Un proiect de nota 10!

Un proiect de nota 10!

Așa s-a dovedit a fi Proiectul Erasmus  + ”Solve T. E. D.” (Teen Eating Disorders), ce a fost câștigat  și susținut  de tinerii de la Asociația de Tineret ”Onestin” din Onești. În cadrul acestui proiect  a avut loc, în  anul trecut, în perioada 20 – 28 august schimbul de tineri marca Erasmus+  “Solve T.E.D! (Teen Eating Disorders)”, Oneștiul fiind  zona pitorească  a Subcarpaților care a fost promovată.

”Proiectul a fost organizat atât din dorința de a identifica cauzele tulburărilor alimentare în rândul adolescenților, cât și din cea de a găsi soluțiile existente în diminuarea acestei probleme cu care se confruntă tinerii contemporani în dezvoltarea lor. Acestui scop măreț i s-au alăturat trei organizații partenere, din Grecia, Italia și Spania, respectiv  <<System and Generation Association>>, <<Outside the Box>> și  <<2+2 Asociacion>>.  Astfel, au fost selectați 28 de tineri europeni, respectiv șapte voluntari din fiecare țară implicată”, ne-a declarat Diana Ghiuș, coordonatoarea acestui proiect. Ea a mai menționat: ”Tinerii selectați vor fi mobilizați într-un dialog intercultural, derulat prin ateliere non-formale, care să aibă în vedere promovarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, dar și transmiterea și formarea unor bune practici nutriționale. În ceea ce privește echipa României, aceasta este reprezentată de tinerii elevi oneșteni, voluntari și membri ai Asociației de Tineret ONESTIN, Maria-Teodora Paiu, Ana-Serafima Ghițun, Paul-Inocențiu Vărgău, Mihai Denis Tapalagă, Sergiu-Evanghelos Minuț, Bogdan-Andrei Maizel și Ioana Ionaș”.

Este de amintit faptul că  realizarea  activităților  organizate  prin  acest schimb de tineri este finanțată de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+, acțiunea KA1 – Proiecte de Mobilitate. Linia de finanțare îi poate implica atât pe cei ce sunt beneficiarii finali ai procesului de învățare (studenți, elevi- filieră tehnologică sau vocațională și postliceal- tineri, voluntari, etc.), cât și profesioniștii din domeniile educație, formare și tineret, care facilitează procesul de învățare (profesori, formatori, lucrători de tineret, personal de conducere sau administrativ etc.). Menționăm că proiectele de mobilitate sunt proiecte instituționale, prin care se realizează activități care implică parteneri din mai multe țări (trans-naționale).

Diana Ciobanu, președinte al Asociației de Tineret Onestin din Onești a  făcut și alte precizări asupra acestui proiect:” Odată inițiativa fiind luată și bazele construite, coordonatorii acestui schimb de tineri au fixat și cele 10 obiective principale care să-l definească: să crească gradul de conștientizare referitor la grava problematică a dezechilibrelor alimentare, să informeze participanții în legătură cu forma corectă de hrănire, explicarea comportamentului psihosomatic, precum și prezentarea strategiilor de marketing care determină alegerile noastre în materie de gust, iar, ulterior, dezvoltarea unei forme de empatie față de tinerii afectați, prin intermediul  <<psihodramei>> și al jocurilor de rol. Mai mult decât atât, proiectul vizează și dezvoltarea unor competențe practice (gastronomice și sportive), a sentimentului intercultural, prin observarea preferințelor culinare ale fiecărei țări implicate, consolidarea capacității de interacțiune incluzivă, alături de elevi ai Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare și de tineri deținuți aflați în custodia  acestei unități din Târgu Ocna iar, în final, crearea unei rețele europene ( ce are adresa de internet  https //solveted.wordpress.com/),   de bune practici prin intermediul unei platforme online. ”

