Când amintirile TRĂIESC!

Când amintirile  TRĂIESC!

Lucrurile frumoase ale vieții sunt cele date de dragoste și armonie, care își răspândesc parfumul prin gesturi venite din  suflet dar și prin liniștea și bucuria ce se aștern în jur. Deși 2020 este la început, acesta este cel de-al treilea an  în care  și-au dat întâlnire  ”pentru a se pune la sfat” dar și pentru a retrăi frumoasele clipe  legate de stadioane –  ce până prin anul 2005 erau mereu pline! – oamenii ce ”au dat viață” fotbalului de performanță  de pe meleagurile băcăuane (foști conducători de cluburi de fotbal la nivel național, antrenori, fotbaliști).  Dacă  în anii trecuți  Bacăul a fost gazdă la asemenea  reuniri, de această dată întâlnirea a avut loc la Onești, la un elegant restaurant, aflat aproape de ”brâul verde” al unui deal ce mărginește  municipiul.

Astfel, la această întâlnire au fost prezenți  Corneliu Costinescu – cel mai longeviv  conducător de club (Sport Club Bacău) și fost  vicepreședinte al Federației Române de Fotbal până în anul 2012. ”Mai mult decât un om de fotbal” Corneliu Costinescu  este cel care  urmărește fotbalul băcăuan încă dinainte de  anul 1960, implicându-se  în mari perioade de timp  pentru dezvoltarea acestuia. Astfel, după ce a condus  mulți ani ”echipa – fanion” a Bacăului ( numită Sport Club din 1971 până în 1990 și apoi FCM), între 1991 – 2005 Corneliu Costinescu a  fost președintele Asociației Județene de Fotbal. După cum ne-a declarat Mircea Bostan (aflat în Onești de la vârsta de 13 ani, din 1961 și care  s-a aflat ”la timona” conducerii  Clubului Sportiv Muncitoresc Borzești în cea mai fastă perioadă de glorie – cu nouă secții sportive și peste 500 de sportivi legitimați), de la întâlnirea de la Onești ” nu și-a permis să lipsească” fostul jucător Nicolae Vătafu, antrenor și  vicepreședinte la FCM Bacău(în foto 2 alături de Corneliu Costinescu și de Mircea Bostan) .

”A fost mulți, mulți ani căpitanul echipei divizionare A din Bacău, fiind  singurul jucător  din prima generație  de fotbaliști, care au pus umărul la înființarea  și menținerea acestei  echipe în prima divizie!  <<De pământ>> – expresie îndrăgită mult pentru a  marca locurile natale de  oneșteanul Mircea Bostan! – brașovean, Nicolae Vătafu are un spirit tânăr, fiind o plăcere  de a dialoga, povestind  multe lucruri de la cel mai celebru meci al Bacăului, cu Arsenal Londra (în Cupa orașelor târguri). Această cupă a devenit în timp  Cupa UEFA iar  Dinamo Bacău a fost în 1970 prima echipă din România calificată în sferturile de finală ale unei competiții europene”. Menționăm că  după victoriile obținute în fața  echipelor  Floriana La Valetta, Skeid Oslo, Kilmarnok (Scoția), fotbaliștii băcăuani au cedat în fața temutei Arsenal Londra, la care jucau Peter Marinello ( un dribler  de talie mondială, care la 20 de ani fusese achiziționat  de Arsenal cu 100 000 lire sterline –  suma cu șase cifre pentru un jucător fiind record la nivelul anilor 1970!),  Charlie George, Radford…

Ca  niște  ”lovituri libere”

Cum interlocutorul nostru (Mircea Bostan, cu mari aptitudini… gazetărești), a fost darnic cu multe amănunte, vom prezenta așa cum  acesta a dorit ”lotul fostelor glorii” ale fotbalului băcăuan prezente la întâlnirea de la Onești . ”Ionel Gogu Munteanu – unul din  juniorii  oneșteni care a activat la Chimia Onești, a ajuns la începutul anilor 1970 în prima divizie , la Dinamo Bacău. În ediția de campionat  1973 – 1974, după disputarea la Bacău a meciului cu Dinamo București  (la care s-a înregistrat o bătaie generală), el a primit cea mai aspră pedeapsă – suspendat din viața sportivă (ulterior  această  sancțiune reducându-i-se la un an și jumătate!) A revenit la Sport Club Bacău  după ce a evoluat un timp la echipele  CSM Reșița și Universitatea Cluj”, a declarat Mircea Bostan,  vorbind cu mare prietenie despre acest  fotbalist al Bacăului. Internetul păstrează – ”o, tempora! pe site-ul Bacău Sport. Ro administrat  cu ani în urmă de Cătălin Barzaghideanu – mărturia lui Gogu Munteanu de la meciul S. C. Bacău – Dinamo București, când în repriza a doua bucureștenii au înscris al doilea gol al meciului în urma unei poziții suspecte de offside: “Eu am ajuns primul și l-am împins iar arbitrul a căzut. Apoi m-am retras de grămadă și-mi aduc aminte că aproape toți jucătorii noștri, cu excepția lui Pană și Duțan, erau călare pe asistent. Margasoiu i-a luat steagul și-l flutura, în timp ce  arbitrul asistent Trifu nu reușea să facă față loviturilor. Stadionul fierbea, lumea era pe gard !”

Cu multă dragoste pentru fotbal am aflat lucruri deosebite și despre  alte  ”legende” ale fotbalului băcăuan: ”Ghiță Poenaru – un jucător bun și un antrenor bun chiar și pentru echipe din prima Ligă!  <<De pământ>> din  satul Poiana (com. Livezi), ca  fotbalist a avut un stil de om muncitor! A început fotbalul la Bacău, mulți ani fiind la Aripile (actuala Aerostar) dar a jucat și la CSM Borzești timp de doi ani! Pe lângă echipele băcăuane pe care le-a antrenat Ghiță Poenaru a fost antrenor și la Jiul Petroșani! Vasile Șoiman –  o extremă bună, un jucător de  calitate, el a pus umărul la promovarea  echipei Ceahlăul Piatra Neamț în Divizia A! Ion Margasoiu, a fost unul  din fotbaliștii Bacăului (fundaș stânga), care după meciuri… își urma cu drag profesia, el fiind la Comănești profesor de matematică! Despre Puiu Tismănaru  am numai cuvinte frumoase! Oneștean fiind, el a debutat la Bacău! A jucat fulminant  la CSM Borzești ca apoi antrenorul  Dumitru Nicolae Nicușor  să îl ia la  Sport Club Bacău pentru  încă trei ani! Tismănaru, ce a jucat ca mijlocaș și la Unirea Slobozia (când era antrenor al acestei echipe Leonida Antohi)”.

Să menționăm că întâlnirea de la Onești de zilele trecute, desfășurată la Pensiunea ”First Class” – un loc ideal pentru organizarea de evenimente deosebite ! – a avut loc la  o inițiativă  a  ”nucleului  Gogu Munteanu – Nicolae Vătafu – Corneliu Costinescu – Gabriel Hodină – Gioni Andrieș”, (acesta fiind  evidențiat de  ”Regele fotbalului” Gică Hagi, ca ”singurul jucător de care nu puteam trece!”) Întâlnirea a fost prilejuită și de  aniversarea zilei de naștere a lui Puiu Tismănaru, care a marcat  încununarea  acestui buchet al vieții cu  o  pălărie în stil american și o ținută vestimentară ”a la Marlon Brando” (actor a cărui carieră se întinde pe durata a șase decenii, el întruchipând  pe marele ecran pe  Zapata și alte personaje memorabile).

