Consiliul Local Onești s-a întrunit în ziua de 13 decembrie în ultima ședință ordinară pe acest an. Aceasta a fost condusă de consilierul independent Gelu Panfil și a avut pe ordinea de zi mai mult de 10 proiecte de hotărâre. Printre acestea s-au numărat: completarea și modificarea Hotărârii Consiliului Local Onești privind metodologia de punere în aplicare a Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de parcare cu plată din municipiu, aprobarea Listei cu transportatorii (persoane fizice / societăți comerciale) serviciului de transport în regim de taxi declarați câștigători la a doua procedură de atribuire a autorizațiilor de taxi din 14 noiembrie 2018. Pe ordinea de zi a acestei ședințe
în atenția consilierilor locali ai Oneștiului s-a aflat și modificarea unei anexe la Hotărârea nr. 55 din 15 mai 2015 privind aprobarea Regulamentului de acordare a premiilor elevilor și cadrelor didactice din unitățile de învățământ din municipiu care obțin rezultate deosebite în activitatea desfășurată pe parcursul unui an școlar. Este de notat că… ”din cauza faptului că în ultimii doi ani legislația nu a permis desfășurarea festivităților de acordare a premiilor pentru rezultatele deosebite obținute de către elevi” –după cum a declarat de mai multe ori primarul Nicolae Gnatiuc, în Onești nu au avut loc astfel de evenimente! La ședința Consiliului Local din 13 decembrie a fost completată Anexa nr. 5 – Lista inventar a componentelor sistemului de apă și canalizare aparținând domeniului public al municipiului Onești, ce este administrat de către S C RAJA Constanța. A fost dezbătut Proiectul de hotărâre privind aprobarea completării inventarului cu bunurile ce alcătuiesc domeniul public și privat al municipiului Onești (o suprafață de 2500 metri pătrați pe strada Fântânele).
De asemenea, pe ordinea de zi a acestei ședințe s-au mai aflat proiectele de hotărâre privind aprobarea cesionării drepturilor unor contracte de concesiune, pentru aprobarea prelungirii valabilității Planului Urbanistic General (la care consilierul local Gheorghe Ene a făcut remarca ”același proiect din anul 2008!”) și a Regulamentului Local de Urbanism al municipiului Onești.
Cum stăm cu aprobarea impozitelor pentru 2019?
Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și a taxelor locale pentru anul 2019 a fost cel care a acaparat toate discuțiile și dezbaterile din cadrul ședinței Consiliului Local Onești, ce a avut loc zilele trecute. Este de subliniat faptul că proiectul inițiat de către Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești prevede că ”toate taxele și impozitele locale pentru anul 2019 se indexează cu rata inflației”, aceasta fiind stabilită de către Banca Națională a României. Edilul -șef al Oneștiului a mai subliniat un lucru:”Este pentru prima dată când în municipiul Onești atât primarul cât și consilierii locali nu vin cu majorări de impozite și taxe!”
Un lucru îmbucurător pentru eșicherul politic oneștean este că la această ședință atât consilierii locali ce reprezintă Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Social Românesc (PSRO), Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) cât și consilierul independent Gelu Panfil, prin amendamentele pe care le-au propus au urmărit, în linii mari, aceleași obiective. Amendamentele au vizat aprobarea unei bonificații de 10 la sută –față de 7 la sută cât a fost în acest an- la plata cu anticipație a impozitelor și taxelor locale (până la 31 martie 2019) și micșorarea ”taxei de habitat” (noua denumire a taxei de salubritate plătită de angajații societăților comerciale oneștene), de la 10 lei la 8 lei lunar. Referitor la această taxă consilierii locali ai PSRO, prin Alexandru Cristea, au solicitat ca ”ea să fie de 6 lei lunar pentru fiecare salariat, la fel ca în anul 2016, acest lucru venind în sprijinul locuitorilor municipiului Onești, ce trece printr-o perioadă mai dificilă”. Asupra acestui fapt primarul Oneștiului Nicolae Gnatiuc a răspuns că ”o reducere de la 10 lei / lună la 6 lei / lună a taxei ar genera o pierdere de 200 000 – 300 000 lei la bugetul local, care ne-ar afecta deoarece anul viitor este unul ce va implica cheltuieli suplimentare legate de cofinanțarea mai multor proiecte”.
Consilierii locali ai Partidului Național Liberal au propus scăderea taxelor pentru desfășurarea focurilor de artificii (de la 200 la 150 lei), reducerea de la 600 lei lunar la 550 lei lunar a taxei de închiriere a vitrinelor frigorifice de la Piața Agroalimentară, a abonamentelor anuale de parcare a autoturismelor (care va fi în anul viitor de 90 lei). Ei au propus și reducerea taxelor de închiriere pentru organizarea diferitelor evenimente la Cinematograful ”Capitol” și la Ludoteca Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” – toate propunerile consilierilor locali liberali fiind însușite de către primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc. ”Este pentru prima dată când partenerii politici vin cu amendamente ce se înscriu liniei economice a Primăriei Onești! Ne înscriem astfel la limită atât pentru cheltuieli dar și pentru majorările salariului minim pe economie”, a declarat edilul – șef al municipiului, Nicolae Gnatiuc. El a anunțat că ”amână pentru o viitoare ședință extraordinară stabilirea taxei speciale de salubrizare, ce este aplicabilă în 2019 atât pentru populație cât și pentru agenții economici”.
*De la Diverse: Cum de-a lungul acestei ședințe primarul municipiului Onești Nicolae Gnatiuc a spus de mai multe ori ”e prima dată!”, înainte de finalul întrunirii Consiliului Local, el a mai folosit odată expresia menționată, dar într-un alt context:”Primăria Onești este prima primărie de municipiu care atribuie vaucere de vacanță tuturor angajaților!” Să notăm că aleșii locali ai municipiului au fost colindați la finalul acestei ședințe de un grup de preoți în frunte cu Ioan Bârgăoanu, părintele protopop al Protoieriei Onești. Amprenta de Onești
Lasă un comentariu