Pentru  a  contura  frumusețea  acțiunilor  desfășurate  în cadrul  proiectului  evidențiem câteva repere, care – în mod sigur- dau greutate  acestui  frumos eveniment derulat la Onești.  Coordonatoare a proiectului Diana Ghiuș  ”a metaforizat totul… într-o poveste de suflet, plină de optimism”. Utilizând creioane colorate,  din câteva pe care le-a rupt, aceasta a reuşit să obțină mai multe bucățele, pe care le-a împărțit celor prezenți. Astfel, a transmis mesajul că necazurile nu trebuie privite ca pe un capăt de drum, ci asemenea unui nou început, a unei surse de inspirație pentru succes! Așa au fost privite și…  problemele nutriționale: ”nu ca pe un obstacol, ci ca pe o nouă șansă de a te descoperi și de a te dezvolta, ridicându-te precum pasărea Phoenix din propria cenușă” – după cum se arată într-o comunicare a Asociației de Tineret ”Onestin” din Onești. Într-o activitate desfășurată la  sediul nou al  acestei asociații coordonatoarea  Diana Ghiuș, alături de o parte din facilitatori și de echipa României, a invitat tinerii  să exprime ”rețeta pentru: succes, prietenie, fericire și cea care ar putea să vindece sentimentul de eşec”, într-un mod cât mai creativ și non-formal: printr-un cântec, o scenetă sau o prezentare. Împărțiți în patru echipe și fiind ajutați și de voluntarii care au reprezentat România tinerii  în cadrul proiectului au reușit a da viață acestor rețete în cel mai captivant și inovator mod.

Este de remarcat faptul că  nutriționista Nicoleta Asaftei a venit direct de la Iași, tocmai pentru a  introduce participanții la acest  proiect în bazele nutriției, ea  dăruindu-se în totalitate scopului propus, astfel că întâlnirea cu ea a fost foarte utilă. De asemenea, Roberto Tamaș, absolvent al Universității Alternative și fin cunoscător al psihologiei consumatorului, pornind de la întrebări creative a impresionat participanții cu energia sa  dar și cu informații valoroase despre comportamentul consumatorului. El a găsit răspuns unor întrebări stringente: Sunt alegerile pe care le facem raționale sau emoționale? Ce ne ghidează în alegerile pe care le facem în viață? Dar în ceea ce privește comportamentul alimentar?

În cadrul activităților organizate  prin acest schimb de tineri  actrița Diana Croitoru (membră a Asociației de Tineret ”Onestin”  de la înființare), a fost prezentă  cu  un moment – surpriză, de suspans! ”Ea a propus un exercițiu de improvizație și prin  sensibilitatea talentul ei unic i-a determinat pe fiecare  să-și exteriorizeze trăirile și să-și exploreze  puterea empatică.  <<Crezi că ai putea să  interpretezi emoțiile  unei alte persoane, doar prin gesturi, să fii mâinile  acestuia ?>> – a fost propunerea  făcută de Diana Croitoru. Acest fapt a creat o conexiune și mai puternică între participanți și pentru care îi mulțumim din suflet”, ne-a declarat  Diana Ghiuș, coordonatoarea proiectului Erasmus  + ”Solve T. E. D.” (Teen Eating Disorders).

