Frumusețea unui festival ”pe unde on – line”

Frumusețea unui festival ”pe unde on – line”

La  întâlnirea cu vara (ce sosește în fiecare an la 1 iunie), primăvara a mai întârziat o clipă, pentru a se bucura de  festivitatea de premiere  a unui eveniment deosebit.  Este vorba de a cea de-a III a ediție a Festivalului  de muzică ușoară și populară pentru copii  și tineret ”Serbările Primăverii”, manifestare care s-a desfășurat în premieră on – line! Organizat de către Asociația Culturală ”Cantores Animae” din Târgu Ocna (președinte, Lucica Mușat), la acest festival gala de premiere a avut loc  on- line  în studioul de televiziune Acum TV ( de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești) și s-a bucurat de  un succes deosebit – încântați fiind ”în direct”  de frumoasele  ”crâmpeie” de mărturisiri și ritmuri muzicale. Ediția din acest an a ”Serbărilor Primăverii” s-a bucurat de un juriu competent, care a fost condus  de  Simona Florescu Dichiseanu,  cunoscută solistă de  muzică ușoară, înaltă, superbă, cochetă,  prin  ale cărei melodii răzbate mesajul de a trăi ”fiecare clipă  cât de intens poți  și nu uita că o viață ai!”  Simona  Florescu Dichiseanu  (licențiată în Științe juridice), este câștigătoare a numeroase premii naționale și internaționale printre care  Trofeul Festivalului de muzică ușoară ”Mamaia” (1985) și Premiul Juriului la  Festivalul  Șlagărelor  de la Dresda (1985). Alături de  Simona Florescu  Dichiseanu (care este licențiată  în științe juridice), din juriu a  făcut parte și interpretul George Rotaru (”lansat la realizatoarea de televiziune Florentina Satmari și de   <<neîntrecuta regină a romanței>> – Ioana Radu la  Festivalul  <<Crizantema de Aur>> de la Târgoviște, interpret cu peste 40 ani de carieră muzicală, în România și în Statele Unite ale Americii și care nu și-a uitat niciodată rădăcinile” – după cum a menționat prezentatorul ”Serbărilor Primăverii”, Robert George Aparaschivei, interpret cunoscut,  prin lansarea unui CD la Magazinul ”Muzica” din București). De asemenea, în juriul acestui festival s-au mai aflat:  profesor de actorie Ioana Dichiseanu ( licențiată  în regie, film, fiica îndrăgitului actor Ion Dichiseanu, printr-o perseverență deosebită ea  dăruindu-se interpretării muzicii fado! – un gen nu tocmai ușor, ”regina fado-ului fiind Amalia Rodrigues), Mihaela Condurache (interpretă a unor  frumoase șlagăre ”A doua tinerețe” cu  ”refrenul” Am iubit ce mi-a fost drag în viață  / Anii trec cum trece un tren prin ceață”, ”Viața mea”, ”Flori de liliac” ), prof. Simona Vlad (din Tg. Ocna) precum și Dana Valentina Lungu (director ”Acum TV” Onești).

Este de notat faptul că ”tot greul ” organizării acestui festival l-a dus  doamna Lucica Mușat, președintă a Asociației Culturale ”Cantores Animae”, ea fiind ”sufletul” întregii manifestări! Dincolo de coordonarea activității asociației menționate Lucica Mușat este  și realizatoare de emisiuni radio (la ”Luc FM”),  instructor – coregraf de dans. Ea este autoare a unui volum de reportaje,  care s-a bucurat de mult succes (”Incursiuni în România”-  volum lansat la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești),  dar și ”pictorița  plină de har” a celor mai frumoase flori,  peisaje de toamnă, priveliști marine și peisaje montane. Profesoara Simona Vlad (din Târgu Ocna), a menționat despre Lucica Mușat: ”Este o doamnă  cu suflet de lumină, ce împrăștie în jurul său  căldură și culoare” Dar și …poezie, pentru  aceasta convingându-ne prin  versurile: ”Într-o toamnă înfrigurată / Printre  frunzele ce mor / Plânge-o inimă rănită / Plânge cu lacrimi de dor. // Cui să-i spună că o doare? / Cui să-i dea lacrimile? /  Pomilor cu frunza rară, / Codrilor cu ramuri goale? // Când toamna bate bruma /  Totul în cale strică  /  Picurii curg într-una /  Și-n suflet se abat…/  Și viața asta trecătoare / Un cântec lin de doină o străbate…”

Dacă  participanții la  acest festival și-au aflat ”pe unde on – line” premiile, foarte importante și utile  pentru ei au fost și sfaturile date de către membrii  juriului. Concurenții au fost felicitați pentru că au avut curajul  să se implice în acest festival și le-a fost adresat îndemnul ”să învețe cât mai multe  melodii, cu cât mai diversificate – cu atât mai bine!”

Grație  doamnei Lucica Mușat, un lucru de apreciat  de la această ediție a Festivalului de muzică ușoară și populară pentru copii  și tineret ”Serbările Primăverii” este că el s-a bucurat de o participare a concurenților din mai multe regiuni ale țării, fiind înregistrată și prezența  în festival a unei concurente din Republica Moldova (de la Edineț). Astfel, juriul a putut juriza  concurenți din  județele Brăila, Buzău, Vrancea,  Bacău dar și Brașov și de la Biertan – jud. Sibiu. Bucuria organizatorilor a fost una sublimă pentru că acest festival a depășit granițele țării dar și calitativ a fost unul deosebit. Astfel, concurenții odată cu melodiile de muzică populară și ușoară au prezentat ritmuri de muzică folk (Jessica Bejenaru din Tg. Ocna, coordonată de prof. Mihai Teleagă), ”interludii” la pian (prezentate tot de un târg-ocnean, Mihai Mateiciuc, îndrumat de prof. Aurel Dima) și chiar și o arie din operă (interpretată de Irina Ștefania Murgu, din localitatea Unirea – jud. Vrancea, ea fiind îndrumată de prof. Iuliana Dima). A fost salutară participarea  de la Brașov a  unei ”mici Sofia Vicoveanca în devenire” iar  alți concurenți au  ales să participe în concurs cu interpretarea unei doine  și cu cântece populare… ce imită trompeta. Au fost  prezente în festival și grupuri  bine închegate (”Moștenitorii”, de la Școala Gimnazială ”Vasile Gh. Radu” Pârgărești, jud. Bacău, coordonat de prof. Ana Tudor) dar și trupe de dans modern!  (în foto, coordonată de  Lucica Mușat). Înaltul nivel calitativ al acestui festival a fost evidențiat de către membrii juriului, George Rotaru propunând ca ”pe viitor să fie promovată la  astfel de manifestări  culturale  muzica românească, ce are melodii foarte frumoase de interpretat!” Onorată că a participat la acest festival interpreta de muzică fado Ioana  Dichiseanu a felicitat toți concurenții, apreciind faptul că ”ei  <<au un aluat care poate fi modelat>> și trebuie să aibă în vedere  că participarea la un festival înseamnă  experiență cumulată în timp! Așa  <<cărămidă cu cărămidă>>, dă o construcție frumoasă!”  Sfaturi utile pentru viitoarele lor prezențe la concursuri și festivaluri muzicale au adresat concurenților și  Simona Florescu Dichisianu (ce le-a urat și ”multe succese pe drumul lor în viață” dar și solista de muzică ușoară Mihaela Condurache.

Finalul acestei ediții a festivalului a fost marcat de o adevărată declarație de dragoste a doamnei Lucica Mușat (în foto 2) către membrii juriului și  pentru toți concurenții: ”Vă iubesc pe toți! Eu iubesc foarte mult copiii și muzica și de aceea organizez astfel de festivaluri, care consider că  sunt reușite! Au încredere în mine și profesorii care coordonează tinerele talente. Vreau să le mulțumesc din suflet tuturor, mulțumesc și părinților talentaților concurenți”. Cum în final doamna Lucica  Mușat ne-a făcut invitația de a participa la  lansarea  unui nou volum ( ”Pecete de iubire”) lăsăm cititorilor bucuria de a savura  și alte versuri  din creația acestei autoare:” Dacă  aș fi pasăre în zbor / M-aș înălța cu  aripi până la nori /  Aș duce cânt de dragoste / Ca pământul să răsune / De cânt și joc, de voie bună… // Dacă aș fi o pasăre în zbor  / Cu gândul aș zbura / La mare, pe un val m-aș legăna. / Cu nopțile scăldate în apa vie /  Se-aprind în zare stelele făclii. / Ce pare  mai feeric, mai luminos în nor, /  Ca pasărea în zbor!”        Ion Moraru

 

 

Distribuie articolul!