Patru ani grei la Primăria municipiului Onești

Patru ani grei la Primăria municipiului Onești

Într-o perioadă în care  trebuie avută grijă  de sănătatea oamenilor dar și de educația tinerilor primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc a prezentat într-o conferință de presă  un bilanț al  celor patru ani de mandat în această funcție. ”Dacă  oneștenii acum patru ani mi-au acordat votul de încredere pentru a ocupa  cea mai mare funcție de demnitate publică ce și-o poate dori cineva, consider că  este o datorie a mea de a face acest bilanț” – a declarat la începutul acestei conferințe de presă primarul Nicolae Gnatiuc, care a menționat:”Au fost patru ani foarte  grei, în care municipiul Onești s-a confruntat cu  numeroase probleme. La patru luni de la preluarea mandatului de primar  s-a produs criza apei. Această problemă am rezolvat-o cu ajutorul consilierilor locali și prin prezența firmei RAJA Constanța la Onești. În luna iunie a acestui an se împlinesc trei ani de când oneștenii au apă 24 de ore din 24. S-au mai produs avarii, acestea fiind din cauză că rețeaua  cu conductele de distribuție a apei potabile au peste 50 de ani! Cu RAJA împreună  am reușit să semnăm un contract în valoare de 57 milioane de euro (bani  ce RAJA îi aduce în municipiul Onești!), prin care vom executa lucrări de înlocuire  a acestor conducte. Vom demara și lucrările la Stația de Epurare a Apelor. A doua  coordonată  a activității din cei 4 ani în funcția de primar a avut în vedere  investițiile în sănătate. În 4 ani de zile în această direcție au fost semnate  contracte  în valoare de peste 15 milioane de euro. S-au avut în vedere  dotarea Ambulatoriului, modernizarea  unor secții din cadrul Spitalului Municipal, amenajarea unui cabinet  stomatologic (ce-l vom pune  în funcțiune  după această pandemie). Am depus câteva proiecte la Compania Națională de Investiții (CNI), unul fiind pentru  construirea unui nou bloc operator. Dacă nu continuăm investițiile în sănătate nu putem să  spunem că  ne pasă de oneșteni. Iar ceea ce am făcut, rămâne!”

Primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, s-a referit și la     investițiile în infrastructura rutieră oneșteană  precizând  că ”cea mai mare lucrare – în valoare de 1, 8 milioane de euro – este  de reabilitare  a podului pe DN 11, km 129 + 831 peste râul Trotuș, la Onești. Această lucrare, de care are nevoie  nu numai oneștenii ci locuitorii din întreaga Moldovă  ce doresc  să ajungă în Transilvania, are ca termen de finalizare  perioada 15 iulie – 1 august 2020.  Cu regret menționez că  ultima factură pentru lucrările efectuate la podul dce peste Trotuș nu a fost achitată de Guvernul României. De asemenea, am reușit  să asfaltăm pe o distanță de 5.5 km Calea Adjudului dar și ieșirile din Onești spre Bacău, Târgu Ocna și spre  comuna Buciumi. S-a reabilitat și ieșirea din municipiul Onești spre Oituz (Calea Brașovului), precum și străzile Mihai Bravu, Tineretului, A. I. Cuza, str. Siliștei (în cartierul Slobozia). Au fost reabilitate complet străzile Liliacului, Păcii, o parte a bulevardului Oituz, investițiile totale fiind de 4,6 milioane euro) în acești patru ani”.

