Cu optimism despre dezvoltare, la Onești

Cu optimism  despre dezvoltare,  la  Onești

Spitalul Municipal ”Sfântul  Ierarh Doctor Luca”  din Onești – instituția sanitară  pentru care  toți ce-i trec pragul au așteptările cele mai mari, aici  bucurându-se de îngrijire medicală peste  100 000 de locuitori ai Văii Trotușului – a fost gazdă a unui eveniment  deosebit. În urmă cu două săptămâni aici a fost semnat Contractul de asociere  între Consiliul Județean Bacău, Consiliul  Local și Spitalul Municipal ”Sfântul  Ierarh Doctor Luca”  din Onești pentru implementarea proiectului ”Reparații  capitale, modernizare și eficientizare economică”. La evenimentul menționat au participat : europarlamentarul Dragoș Benea (fost președinte al Consiliului Județean Bacău), actualul președinte al acestei instituții , Sorin Brașoveanu, Gelu Panfil (președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal ”Sfântul Ierarh Doctor Luca”), Nicolae Gnatiuc (primarul municipiului Onești), parlamentarul Lucian Șova, Oana Secară (fost manager al Spitalului Municipal Onești), Gelu Nicolcea (actualul manager  de la spitalul oneștean), invitați și reprezentanți din mass – media. Acest proiect este în valoare de  aproape 32 milioane de lei (6 milioane de euro) și va aduce un plus activității desfășurate la Spitalul Municipal ”Sfântul Ierarh Doctor Luca”, care va beneficia de implementarea  unui sistem performant, de anvelopare a clădirilor spitalului. Datele au fost oferite de primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, el menționând că  95 la sută din valoarea acestei finanțări  aparține Consiliului Județean Bacău iar 5 la sută din sumă  revine Consiliului Local Onești. ”Este vorba de implementarea unui sistem peformant de încălzire, de reabilitarea unui echipament de ventilație și încălzire, pompe și centrale noi  și de anveloparea clădirilor spitalului cu  un sistem termic performant”, a declarat primarul Nicolae Gnatiuc. Edilul – șef al Oneștiului a mai menționat:”Susținerea  Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Onești, a președintelui acestuia Gelu Panfil, alături de care au fost Valentin Blidariu, Corina Alexe și Consiliul Director  este una importantă și consistentă. M-am bucurat de sprijinul lui Gelu Panfil în Consiliul Local în proiecte  importante atât pentru municipiul Onești cât și pentru Spitalul Municipal. Implicarea sa a fost una  permanentă și și-a arătat roadele”.

Președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Onești, Gelu Panfil, a declarat:”În urmă cu patru ani, în urma unei discuții cu Nicolae Gnatiuc, ales atunci primar al Oneștiului, mi-am asumat  această responsabilitate, de a prelua administrarea Spitalului Municipal. În acest timp ne-am confruntat cu  foarte multe probleme dar am demonstrat că se poate!  Cu  multă consecvență, cu sprijinul  necondiționat  al primarului  Nicolae Gnatiuc în ceea ce înseamnă Spitalul Municipal, și al colegilor, le-am depășit. La momentul demarării  acestui pas al proiectelor  am  gândit împreună trei direcții: a infrastructurii, una ce vizează dotările  de la Spitalul Municipal Onești (pentru care în curând vom semna un contract de 2.5 milioane de euro) și o axă privind resursa umană (aici, la spitalul oneștean fiind un centru  de excelență în pregătirea cadrelor medicale – datorită implementării unui proiect în valoare de 2.4  milioane de euro). Mulțumesc  echipei de management a Spitalului Municipal Onești pentru tenacitatea de care a dat dovadă, Consiliului Local și colegilor (a fost unanimitate întotdeauna). Proiectele sunt cele care rămân în urma oricărui politician și dacă ne uităm în urmă – vedem  ce a rămas! Sper să trecem de  paradoxurile politice  și să  facem în continuare echipă!” Dr. Oana Secară (fost manager al spitalului oneștean), a arătat că ”prin implementarea de astfel de proiecte  simți o satisfacție în ceea ce privește dezvoltarea serviciilor medicale, acestea devenind cât mai aproape de  serviciile medicale pe care le dorim” .

În cuvântul său Gelu Nicolcea, actualul director al Spitalului Municipal Onești a  menționat: ”În ultimii trei ani, în calitatea de director economic, am luat parte la  scrierea acestor cereri de finanțare și  de implementare a proiectelor. Referitor la proiectul cu sterilizarea, suma a fost de 500 000 euro, aparatura este achiziționată  iar acum  urmează lucrări de amenajare. Sterilizarea este  <<ca inima unui spital!>> Despre proiectul de 2,5 milioane de euro, cu  Centru de excelență pentru  instruirea personalului medical, el este în derulare și a adus și o  componentă investițională de  200 000 euro. Prin  proiectul menționat 120  medici vor merge  în Cosenza (Italia), la partenerul nostru din  acest proiect, ce se va finaliza la 1 martie 2021. Prin aceste proiecte, prin măsurile pe care le vom lua, vrem ca  efortul susținut și de dumneavoastră, de Ministerul Sănătății, de Consiliul Local și Primăria Onești, să se reflecte în servicii  medicale mai bune.”

Demn de remarcat este faptul că  evenimentul care a avut loc la Spitalul Municipal ”Sfântul Ierarh Doctor Luca” din Onești a fost și momentul pentru lansarea Campaniei oficiale de susținere a Autostrăzii Bacău – Brașov, Gelu Panfil fiind primul oneștean care a semnat pentru  susținerea acestei soluții de a lega Moldova de Transilvania. Europarlamentarul Dragoș  Benea a menționat despre  aceasta:” Autostrada Bacău – Brașov este și cea mai ieftină și cea mai prietenoasă cu mediul, Uniunea Europeană ridicând standardele la cerințele de mediu! Oneștiul este prima opțiune a fiecărui investitor  ce se oprește venind de la Târgu Secuiesc și orașul și-ar putea recăpăta, după 4 – 5 ani, sufllul de altădată! La jumătatea anului 2022 indiferent ce guvernare  va fi, dacă statul român își dorește să unească  Transilvania cu Moldova, o poate face prin Pasul Oituz!”      Ion Moraru

 

 

Distribuie articolul!