Rezonanța în emoție…

Iată și opinia Dianei Croitoru:” Am fost invitată de Onestin și am susținut, pentru câteva ore, un workshop / atelier de teatru care să completeze traseul și tema de ansamblu a proiectului – problemele de sănătate provocate de alimentație ale adolescenților. Iar cum aceste probleme și consecintele lor se leagă direct de emoții și de starea mentală a omului de toate vârstele, cu atât mai mult în cazul tinerilor (o vârstă a puterii maxime și a vulnerabilității totale, cred eu), iar teatrul este o formă de psihoterapie, am gândit niște  jocuri și  exerciții care să îi ajute să facă legătura între informațiile primite în cadrul proiectului cu starea lor psihoemoțională. Să leg informația din educația non-formală oferită de proiect, cu arta, prin empatie, stimulând și spontaneitatea și imaginația.  Însa, am simțit că grupul avea nevoie să se lege mai bine, să se creeze niște conexiuni mai puternice între participanți, pentru a avea incredere să creeze ceva împreună și să improvizeze, așa cum gândisem atelierul. Și asta nu doar să poată funcționa cât mai bine activitatea atelierului, ci grupul tot mai departe, pe durata proiectului. Până la urmă, pentru mine, aceste proiecte sunt de succes mai ales pentru că ajută la crearea legăturilor umane, între tineri care vin din culturi diferite, dincolo de informațiile pe care le primesc într-un mod  non-formal. Așa că am găsit mai important să facem împreună acest lucru, să consolidăm punțile de la suflet la suflet, ca să putem să lucrăm mai departe. De aici s-au ivit lacrimile, pentru că durerile și traumele sunt dincolo de naționalități, iar odată cu ele au apărut empatia și solidaritatea. Nu a fost ușor, a fost nevoie de deschidere totală din partea tuturor, însă fiecare a dat cât a putut. Dar toată lumea a dat și s-a deschis măcar puțin, cât să contribuie și să susțină activitatea atelierului, cât să simtă că grupul ii include și grupul devine tot mai omogen prin emoțiile, gândurile și implicarea lor. Apoi, ne-am jucat, am improvizat, am râs, ne-am îmbrățișat. A curs totul natural și frumos, cât să mă minunez de cum poate individul să devină întreg prin atenție și iubire față de cel de lângă el. Mi s-a confirmat încă o dată că limba de circulație internațională este EMOȚIA, pe care toată lumea o ințelege și că astfel de proiecte europene cu și despre tineri pot schimba vieți prin întâlnirile pe care le au ei, unii cu alții și cu voluntarii ong-ului gazdă”.

Fascinanta vizită la o stână, întâlnirea cu persoanele private de libertate (cu care tinerii au interacționat, au ascultat motivele  pentru care  aceste persoane au ajuns după gratii) dar și activitățile  desfășurate la Centrul de Tineret Borzești (unde participanții au lucrat pentru a-și dezvolta competențele antreprenoriale, prin  promovarea unui produs conservat specific fiecărei țări, cu scopul de a convinge publicul  de beneficiile sale),  au dat și mai multă utilitate  acestui proiect. Alte provocări au mai fost  escaladarea  panoului de la baza Pârtiei Nemira, vizitarea  izvoarelor stațiunii Slănic Moldova. Rândurile scrise de membri ai Asociației de Tineret ”Onestin” despre aceste activități  dar  și despre clipele despărțirii  tinerilor  din cele patru țări (Grecia, Spania, Italia și România), care s-au aflat în Onești la această frumoasă  ”panoplie  de acțiuni” sunt  ca o frumoasă pagină de jurnal: ”Participanții la acest proiect  au ales  să se plimbe prin parc și să  respire aerul curat din pădurea de la poalele Munților Nemira. Și, după cum spunea Tom Stoppard,  <<dacă păstrezi copilăria mereu cu tine, nu vei îmbătrâni niciodată!>>, aceștia au dat frâu liber spiritului lor ludic, răcorindu-se în apele revigorante ale Slănicului…  La  despărțire emoțiile au plutit în aer, iar, cu ochii înlăcrimați și printre îmbrățișări, participanții și-au promis că se vor revedea, alegând să își spună  <<Ne vedem mai târziu!>>, în loc de  <<Rămas bun!>>”.

Ca un ecou (dar și ca un argument al tinerilor  participanți, veniți la Onești  din  Grecia, Italia și Spania, ei întâlnind aici o echipă ambițioasă de oneșteni, gata de a realiza tot ceea ce și-a propus), este de arătat faptul că acest proiect a fost unul de 10! Răspunsul tinerilor  de la Asociația ”Onestin” la simpla întrebare ”de ce? – Pentru că aceasta este nota generației noastre. Pentru că noi, ca tineri, nu așteptăm să ne rezolve alții problemele. Pentru că știm și avem puterea necesară pentru a lupta și găsi soluțiile potrivite pentru noi!”  Ion Moraru

 

 

Distribuie articolul!