Peste munți, în Harghita

Peste munți, în Harghita

  Asociaţia Centrului de Analiză a Politicilor Publice Cluj-Napoca care operează site-ul statistic Erdelystat.ro şi  Compania de sondare a opiniei SoDiSo Research, în perioada 1 – 10 aprilie, a intervievat 7 450 de persoane, datele fiind colectate online şi telefonic, pentru a realiza un sondaj. Potrivit  acestuia efectele financiare şi psihice ale epidemiei noului tip de coronavirus sunt cele mai dificile de suportat, agenția  MTI din Budapesta evidențiind  că și  maghiarii din Transilvania se confruntă cu acest lucru.

Potrivit primelor rezultate ale sondajului, intitulat  ”Coronavirus în Transilvania”, impactul epidemiei este încă foarte scăzut asupra sănătăţii în rândul locuitorilor din Transilvania dar în acelaşi timp, viaţa de zi cu zi s-a schimbat complet, populaţia s-a adaptat la un nou stil de viaţă. Aproape toţi dintre cei intervievaţi consideră importantă prevenirea bolii. Cele mai frecvente forme de protecţie oferite ca răspuns în chestionar au fost: spălarea frecventă şi intensă a mâinilor, statul acasă, respectiv reducerea contactelor personale. Totodată, aproximativ jumătate dintre respondenţi fac curăţenie şi dezinfectează mai des, iar aproximativ o treime utilizează echipamente de protecţie atunci când părăsesc locuinţa. Două treimi dintre respondenţi au ieşit foarte rar din locuinţă, 13% nu au ieşit deloc, iar 53% au ieşit doar pentru cele mai importante necesităţi. Doar 8% sunt cei care ies din locuinţă la fel ca înaintea introducerii restricţiilor.

În urma noii situaţii, cele două probleme principale care au rezultat sunt: scăderea veniturilor în gospodării şi sentimentul de claustrare, care generează anxietatea şi îngrijorarea. În sondaj, ambele apar într-un procentaj de 27-28%. Cel puţin una dintre problemele psihice (sentimentul de claustrare, singurătatea, lipsa timpului util, tensiunile din mijlocul familiei) au fost menţionate de aproximativ jumătate dintre respondenţi. 68 % dintre cei chestionaţi aprobă măsurile guvernului în ceea ce priveşte prevenirea epidemiei, 53% dintre ei consideră suficient nivelul măsurilor care limitează părăsirea locuinţelor, 27% ar dori măsuri suplimentare, iar 16% ar elimina din restricţii. Înăsprirea măsurilor o consideră justificată cei cu un nivel de educaţie mai ridicat şi salariaţii. Au optat pentru măsuri mai puţin restrictive cei  cu educaţie medie, antreprenorii şi lucrătorii individuali.  Rezultatele acestui sondaj  pot fi considerate o estimare la nivelul populaţiei din  Transilvania (inclusiv a celei maghiare), cu vârste cuprinse între 18 – 80 de ani, majoritatea fiind utilizatori de internet, cu un nivel cel puţin mediu de educaţie.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Harghita solicită cetățenilor să fie responsabili, să se gândească la modul în care acțiunile fiecăruia dintre noi îi afectează pe ceilalți. Este important ca populația să respecte măsurile stabilite de autorități, orarul de deplasare, măsura de distanțare socială/fizică și regulile de igienă recomandate de specialiști. „Stați acasă și aplicați măsurile de protecție adecvate! Suntem siguri că vă pasă de sănătatea voastră și a semenilor voștri! Să ne protejăm pe noi și pe cei din jurul nostru!” – se mai menționează într-un recent  comunicat al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Harghita. Este de subliniat faptul  că în comunicatele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Harghita sunt menționate  datele de la nivelul acestui județ și măsurile de prevenire  a răspândirii Coronavirus, detașările de medici și de asistenți medicali și este prezentată  zilnic activitatea Inspectoratului de Poliție  și Inspectoratului  de Jandarmi.

Și încă o veste tot din județul Harghita – pentru cei care vor să urmeze o carieră militară:  Ministerul Apărării Naționale a scos la concurs în anul 2020 în județul Harghita un număr de 196 de locuri pentru soldați și gradați profesioniști ( inclusiv locuri pentru șoferi ) în garnizoanele Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Lunca de Sus. Înscrierile se pot face online sau telefonic la următoarele adrese sau numere de telefon:

E-mail: recrutare_harghita@mapn.ro

Facebook: cmj Harghita

Tel: 0266-371520, 0266-311630 de luni până vineri între orele 08.00 – 16.00. Această veste vine de la Comandantul Centrului Militar Județean Harghita, Colonel  TIBERIU – BOGDAN GRIGORE.

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul!