Cu liniște, cu iubire și binecuvântare

Cu liniște, cu iubire  și binecuvântare

Mare iubitoare a artei, bucurându-se de frumusețea  florilor pe care le îngrijește cu mult  drag într-un sat din județul Galați, Alexandra Tabără este o împătimită  cititoare a literaturii  contemporane. ”Răsfirând” pagină cu pagină și notându-și citate semnificative  din cărțile pe care le citește, ea  ”împarte” cu noi  aceste  bucurii… prilej pentru a aduna  un mic buchet  și pentru  cititorii ”Amprentei de Onești”.

”Cu trecerea timpului, vei înţelege… Ce durează, durează, ce nu e de făcut, nu e de făcut. Timpul rezolvă cele mai multe dintre lucruri, şi ceea ce timpul nu rezolvă, va trebui să rezolvăm singuri”.  Scriitorul japonez  Haruki Murakami este autorul  acestor rânduri,  care  pentru faptul că  operele sale  (traduse în 50 de limbi) au apărut în milioane de exemplare, este considerat  ca fiind „printre cei mai mari romancieri vii din lume”.

Și un scriitor  canadian  (Neale Donald Walsch),  a impresionat-o pe Alexandra Tabără prin aforismul: „Vezi frumuseţea acolo unde doreşti să o vezi. Vezi urâţenia acolo unde ţi-e frică să vezi frumuseţea.” Menționăm că  acest scriitor este tatăl a nouă copii iar din opera sa răzbate îndemnul ”Cel mai rapid mod de a folosi orice înțelepciune pe  care o porți în suflet este pentru a ajuta pe altcineva … Pentru că toți suntem unul  singur!”

Alte rânduri  – o altă ipostază! Ele aparțin  unui mare  profesor indian  – Paramhansa Yogananda, stabilit în Statele Unite ale Americii, unde a dobândit o faimă  mondială: ”Pentru a fi bun, nu este necesar să fii de acord cu tot. Dacă nu eşti de acord, rămâi mereu calm şi amabil. Slăbiciunea umană este să devii furios şi să începi să ocărăşti, dar puterea divină este să ţii în frâu nervii şi cuvintele. Orice te-ar provoca, reţine-te. Prin tăcerea calmă, sau prin cuvinte amabile sincere, arată că bunătatea ta este mai puternică decât urâţenia celeilalte persoane. Înaintea luminii delicate a iertării tale, toate duşmăniile inamicilor tăi se vor topi”.

Alături  de opiniile acestor ”oameni ai cuvântului”  iată și ”punctul de vedere” al unui artist decorator, Arthur Braginski:”Nu este nevoie să le arăți frumusețea orbilor sau să le spui adevărul surzilor. Ajunge să nu îi minți pe cei care ascultă. Și să nu îi dezamăgești pe cei care cred în tine”. Arthur Braginski, lucrează ca decorator într-un teatru dramatic rus (în Ucraina) și a creat o galerie cu picturi deosebit de frumoase în ulei pe pânză (foto 2). Deși  lucrează în diferite stiluri și genuri – nud, peisaje, portrete și artă abstractă , Arthur Braginsky,  consideră că ” pictura viitorului va fi considerată din punctul de vedere al echilibrului și al armoniei spirituale”.

În salba de citate ”decupate” de  Alexandra  Tabără (ea însăși creatoare de  poezii ) întâlnim  și rândurile  Zenoviei Priboi din Târgoviște:

„Stau pe gânduri.

Bine că am pe ce sta, alții n-au nici atât!

Am gânduri de toate mărimile, formele și culorile.

Am gânduri dulci, altele amare, gri, sau albastre.

Am câteva roz, dar să nu spui la nimeni, și mai am unul negru.

Îl țin ascuns, în colțul cel mai îndepărtat al minții mele, să nu-l știe nimeni!

Sunt cam multe? Câteodată simt și eu asta, dar ce să fac.

Sunt ale mele, nu mă dezic de ele.

În fiecare seară le strâng așa, și le ascult.

Ele cântă, spun poezii, uneori sunt obraznice, dar le pun la punct, că nu-s de capul lor!

Alteori sunt atât de cuminți încât nu le mai recunosc, mă-ntreb dacă-s ale mele! Poate-ar trebui să mai renunț la unele, s-au cam învechit.

Dacă vrea cineva gânduri vechi, gânduri noi, poate să ia din ele, o să le las afară să se mai aerisească!”

Zenovia Priboi, ce lucrează  la un colegiu din Târgoviște este  o poetă profundă, de 1 iunie  ea încuviințând  ”lumii virtuale” versurile:  ”Copilul din mine-a crescut, / dar mai aleargă spre necunoscut, /  de întuneric nu-i mai este frică, / mai urmărește-n drum câte-o furnică…”

 Zile colorate cu zâmbete să aveți!       Alexandra 

 

Distribuie articolul!