Cu harul său deosebit oneșteanul Mircea Bostan (care a condus CSM Borzești  între anii 1979 – 1991, timp în care echipa de fotbal de la acest club și-a prins în palmares  două promovări, de la nivelul  Diviziei C la Divizia B), ne-a prezentat și ceilalți participanți prezenți la ”întâlnirea gloriilor sportive”. El a menționat: ”A fost prezent la Onești profesorul – antrenor Mircea Pană. Crescut la echipa Oituz Târgu Ocna, el << a fost ochit>> de Sport Club Bacău, unde a fost un jucător talentat, cu o capacitate de efort  bună. În prezent este  antrenor la Centrul de copii și juniori  a Bacăului. Au venit cu mare plăcere în municipiul de pe Trotuș la această întâlnire Doru Arvinte ( fost portar  la Aripile Bacău), Gabriel Fulga (extremă a FCM-ului Bacău, un jucător de echipă), Gabriel Hodină  (un mijlocaș tehnic în schipa băcăuană) și Costică Manase (fost jucător la Partizanul Bacău, în prezent fiind  șeful Comisiei de arbitri la Asociația Județeană de Fotbal)”.

De asemenea, la întâlnirea  de la Onești a participat Costel Câmpeanu (”Burebista”), un sportiv cu o experiență mare în fotbal. El a activat ca portar la FCM Bacău, Ceahlăul Piatra Neamț și la Gloria Bistrița,  ”longevitatea sa sportivă” aducându-i și bucuria de a participa la  meciurile  din  cupele europene. Despre Costel Câmpeanu (care o vreme, în anul 2010 a fost antrenorul echipei FC Pambac Onești – o ”fuziune” ce a rămas ca o deziluzie în timp pentru iubitorii fotbalului de aici), ”el prezidente”  de la CSM Borzești, Mircea Bostan a menționat:”Pe la 18 ani el era deja la echipa de tineret a S. C. Bacău! Fiind văzut de Mircea Lucescu, a fost luat la Dinamo București, fapt care i-a dat  încredere! La Gloria Bistrița a avut multe succese iar acum pregătește o grupă de copii la  FCM Bacău, unde fiul său va duce mai departe  frumoasa ștafetă a fotbalului!”

Prilej de întâlnire au avut la Onești, cu foști coechipieri și Lucian Bâșcă ( atacant, care a crescut la juniorii Bacăului, evoluând  apoi la Dinamo București și Petrolul Ploiești) dar și Constantin Florian (ce a jucat mulți ani la CSM Borzești și de aproape două decenii se implică în viața politică a Oneștiului, fiind  între  iulie 2008 – martie 2011 viceprimar și consilier local din  anul  2012.

Ce a impresionat cel mai mult la această întâlnire? Faptul că deși prin anii 1980  au fost adversari, acum  fostele glorii ale fotbalului băcăuan s-au adunat  și s-au  întâlnit prieteni, cu aduceri aminte  ce le luminează chipul cu câte un zâmbet! ”Este o plăcere să povestești și să asculți! Fotbalul băcăuan trăiește din amintiri! Și acum, la începutul unui an – 2020, toți cei prezenți la întâlnirea de la Onești au venit cu propunerea să se facă ceva și pentru fotbalul oneștean! Părerea  unora dintre cei prezenți este că  <<nici în viitor  nu se pot aștepta la nimic!>>  Se  poate schimba  această părere dacă  și autoritățile locale doresc să dea un nou impuls  fotbalului în municipiul Onești”, ne-a declarat Mircea Bostan, cel care – asemenea la multe meciuri desfășurate ”pe CSM și Energia” – și-a înscris numele și de… cronicar sportiv a acestei întâlniri. El consideră că ”fotbalul era de altă calitate, cu jucători care activau 5 – 6 ani la echipă, cu oameni cu un suflet deosebit pentru balonul rotund! Acum  <<se joacă pe ciugulite și pe ciupite>>,  doar pentru  rezultat!”     Ion Moraru    

Distribuie articolul!