La întâlnirea cu vara (ce sosește în fiecare an la 1 iunie), primăvara a mai întârziat o clipă, pentru a se bucura de festivitatea de premiere a unui eveniment deosebit. Este vorba de a cea de-a III a ediție a Festivalului de muzică ușoară și populară pentru copii și tineret ”Serbările Primăverii”, manifestare care s-a desfășurat în premieră on – line! Organizat de către Asociația Culturală ”Cantores Animae” din Târgu Ocna (președinte, Lucica Mușat), la acest festival gala de premiere a avut loc on- line în studioul de televiziune Acum TV ( de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești) și s-a bucurat de un succes deosebit – încântați fiind ”în direct” de frumoasele ”crâmpeie” de mărturisiri și ritmuri muzicale. Ediția din acest an a ”Serbărilor Primăverii” s-a bucurat de un juriu competent, care a fost condus de Simona Florescu Dichiseanu, cunoscută solistă de muzică ușoară, înaltă, superbă, cochetă, prin ale cărei melodii răzbate mesajul de a trăi ”fiecare clipă cât de intens poți și nu uita că o viață ai!” Simona Florescu Dichiseanu (licențiată în Științe juridice), este câștigătoare a numeroase premii naționale și internaționale printre care Trofeul Festivalului de muzică ușoară ”Mamaia” (1985) și Premiul Juriului la Festivalul Șlagărelor de la Dresda (1985). Alături de Simona Florescu Dichiseanu (care este licențiată în științe juridice), din juriu a făcut parte și interpretul George Rotaru (”lansat la realizatoarea de televiziune Florentina Satmari și de <<neîntrecuta regină a romanței>> – Ioana Radu la Festivalul <<Crizantema de Aur>> de la Târgoviște, interpret cu peste 40 ani de carieră muzicală, în România și în Statele Unite ale Americii și care nu și-a uitat niciodată rădăcinile” – după cum a menționat prezentatorul ”Serbărilor Primăverii”, Robert George Aparaschivei, interpret cunoscut, prin lansarea unui CD la Magazinul ”Muzica” din București). De asemenea, în juriul acestui festival s-au mai aflat: profesor de actorie Ioana Dichiseanu ( licențiată în regie, film, fiica îndrăgitului actor Ion Dichiseanu, printr-o perseverență deosebită ea dăruindu-se interpretării muzicii fado! – un gen nu tocmai ușor, ”regina fado-ului fiind Amalia Rodrigues), Mihaela Condurache (interpretă a unor frumoase șlagăre ”A doua tinerețe” cu ”refrenul” Am iubit ce mi-a fost drag în viață / Anii trec cum trece un tren prin ceață”, ”Viața mea”, ”Flori de liliac” ), prof. Simona Vlad (din Tg. Ocna) precum și Dana Valentina Lungu (director ”Acum TV” Onești).
Este de notat faptul că ”tot greul ” organizării acestui festival l-a dus doamna Lucica Mușat, președintă a Asociației Culturale ”Cantores Animae”, ea fiind ”sufletul” întregii manifestări! Dincolo de coordonarea activității asociației menționate Lucica Mușat este și realizatoare de emisiuni radio (la ”Luc FM”), instructor – coregraf de dans. Ea este autoare a unui volum de reportaje, care s-a bucurat de mult succes (”Incursiuni în România”- volum lansat la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești), dar și ”pictorița plină de har” a celor mai frumoase flori, peisaje de toamnă, priveliști marine și peisaje montane. Profesoara Simona Vlad (din Târgu Ocna), a menționat despre Lucica Mușat: ”Este o doamnă cu suflet de lumină, ce împrăștie în jurul său căldură și culoare” Dar și …poezie, pentru aceasta convingându-ne prin versurile: ”Într-o toamnă înfrigurată / Printre frunzele ce mor / Plânge-o inimă rănită / Plânge cu lacrimi de dor. // Cui să-i spună că o doare? / Cui să-i dea lacrimile? / Pomilor cu frunza rară, / Codrilor cu ramuri goale? // Când toamna bate bruma / Totul în cale strică / Picurii curg într-una / Și-n suflet se abat…/ Și viața asta trecătoare / Un cântec lin de doină o străbate…”
Dacă participanții la acest festival și-au aflat ”pe unde on – line” premiile, foarte importante și utile pentru ei au fost și sfaturile date de către membrii juriului. Concurenții au fost felicitați pentru că au avut curajul să se implice în acest festival și le-a fost adresat îndemnul ”să învețe cât mai multe melodii, cu cât mai diversificate – cu atât mai bine!”
