”Binele din casă”

Home Reportaj ”Binele din casă”

1 ot a

Cu amintirea unei ziariste  prezente la microfonul posturilor de radio  precum și la ”efemerele” publicații oneștene ”Ora 25”, ”Info Trotuș” și ”Monitorul de Trotuș”,  fiind foarte activă și pe blogul său (”Cu  ghilimele”), Otilia Dima ne  bucură și ne surprinde cu o frumoasă carte pentru copii. Numită ”Palatul de Vanilie – Carte de povești în bucate”, aceasta se constituie în cel mai frumos dar din pragul acestor  sărbători de iarnă. Fiind o carte frapantă (ce a fost lansată la Ludoteca Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” în prezența ”neastâmpăraților copii” și  a numeroase mămici, ”Palatul de Vanilie” este într-adevăr ”un palat plin de povești” și pentru aceasta autoarea ne convinge chiar pe prima pagină:”Cum ar fi ca bucătăria să se transforme  în Bucătăria unui Palat de Vanilie… un loc plin de  veselie unde te poți juca în voie cu făina. Unde roșiile sunt vesele, dovleceii  simpatici, ardeii sunt cei mai buni dansatori, orezul prietenos, peștele prea gustos, brioșele vesele și aromate, guliile fermecate, sfecla o mare chimistă și avocado chiar prietenos. Nu-i așa că ar fi un loc minunat unde îți vine să gătești și să tot povestești? A fost odată ca niciodată… și de aici o lume întreagă se deschide.”

La lansarea ”cărții de povești în bucate – Palatul de Vanilie”, felicitând acest eveniment și dorindu-i autoarei ”un debut cu succes”, Ionuț Tenie directorul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” a menționat că ”pasiunea  de o viață a Otiliei Dima a rămas și va rămâne scrisul”. Oneșteanca Luminița Pătrățeanu a ținut ca să mărturisească:”Aproape că mă simt ca acasă! Frumusețea acestei cărți este că m-a adus într-o lume de basm, în care miroase a cozonac, a scorțișoară…” Și gândurile prof. Gabriela Țăranu – Anghel au fost pline de căldură despre noua apariție editorială (cartea a apărut la Editura PIM din Iași). ”Am  avut privilegiul să citesc o carte minunată, pe gustul meu! M-au bucurat și imaginile și poveștile! Dacă vorbim despre impactul poveștilor în viața noastră menționez că acestea aduc beneficii. Este bine să construim povești, pentru că îi ajutăm pe copii ca să asocieze imaginea cu ceea ce ascultă! Cartea Otiliei Dima aduce un aer de  <<bine în casă!>> Poveștile ei au o frumusețe aparte”, a subliniat prof. Gabriela Țăranu – Anghel.

 

”Și uite așa, două linguri de ulei săreau peste  cele două ouă și se jucau cu mare poftă. S-au jucat cât s-au jucat, apoi li s-a făcut poftă  de niște iaurt cremos. Cu două linguri s-au săturat repede și s-au apucat iar de sărit în castron, cu și mai mare poftă, până au amețit de tot”… ne îmbie Otilia Dima în paginile cărții sale. Autoarea mizează ”pe cheia unei sincerități debordante”, strângând între coperțile  acestei cărți, într-un stil cuceritor toate ”bunele practici”  din universul bucătăriei. ”Sunt  povești simple și rețete simple… în jurul lor putem construi povești frumoase. Atât de importante sunt poveștile în viața copiilor, că acestea sunt  amintiri frumoase și pentru noi”, a mărturisit Otilia Dima în cuvântul său de la lansarea acestei cărți la biblioteca oneșteană. Dacă menționăm că această carte (în care toate poveștile îi atrag atenția micuței Natalia Dima spre frumusețile bucătăriei), are o sumedenie de ilustrații frumoase realizate de Dan Dima, ”concluzia” este una singură: răsfoind toate paginile  întâlnim  o familie fericită!       Ion Moraru

 

1 ot b

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata