ARC PESTE TIMP - Amprenta de Onesti

ARC PESTE TIMP

ARC PESTE TIMP

Cinstirea a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918 are o reverberație deosebită în sufletul ”olimpicilor” liceeni de la colegiile ”Dimitrie Cantemir” și ”Grigore Moisil”. Ei au fost cuprinși într-o  emblematică acțiune a Consiliului Județean Bacău, cea prin care  aceste autorități și cele din județul Alba și-au  propus  să refacă ”Zborul Marii Uniri” . În urmă cu 100 de ani din Bacău a plecat la 23 noiembrie un aparat de zbor spre Câmpia Libertății de la Blaj, acesta ducând  scrisoarea primului – ministru Ion C. Brătianu adresată Consiliului Național Român Central prin care se comunica oficial  dorința de unire a Moldovei și Țării Românești cu Ardealul. Totodată în acest  mesaj, hotărâtor pentru convocarea Marii Adunări de la Alba Iulia, era  menționat că – din locurile unde se află cantonată în trecătorile Carpaților –  Armata Română susține  demersul Marii  Uniri.

 Prof. Aliana Ifrim, directorul Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești ne-a declarat:”Excursia s-a desfășurat în cadrul proiectului  <<Centenarul Zborului Marii Uniri: Bacău –Blaj>>. Proiectul s-a desfăşurat în perioada 19 – 20 noiembrie 2018 şi a fost susţinut de Consiliul Judeţean Bacău şi de Consiliul Local al Municipiului Bacău. Au participat 100 de elevi premiaţi la fazele naţionale ale Olimpiadelor şcolare. Din Onești au participat 15 elevi, 11 de la Colegiul Național <<Dimitrie Cantemir>> și 4 de la Colegiul Național <<Grigore Moisil>>. De remarcat că numărul elevilor premiați a fost mai mare, dar unii nu au putut participa deoarece în acest moment sunt studenți. Marţi, 20 noiembrie, elevii au vizitat Cetatea Alba Carolina, Muzeul Unirii şi Sala Unirii din Alba Iulia. În jurul prânzului, delegaţia din judeţul Bacău s-a deplasat la Blaj, unde a asistat la reeditarea Zborului Marii Uniri din 23 noiembrie 1918. O formaţie de şase avioane venite de la Bacău a survolat Câmpia Libertăţii din Blaj, moment în care au fost distribuite copii ale mesajului de Unire adus acum 100 de ani de aviatorii din Bacău,  Vasile Niculescu şi Victor Precup, românilor din Transilvania. Excursia a construit un arc peste timp, cu ajutorul tinerilor performeri.”

  Iată și elevii  care au participat la excursia de la Alba Iulia: Nicolcea Horia – Paul, Cercel Cosmin, Ștefănescu Ștefan, Drăgan Daria – Maria, Dănilă  Alexia – Andreea, Ferent Monica, Antohe Alin, Smarandi Ștefan,  Gătej  Nicolae, Pleșoianu Iarina – Maria și  Filip Bianca – Mara (de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”) și Roșu Mara – Ruxandra, Dobre Elena Roberta, Călin Andrei, Denisa Andronic (de la Colegiul Național ”Grigore Moisil”). Mândră că a participat la acest eveniment eleva Roșu Mara – Ruxandra, de la Colegiul Național ”Grigore Moisil”, ne-a împărtășit impresiile sale și a menționat:”Excursia  ne-a oferit o impresie plăcută! A fost o onoare pentru noi că am participat la acest eveniment și am fost solii simbolici ai legăturii dintre județele Bacău și Alba. Este o legătură specială și ne bucurăm că am putut să o onorăm prin intermediul excursiei. A fost o mobilitate simbolică, o experiență pozitivă în care am avut oportunitatea de a cunoaște tineri cu care ne-am împrietenit . Trăiești sentimente  copleșitoare atunci când vizitezi aceste locuri unde au avut loc evenimente de puternică însemnătate pentru istoria noastră, a românilor!”

   De remarcat este faptul că delegația județului Bacău a fost formată  dintr-un număr de peste 160 de persoane. Alături de mulți ardeleni cu toții au întâmpinat în ziua de 20 noiembrie, pe Câmpia Libertății  de la Blaj echipajul misiunii aeriene sosite de la Bacău.

Delegația județului Bacău, sosită la Blaj cu 3 autocare, s-a alăturat „Convoiului Unirii” pentru a se deplasa la Alba Iulia, unde a participat  la acțiunile cultural-istorice dedicate Centenarului Marii Uniri.           Ion Moraru

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata