. Ducându-și explorarea viorii la limitele sale, Paganini a extins considerabil tehnica violinei și a marcat un pas înainte în istoria interpretării instrumentale”. Articol realizat (și) cu sprijinul Bibliotecii Municipale Huși (jud. Vaslui)