Eleve ale Colegiului Național ”Grigore Moisil” din Onești, din clasa a XI a E (Ailincăi Andra Elena, Bratovianu Andrada Elena, Chirițoiu Elisabeta Iulia, Cociș Ioana – Maria, Enache Eliza – Maria, Gaftoi Teodora, Grigoraș Mădălina Elena, Ciobanu Roxana Ioana, Stănciulescu Larisa Alexandra, Ștote Delia – Viviana) au fost la Așezământul Social – Filantropic ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare ” Hârja (comuna Oituz).
În cadrul vizitei am susținut momente artistice și am desfășurat activități de voluntariat alături de prof. diriginte Bereczki Mariana. Chirițoiu Elisabeta Iulia a recitat poezia ”Muma lui Ștefan cel Mare” de Dimitrie Bolintineanu, emoționând până la lacrimi oamenii în vârstă ce sunt adăpostiți la acest așezământ. Ei au vibrat cu tot sufletul la recitarea acestei poezii emblematice, care se încheie cu versurile:”Ștefan se întoarce și din cornu-i sună / Oastea lui zdrobită de prin văi adună / Lupta iar începe… Dușmanii zdrobiți / Cad ca niște spice, de securi loviți”. Eleva Teodora Gaftoi (care este președintele Consiliului Școlar al Elevilor de la Colegiul Național ”Grigore Moisil”), a interpretat melodia ”Galbenă gutuie” iar Andrada – Elena Bratovianu a cântat frumoasa melodie ”Hora din Moldova”, ea fiind susținută de un grup de colege care au prezentat un moment coregrafic cu un dans popular. Aceste momente artistice au fost închinate marcării împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. În acest an unic pentru România voluntarii de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” au prezentat momentele artistice evidențiate cu scopul de a-i omagia pe cei care acum 100 de ani au reușit ca să realizeze un vis aparent imposibil – Unirea tuturor românilor!
După spectacolul oferit o parte din voluntari au pictat icoane pe sticlă, realizând lucrări deosebite ce urmează să fie vândute ori donate, banii fiind alocați în scopul dezvoltării Centrului de voluntariat ”Sfânta Filofteia”. Elevii au ajutat și la activități gospodărești în cadrul Așezământul Social – Filantropic ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare ” (au tăiat ceapă, au măturat și spălat podeaua, au șters geamuri). Cu o mică atenție din partea ”moisiliștilor” elevele au donat diverse alimente neperisabile cu scopul de a ajuta așezământul dce la Hârja.
După acest ajutor acordat personalului așezământului voluntarele au socializat cu bătrânii de aici de la Hârja. Un moment sublim a fost cel în care au dialogat cu veteranul de război Neculai Rogoza, care le-a făcut cunoscute versuri despre cutremurătoarele lupte de pe front:”De demult când am plecat / Direct pe Linia întâi, la Oarba de Mureș am intrat / Inamicul blestemat, mamă / Rău m-a mutilat. / Fluieră trenu – ntre munți / Cărând mamă la răniți, / În spital când am ajuns / La etajul cel de sus / Mai era un singur pat / Cu mine l-au ocupat / Medicii toți m-au tratat / Poate că voi fi scăpat / Maică măiculiță bună / Am stat în spital o lună / O lună și-o săptămână / Și mi-a pus picior de gumă…”
Elevii ”moisiliști” se pot mândri că au asimilat pe parcursul acestei activități experiențe deosebite de viață. ”Această activitate a fost o experiență ce ne-a încălzit in inimile și ne-a făcut ca să fim mândri de originile noastre! Cu siguranță o vom repeta!” – a fost imboldul liceenilor ”moisiliști” Grupul de elevi ai clasei a XI a E, Specializare ”Științe Sociale”, Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești, Coordonator activitate prof. Mariana Bereczki
Lasă un comentariu