Ne-a părăsit profesorul oneștean Nicolae Drăgoi

Ne-a părăsit profesorul oneștean Nicolae Drăgoi

După cum anunță o veste tristă de la  actualul Liceu Tehnologic ” Petru Poni” din Onești (unde cu ani în urmă a fost unul din cele mai mari grupuri școlare din Moldova – Grupul Școlar de Chimie), în aceste zile de decembrie s-a stins din viață profesorul Nicolae Drăgoi. Absolvent al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, licențiat în Matematică și Fizică el a fost  mulți ani (între 1968 și 1996, cu o întrerupere între anii1978 – 1982  fiind inspector școlar  ce  a coordonat activitatea profesorilor de matematică din județul Bacău ) , director al Grupului Școlar  de Chimie Onești. Această instituție de învățământ  a fost singura din Onești unde activau liceu, școală profesională, școală de maiștri iar pentru o perioadă de câțiva ani aici au fost  formați și pregătiți și subingineri pentru platforma industrială  petrochimică a Borzeștiului.

Prof. Nicolae Drăgoi a fost un dascăl desăvârșit dedicat acestei profesii, care a cuprins în inima sa  un mare respect pentru cei din jur.  Este greu de realizat o biografie  a acestei personalități a Oneștiului dar ca ”frânturi” prin timp putem menționa că în anii 1962 – 1963 prof. Nicolae Drăgoi a îndeplinit funcția de director adjunct la ”Școala Medie Mixtă Nr. 1”( ”Liceul Teoretic Nr. 1”  -acum  Colegiul Național ”Grigore Moisil”), instituție care la vremea acelor ani a fost condusă de profesorii Gheorghe Gologoz (1960 – 1963), Constantin Ciuchi (1963 – 1967),  Vasilica Gavrilă ( director adjunct 1960 – 1961), Mihai Hrișcă (adjunct 1961 – 1962) și  Ion Micu (adjunct 1963 – 1964).

Profesorul Nicolae Drăgoi a fost numit director adjunct  la înființarea Școlii Mixte Nr. 2 (actualmente Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”) , în toamna anului 1963. La această instituție care ”s-a integrat” dezvoltării tânărului oraș de pe valea Trotușului, prof. Nicolae Drăgoi a îndeplinit funcția de director adjunct timp de trei ani(până în 1966),  pe această perioadă  prof. Rada Constandache fiind director  al noii școli oneștene, ce a luat titulatura de Liceu Teoretic. Cei mai mulți ani de activitate didactică prof. Nicolae Drăgoi a activat  la  Grupul Școlar de Chimie Onești, care a adunat elevi nu numai de pe valea Trotușului ci din întreg județul Bacău precum și din județe limitrofe (într-un număr mare  din Vrancea și Galați). Sub conducerea competentă a sa  Grupul Școlar de Chimie  a fost evidențiat pe ramura învățământului, la nivel național în anii de dezvoltare a  socialismului, aici fiind în fiecare an școlar  și 3500 de elevi ce au urmat cursurile .

O altă ”frântură prin timp” pe care ne-o lasă  prof. Nicolae Drăgoi este cea de consilier local al municipiului Onești, funcție îndeplinită timp  de mai multe mandate după Revoluția din 1989. Conducând Comisia pentru cultură a Consiliului Local Onești mai mulți ani la rând prof. Nicolae Drăgoi a sprijinit desfășurarea multor evenimente culturale în municipiu, fiind alături de oamenii  de cultură. A participat cu o deosebită fervoare la multe manifestări cultural – artistice aducând mereu  acestora noblețea spiritului său. În iunie 2008, la constituirea Consiliului Local Onești pentru mandatul 2008 – 2012, în calitate de cel mai în vârstă consilier local, a condus această ședință dorind ca ”fiecare consilier local să aibe o activitate rodnică în slujba cetățeanului și să obțină rezultate care să-i bucure pe alegători”.

Prin trecerea sa la viața veșnică prof. Nicolae Drăgoi lasă oneștenilor  lacrimi de tristețe și amintiri nepieritoare, porțile cerului cuprinzând zborul său înalt…   Amprenta de Onești

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata