Ginel Grădinaru: O ascensiune în fotbal, la ”triplu salt”

Ginel Grădinaru: O ascensiune în fotbal,  la ”triplu salt”

Cine oare nu recunoaște din această imagine Stadionul ”Energia” din Onești, ”vuietul” ce se pornea de aici când fotbaliștii de la ”Energia” Gheorghe Gheorghiu Dej  reușeau să înscrie în poarta adversarilor! În ”duminicile cu fotbal” , cu alte evenimente sportive strada  mărginită de gardul Spitalului Municipal era luată cu asalt… și acum, după atâția ani, am aflat că  erau astfel programate competițiile  astfel încânt pasionații  și iubitorii sportului să le poată urmări!

Cum (și) fotbalul se joacă mai întâi cu inima, cu îngăduința de a  oferi un moment din ”clepsidra fotbalului” de pe aceste meleaguri, pentru toți iubitorii acestuia prezentăm ”stenograma” unei convorbiri cu  Ginel Grădinaru, cel mai bun fotbalist al  Cașinului, care a jucat dce-a lungul a mai multe campionate la ”Energia ” Gheorghe Gheorghiu Dej, ”mare rivală” a echipei ”Letea” din Bacău, de al cărei ”coșmar” oneștenii au trecut, promovând în Divizia B! Într-o frumoasă seară de august, ”sub lumina reflectoarelor” la cea de-a XIX a ediție a ”Cupei Cașinului” la minifotbal, chiar ”în încălzirea  acestui dialog” Ginel Grădinaru a declarat:”După ce am jucat fotbal  și în timpul stagiului militar , la eliberarea din armată m-am îndreptat tot către acest iubit sport cu balonul rotund! Am promovat cu Aripile Bacău în Divizia C… Am avut meciuri  foarte grele  cu Rapid Panciu, la barajul de promovare. Înainte de a merge la primul tur al acestor întâlniri Ginel Grădinaru a avut probă de joc, în partida  Măgura Cașin – Bradul Mănăstirea Cașin, de pe stadionul Constructorul  din Onești. El nu a vrut să  intre din primul minut și a intrat în teren în cea de-a doua repriză. A făcut  și diferența acestui meci prin marcarea unui gol și o pasă de gol! În aceeași zi  trebuia să meargă  și la Aripile Bacău pentru turul meciului de promovare, cu Rapid Panciu! Am întârziat  și lumea mă aștepta la stadion, întrebând  <<unde-i Grădinaru?>>  Meciul cu Rapid Panciu a fost un meci excepțional pentru Aripile! Echipa a câștigat cu 2 – 0  în condițiile în care Rapid Panciu  a venit cu jucători  ce activase deja în Divizia B (Borș, Chioreanu)! A fost făcută contestație, la care Aripile Bacău a câștigat cu 3 – 0 iar la o săptămână a avut loc  meciul retur, de la Panciu!”

–  Cum a fost acel meci?

– Un adevărat calvar!Arbitrii erau momiți, că l-am și interogat pe  arbitrul Nicolae  Cursaru (din Ploiești) ”cum îți permiți  domnule arbitru  să accepți asemenea lucruri, de la aceste jigodii?” În minutul 20 scorul era  2 – 0 pentru Rapid Panciu și meciul

decurgea  pentru calificarea acestei echipe! Ginel Grădinaru  a

intrat fundaș central și <<nu a trecut nici musca de el!>> A fost meciul meciurilor și Aripile Bacău au promovat! Pentru cariera lui Ginel Grădinaru  a fost un salt extraordinar!

– Ce a urmat după  acest meci?

– După promovarea cu Aripile Bacău  în Divizia C …am  ajuns  <<într-o gură de crocodil>> la Energia Onești! Ce înseamnă aceasta? Oameni fără caracter, care mă întrebau <<ce cauți tu la echipa aceasta?>> M-am  ambiționat, antrenor fiind Iosif Lazăr. La echipă erau jucătorii Cornel Popa, Gore Dumitrescu (ce  <<a făcut cărțile pe față!>>) Aici Ginel Grădinaru a avut o ascensiune fantastică: a promovat cu Energia Gheorghe Gheorghiu Dej în Divizia B! A fost curtat de Dinamo București și a mers în cantonamentul  acestei echipe la Săftica!

– O mare împlinire, un lucru fenomenal…

– Da. Am jucat ultimul meci din campionatul Diviziei B, în sezonul 1978 – 1979 cu Unirea Focșani…  Și atunci, marele portar Ghiță Aristide m-a recomandat pentru Dinamo… Ginel Grădinaru a mers la Dinamo și-a dat de antrenorii Valentin Stănescu și Tănase Dima… Era la pregătirea fizică de la Săftica  dar Ginel Grădinaru se gândea la vechea obârșie, la meleagurile Oneștiului… unde Borzeștiul promova în B…

– De fapt, ce s-a întâmplat?

–  Ginel Grădinaru a alergat după doi iepuri! Atunci am mers pe versiunea CSM Borzești, unde antrenor era Sdrobiș. Energia pica în Divizia C și CSM Borzești  urca de la meci de la meci…

iar Sdrobiș se întrecea în promisiuni – 2000 lei primă de joc pentru meciurile cu victorie  disputate acasă și 4000 lei pentru victoriile din deplasare…

–  Ce părere v-a făcut antrenorul Ioan Sdrobiș (”Părintele”)?

– Sdrobiș este un om temperamental! Când am venit la CSM Borzești, fiind în lotul acestei echipe, m-a trimis la Energia să îmi rezolv problemele cu legitimarea… Eram în pragul căsătoriei și

lucrurile s-au întors cu 180 de grade!  Într-un meci disputat cu

Chimia Râmnicu Vâlcea!  (echipă care după ce a fost prima din Divizia B ce a câștigat Cupa României – în 1973,  cu 3 – 0 după rejucare, în fața echipei Constructorul Galați, era însoțită la fiecare meci de mai multe autocare!) În Cupa României Ginel Grădinaru a avut un respect deosebit pentru  această divizionară A dar a dat de <<un om pornografic>> – Preda… Și într-un moment de nervozitate… am făcut ligamentele praf… praf… Refacerea mea după acest incident  a durat foarte, foarte mult… Doctorii nu au fost în concordanță cu mine și acum, la 64 ani nu știu diagnosticul exact… ce s-a întâmplat la genunchi cu ligamentele…

– Ce a urmat?

– Am mai continuat la Energia dar randamentul meu nu mai era la înălțime, ca până la urmă  să fiu antrenor al acestei echipe! În 1990 – 1991, cu un lot extraordinar de jucători  am promovat  de la eșalonul județean la Divizia C, dar s-a întâmplat ca această echipă să nu mai fie susținută și… totul s-a stins!”

Ginel Grădinaru ne-a mai mărturisit: ”Așa este de complexă viața de fotbalist!” El  ne-a  amintit  de alte  clipe de glorie”,  de ”inegalabilul Dobrin” dar și de alte și alte situații întâlnite … pe ”dreptunghiul verde”. Ne spune de pildă că ”dacă ești stăpân pe  tine, la pregătire fizică și la pregătire mentală, nu ai cum să nu faci față unui meci!” Ce am mai aflat de la Ginel Grădinaru? ”Angelo Niculescu, antrenorul care a condus Naționala României în Mexic… <<fierbea ceaunul la foc scăzut>>… Dobrin s-a aclimatizat greu  cu fusul orar…” Peste ani antrenorul Angelo Niculescu  a declarat: ”Cerea mereu un tratament special. Să facă ce făcea şi la club, adică doar ce voia el. Or, la Naţională nu se putea asta. Era comod şi nu depunea efort decât dacă avea chef”. În Mexic, în 1970  România a întâlnit Anglia (campioana lumii în 1966), Brazilia (fostă campioană în 1958 și 1962) și Cehoslovacia,.. Și spune Ginel Grădinaru:”Angelo Niculescu  a avut nevoie nu de sclipirile lui Dobrin  ci de un joc liniștit, cum

făcea Radu Nunweiler… Dobrin a fost  cel mai talentat fotbalist

român… când termina meciurile de fotbal  juca pe maidan… Hagi a fost mai muncitor, dar nu a avut talentul lui Dobrin!”

Să alegem:  urmând pildele latine putem  să ne gândim la versul lui Ovidiu ”Donec eris felix, multos  numerabis amicos” (”Atâta vreme cât vei fi fericit vei număra mulți amici”) dar  parcă, pentru a ne exprima revolta față de decăderea acestor  timpuri și a societății, ne ajută  (de peste 2000 de ani!) tot  vorba lui Cicero :”O, tempora! O , mores!” – ”O, timpuri! O, moravuri!”     Ion  Moraru,

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata