Acțiune de voluntariat la Așezământul Social – Filantropic ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare ” Hârja - Amprenta de Onesti

Acțiune de voluntariat la Așezământul Social – Filantropic ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare ” Hârja

Acțiune de voluntariat la Așezământul Social – Filantropic ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare ” Hârja

Eleve ale Colegiului Național ”Grigore Moisil” din Onești, din clasa a XI a E (Ailincăi Andra Elena, Bratovianu Andrada Elena, Chirițoiu  Elisabeta Iulia, Cociș  Ioana – Maria, Enache Eliza – Maria, Gaftoi Teodora, Grigoraș Mădălina Elena, Ciobanu Roxana Ioana, Stănciulescu Larisa Alexandra, Ștote Delia  – Viviana) au fost la Așezământul Social – Filantropic ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare ” Hârja (comuna Oituz).

În cadrul vizitei am susținut momente  artistice și am desfășurat  activități de voluntariat alături de prof. diriginte Bereczki  Mariana. Chirițoiu Elisabeta Iulia  a recitat poezia ”Muma lui Ștefan cel Mare” de Dimitrie Bolintineanu, emoționând până la lacrimi oamenii în vârstă ce sunt adăpostiți la acest așezământ.  Ei au vibrat cu tot sufletul la recitarea acestei poezii emblematice, care  se încheie cu versurile:”Ștefan se întoarce și din cornu-i sună  / Oastea lui zdrobită de prin văi adună  / Lupta iar începe… Dușmanii zdrobiți / Cad ca niște spice, de securi loviți”. Eleva Teodora Gaftoi (care este președintele Consiliului Școlar al Elevilor de la Colegiul Național ”Grigore Moisil”), a interpretat melodia ”Galbenă gutuie” iar Andrada – Elena Bratovianu a cântat  frumoasa melodie ”Hora din Moldova”, ea fiind susținută de un grup de colege care au prezentat un moment coregrafic cu un dans popular. Aceste momente artistice  au fost închinate  marcării împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. În acest an unic pentru România voluntarii de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” au  prezentat   momentele  artistice evidențiate cu scopul de a-i omagia  pe cei care acum 100 de ani au reușit ca să realizeze  un vis aparent imposibil – Unirea tuturor românilor!

După spectacolul oferit o parte din voluntari  au pictat icoane pe sticlă, realizând lucrări deosebite  ce urmează să fie  vândute ori donate, banii fiind  alocați  în scopul dezvoltării  Centrului de voluntariat ”Sfânta Filofteia”. Elevii au ajutat și la  activități gospodărești în cadrul Așezământul Social – Filantropic ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare ”  (au tăiat ceapă, au măturat și spălat podeaua, au șters geamuri). Cu o mică atenție  din partea ”moisiliștilor” elevele  au donat diverse alimente neperisabile cu scopul de a ajuta așezământul dce la Hârja.

După acest ajutor acordat  personalului așezământului voluntarele au  socializat cu bătrânii de aici de la Hârja. Un moment  sublim a fost cel în care au dialogat cu  veteranul de război Neculai Rogoza, care le-a făcut cunoscute  versuri despre  cutremurătoarele lupte de pe front:”De demult când am plecat / Direct pe Linia întâi, la Oarba de Mureș am intrat / Inamicul blestemat, mamă / Rău m-a mutilat. / Fluieră trenu – ntre munți / Cărând mamă la răniți,  / În spital când am ajuns  / La etajul cel de sus  / Mai  era un singur pat  / Cu mine l-au ocupat / Medicii toți m-au tratat  /  Poate că voi fi scăpat / Maică măiculiță bună / Am stat în spital o lună / O lună și-o săptămână / Și mi-a pus picior de gumă…”

Elevii ”moisiliști” se pot mândri că au asimilat pe parcursul acestei activități experiențe deosebite de viață. ”Această activitate  a fost o experiență  ce ne-a încălzit in inimile și ne-a făcut ca să fim mândri  de originile noastre! Cu siguranță o vom repeta!” – a fost  imboldul liceenilor ”moisiliști”    Grupul de elevi ai clasei a XI a E, Specializare ”Științe Sociale”, Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești, Coordonator activitate prof. Mariana Bereczki

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata