”Pentru un bucătar sfârșitul de an este foarte obositor dar și încununat de multe lucruri reușite” – ne-a declarat Aniela Zărnescu, bucătar specialist din municipiul Onești. ”Bucătăria înseamnă totul! Eu am început de undeva de jos! Deodată aceasta mi-a plăcut foarte mult și am început ca să muncesc, să lupt! Bucătăria este frumoasă dar este și grea! Totdeauna trebuie ca să faci ceva nou! Seriozitatea este cel mai important lucru în această meserie, de bucătar, în care facem lucruri frumoase pentru oameni frumoși!” Având mult har Aniela Zărnescu pregătește la bucătărie multe ”rețete magice”, dintre acestea ”somon imperial cu fructe de mare” și ”vită cu hribi” sunt cele pe care le face cu mult drag și cu o mare pasiune și mult talent. Pentru a lăsa loc și la alte bunătăți ea ne –a vorbit despre ”masa de Crăciun” și de preparatele ce ne pot îmbia la această sărbătoare. În acest sens Aniela Zărnescu ne-a declarat:”De obicei <<masa de Crăciun>> este încărcată cu preparate tradiționale, cu nelipsitele sărmăluțe, cu piftie și cu platouri cu <<porcării>> (șoric, tobă, caltaboș). De asemenea se servesc și preparate specifice zonei – tochitură moldovenească, friptură, cârnați afumați. La restaurante mai servim << purceluș de lapte >> la cuptor cu diferite garnituri și nu lipsesc nici prăjiturile de casă”. Specialistă în bucătărie Aniela Zărnescu a mai declarat:”Deoarece <<masa de Crăciun>> este mai greoaie, datorită preparatelor din carne de porc la Revelion bucătarii fac un meniu mai deosebit. Astfel, pentru sărbătoarea de la cumpăna dintre ani sugerăm peștele, diferite salate, antreu. Carnea de porc este înlocuită cu carnea de vită, de curcan sau rață iar desertul trebuie să fie unul pe măsură, cu torturi răcoritoare, cu prăjituri făcute altfel (bazate pe fructe de pădure), cu <<mouss>>-uri ușoare (creme aerate, <<ceșcuțe de ciocolată >> și altele ce arată imaginația bucătarului). În general de Revelion românii vor meniuri sofisticate, alese din bucătăria internațională. Sunt persoane ce preferă fructele de mare, homarii, carnea de vânat (de căprioară sau de mistreț). Peștele este nelipsit de pe masa de Revelion, o superstiție spunând că acest aliment aduce noroc în anul care vine!”
În pragul sărbătorilor de iarnă Aniela Zărnescu ne-a împărtășit și ”o rețetă bună” de cozonac, la care ne sunt necesare pentru un kilogram de făină Grania (pungă de culoare roșie), 500 mililitri lapte, 200 grame zahăr, o lingură de sare, două plicuri de drojdie uscată, o jumătate de pachet de unt (cu 80 la sută grăsime), 3 ouă întregi și 5 gălbenușuri plus mirodeniile pe care fiecare gospodină vrea ca să le pună. Făina este cernută, se opărește cu 150 mililitri lapte și se amestecă drojdia cu făina. Diferența de 350 mililitri de lapte se amestecă cu zahăr, sare, cu untul și cu ouăle și se aduc la o temperatură medie, să fie călduță, cum spunem noi, bucătarii <<ca apa în pârâu>>. Se adaugă toată compoziția aceasta încorporând-o ușor. Pentru frământat se mai folosesc 100 mililitri de ulei și se lasă la crescut și la dospit”.
Menționăm că bucătar chef / specialist Aniela Zărnescu este una dintre bucătarii ce au dat curs unei provocări, ce ”s-a născut” la Buzău, unde a fost organizată o acțiune ”O masă caldă pentru semenii noștri!” Aceasta a avut loc la începutul lunii octombrie la inițiativa bucătarului Cristi Dobre, la o braserie din Buzău, unde un număr de 10 bucătari au pregătit pentru 35 de copii! ”Au fost foarte multe emoții dar mai mult decât orice ne-a bucurat ceea ce ne-au dăruit copiii – lacrimi și zâmbete!”, ne-a mărturisit Aniela Zărnescu. Ea a menționat că ” provocarea a rămas deschisă” și la începutul lunii noiembrie a fost coordonatoare pentru acțiunea de la Onești a campaniei ”O masă caldă pentru semenii noștri”. Această acțiune a fost găzduită de Hotelul ”Trotuș” și în jur de 100 de copii ce provin din familii cu posibilități materiale reduse, persoane asistate social și oameni ai străzii din Onești și din Dărmănești s-au bucurat de o masă caldă. Pentru aceasta s-a gătit timp de două zile, la Onești au fost prezenți și au muncit 20 de bucătari din Iași, Suceava, Pitești, Brașov, Bacău și din alte orașe, care și-au arătat măiestria în bucate. ”Acestea sunt momente unice și atunci când ești implicat direct înseamnă că totul a depins de tine și toți au așteptat ceva de la tine!”, ne-a mărturisit Aniela Zărnescu cu bucuria că la final copiii au fost foarte entuziasmați când din farfurii ”le-au zâmbit” ruladă de porc cu ciuperci, sărmăluțe, pește. Mulțumind Direcției Generale de Asistență Socială Onești (director Adriana Ostache) și sponsorilor, ce au fost foarte deschiși Aniela Zărnescu a declarat despre succesul acestei acțiuni:”Ne-am gândit la fiecare detaliu , pentru a realiza o masă tradițională <<reinterpretată>>, care să fie altceva și la final copiii ne-au luat în brațe, fiind impresionați de <<floricica de pe farfurie>>. Să dea Dumnezeu să putem face în fiecare an un asemenea eveniment, să aducem un strop de speranță celor care au nevoie”. Ion Moraru
Lasă un comentariu