Grație doamnei Lucica Mușat, un lucru de apreciat de la această ediție a Festivalului de muzică ușoară și populară pentru copii și tineret ”Serbările Primăverii” este că el s-a bucurat de o participare a concurenților din mai multe regiuni ale țării, fiind înregistrată și prezența în festival a unei concurente din Republica Moldova (de la Edineț). Astfel, juriul a putut juriza concurenți din județele Brăila, Buzău, Vrancea, Bacău dar și Brașov și de la Biertan – jud. Sibiu. Bucuria organizatorilor a fost una sublimă pentru că acest festival a depășit granițele țării dar și calitativ a fost unul deosebit. Astfel, concurenții odată cu melodiile de muzică populară și ușoară au prezentat ritmuri de muzică folk (Jessica Bejenaru din Tg. Ocna, coordonată de prof. Mihai Teleagă), ”interludii” la pian (prezentate tot de un târg-ocnean, Mihai Mateiciuc, îndrumat de prof. Aurel Dima) și chiar și o arie din operă (interpretată de Irina Ștefania Murgu, din localitatea Unirea – jud. Vrancea, ea fiind îndrumată de prof. Iuliana Dima). A fost salutară participarea de la Brașov a unei ”mici Sofia Vicoveanca în devenire” iar alți concurenți au ales să participe în concurs cu interpretarea unei doine și cu cântece populare… ce imită trompeta. Au fost prezente în festival și grupuri bine închegate (”Moștenitorii”, de la Școala Gimnazială ”Vasile Gh. Radu” Pârgărești, jud. Bacău, coordonat de prof. Ana Tudor) dar și trupe de dans modern! (în foto, coordonată de Lucica Mușat). Înaltul nivel calitativ al acestui festival a fost evidențiat de către membrii juriului, George Rotaru propunând ca ”pe viitor să fie promovată la astfel de manifestări culturale muzica românească, ce are melodii foarte frumoase de interpretat!” Onorată că a participat la acest festival interpreta de muzică fado Ioana Dichiseanu a felicitat toți concurenții, apreciind faptul că ”ei <<au un aluat care poate fi modelat>> și trebuie să aibă în vedere că participarea la un festival înseamnă experiență cumulată în timp! Așa <<cărămidă cu cărămidă>>, dă o construcție frumoasă!” Sfaturi utile pentru viitoarele lor prezențe la concursuri și festivaluri muzicale au adresat concurenților și Simona Florescu Dichisianu (ce le-a urat și ”multe succese pe drumul lor în viață” dar și solista de muzică ușoară Mihaela Condurache.
Finalul acestei ediții a festivalului a fost marcat de o adevărată declarație de dragoste a doamnei Lucica Mușat (în foto 2) către membrii juriului și pentru toți concurenții: ”Vă iubesc pe toți! Eu iubesc foarte mult copiii și muzica și de aceea organizez astfel de festivaluri, care consider că sunt reușite! Au încredere în mine și profesorii care coordonează tinerele talente. Vreau să le mulțumesc din suflet tuturor, mulțumesc și părinților talentaților concurenți”. Cum în final doamna Lucica Mușat ne-a făcut invitația de a participa la lansarea unui nou volum ( ”Pecete de iubire”) lăsăm cititorilor bucuria de a savura și alte versuri din creația acestei autoare:” Dacă aș fi pasăre în zbor / M-aș înălța cu aripi până la nori / Aș duce cânt de dragoste / Ca pământul să răsune / De cânt și joc, de voie bună… // Dacă aș fi o pasăre în zbor / Cu gândul aș zbura / La mare, pe un val m-aș legăna. / Cu nopțile scăldate în apa vie / Se-aprind în zare stelele făclii. / Ce pare mai feeric, mai luminos în nor, / Ca pasărea în zbor!” Ion Moraru