Primarul Nicolae Gnatiuc s-a referit și la investițiile în educație dar și  la sprijinirea antreprenorilor antreprenorilor, menționând:”Grădinița Nr. 12 este în șantier de reabilitare și va urma Grădinița  <<Magnolia>>. Pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 și  a Școlii Gimnaziale  <<Ghiță Mocanu>> sunt semnate proiectele de finanțare. Se vor amenaja șapte locuri de joacă noi pentru copiii, pentru amplasarea  acestora fiind solicitate propuneri ale locuitorilor municipiului (în mod direct și pe site-ul primăriei). Anul trecut a fost inaugurat Centrul pentru Tineret, ce poate fi considerat a doua casă a tinerilor  din municipiul Onești. An de an, la Gala Sportului și Învățământului Oneștean am premiat cele mai bune rezultate la olimpiadele școlare și la întrecerile sportive  naționale și internaționale. Privind sprijinirea  antreprenorilor  în municipiu este  de arătat faptul că au fost create  în jur de 1500 locuri de muncă, 1000 din acestea fiind la Autoliv. În 2019 la Onești și-a inaugurat o  capacitate de producție firma Smart Wood, cu mai multe zeci de locuri de muncă. Și alte firme  (Croco, Dedeman, Grup Șerban) au generat  și ele în jur de 500 locuri de muncă.”.

În cadrul  conferinței  de presă primarul municipiului Onești Nicolae Gnatiuc a evidențiat și faptul că ”la S C Domeniul Public și Privat SA au fost făcute mari investiții, fiind achiziționate mai multe utilaje care fac  ca să nu mai fim dependenți  de nicio firmă (cum se întâmpla cu freza pentru decuparea suprafețelor de asfalt deteriorate). Mai mult, am autorizat sectorul de asfaltare și acum putem vinde asfalt pentru turnare pe străzi!”

La capitolul Realizări primarul Oneștiului Nicolae Gnatiuc a mai menționat:  achiziționarea de  aparate  de aer condiționat și de vitrine frigorifice  pentru Piața Agroalimentară,  și amenajarea  unui spațiu  pentru vânzarea autoturismelor precum și pentru  mașinile abandonate, crearea unei parcări pentru TIR-uri.  El a  subliniat  că ”municipiul Onești  a susținut și cultele religioase recunoscute de către statul român cu peste 3 milioane de lei. Acești bani au fost investiți în  finalizarea unor lucrări la Catedrala Ortodoxă <<Pogorârea Duhului Sfânt>>, la sediul Protopopiatului Onești și la pictarea unor biserici. Alături de Arhiepiscopia  Romanului și Bacăului și de Protopopiatul Onești am realizat, pe B-dul Oituz, primul  monument  ce a fost construit în Onești în ultimii 80 de ani”.

În dialog deschis

Ineditul acestei conferințe de presă a primarului municipiului Onești,  Nicolae Gnatiuc la patru ani de la preluarea funcției de edil – șef a fost dat de  dialogul deschis pe care el l-a avut cu ziariștii. ”Nu pretind că am  <<cheia succesului>> dar cred că faptele vorbesc de la sine, trebuie lăsate să vorbească! Oneștenii vor judeca dacă  le-am înșelat așteptările în mandatul pe care mi l-au încredințat! Să putem continua în următorii patru ani drumul bun pentru modernizarea Oneștiului, un oraș curat, modern, ce își propune  să continue dezvoltarea”, a menționat edilul – șef al municipiului, arătând că ”Autostrada A 13, Bacău – Brașov pune și Oneștiul pe harta proiectelor conectate la Europa. Acesta este proiectul de care Oneștiul are nevoie pentru a se dezvolta. Oamenii  de afaceri înțeleg ce se va întâmpla la Onești prin realizarea acestei autostrăzi și  voi face tot ce îmi stă în putință să sprijin  proiectul!”

Întrebat dacă au fost și proiecte pe care nu le-a putut duce la bun sfârșit în  acest mandat primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc a afirmat:”În Onești trebuie locuințe pentru medici, pentru tineri! Este necesară modernizarea integrală a  infrastructurii. Doresc să fie  modernizată și Baza Sportivă de la Stadionul Energia, stadionul de atletism, terenurile de tenis. Nu am reușit să avem o comunicare  constructivă  cu unele instituții în ultimele trei luni, datorită pandemiei…”

Cu gândul că ”multe alte proiecte fac parte  din strategia electorală” primarul  municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc a avut un mesaj și pentru oneșteni:”Le promit că  tot ce voi face e cu bună credință!”               AMPRENTA  DE ONEȘTI

Distribuie articolul!