Jurnal în urma taberei de creație literară ,,Dunăre, vals al iubirii” , 3 -5 iulie 2020, Dunăvățul de Jos, județul Tulcea
În sfârșit liberi? Nu! Este doar un sentiment pe care dorim să îl simțim din nou în ungherele sufletelor noastre, zăvorâți fiind atât fizic cât și psihic de minți bolnave, la care arbitri de start sunt însăși conducătorii turmelor.
3 iulie 2020, a fost prima adulmecare a urmelor în căutarea cotloanelor cu brâuri țesute de mama natură, cotloane lăsate în paza Domnului, anul trecut, cu ocazia evenimentului de creație literară ”Grai Românesc” de la Dunăvățul de Jos, organizată de scriitorii Olga Grigorov și președintele Asociației ”Grai Românesc”, Trandafir Sânpetru.
Și totuși, ziua aceasta părea a fi în favoarea căutătorilor de comori, în favoarea bolnavilor incurabili de frumusetea virgină a darurilor lăsate de Cel de Sus spre descoperire și tămăduire a sufletului. Nimic nu mi-ar fi stat în cale să nu mă pot apropia de cercul de foc ce se scălda în limbile umede ale apelor. Eram în căutarea mătăsii, a brâielor și cingătorilor colorate, framântate în adirea vântului de vară.
Îmi căutăm rochia cu care să mă îmbrac atunci când ar fi să dau socoteală urmașilor mei, promisiune făcută odată cu primul lor scâncet, semn al vieții, de aceea alerga mașina, lipindu-i-se pneurile de asfaltul bine încălzit al străzii în goana spre locul unde Dunărea sărută marea și cerul se unește cu ea.
Tulcea h 11:45
Întâlnirea la gara Tulcea cu primul om răspunzător-asumat pentru ceea ce urma, a fost cu scriitoarea Olga Grigorov, coordonatoarea și organizatoarea taberei de creație literară ,,Dunăre, vals al iubirii” dar și cu alți oameni de cultură cum ar fi: Leliana Mihaela Rădulescu( Vâlcea), Angelica Stanciuloiu, preot Constantin Ciubuciuc ( Prahova), Gradinaru Petru ( Vaslui), Florentina Danu ( Brasov). Odată ajunși la locul unde avea să desfășoare activitatea, la pensiunile ”Peștișorul” și ”Pelicanul”, ambele sub patronatul soților Dima, ne-am bucurat de reîntâlnirea cu alți îndragostiți ai frumosului, precum scriitorii: Trandafir Sânpetru, președintele Asociației ”Grai Românesc”, Vasilica Mitrea, președinta Ligii Scriitorilor, Filiala Dobrogea, Garofița Jianu, Mioara Baciu, Cornel Ciubotaru, domnul comandor de aviație Roiu George, generalul Constantin Zeca, comandantul Cornel Pulbere, sosiți din orașul de la malul mării, Constanța și din orașele de la Dunăre, Brăila și Galați. Rând pe rând și-au făcut apariția scriitorii: Limona Rusu ( Suceava), Cornea Viorica ( Suceava), soții Liliana și Octavian Badea ( Târgoviște), Irina Cristina Țenu ( Huși), Angela Dumbravă ( Tulcea), Violeta Bobocea (Buzău), Lăcramioara Teodorescu ( Odobești), Anuța Spiridon, Daniela Konovală ( București), Lăcrămioara Elefteriu( Tulcea), Nicolae Dumitru ( Faurei), actorii Magda Băcescu și Ștefan Apostol. Marea majoritate au fost însoțiți pe toată perioada șederii, de prieteni, soți și soții.
Sub apusul miraculos al soarelui ce undea în unul din micile canale de pe brațul Sfântul Gheorghe, ne-am cunoscut între noi în compania poeziei, cântului și dansului, dar nu înainte de servi o saramură de pește ca la mama ei acasă și gustat din licorile pregătite de fiecare dintre noi: vișinată, lichior de muguri de brad, lichior de petale de trandafiri, pălincă și vinuri din zonele noastre de baștină, așa ca să ne fie creația mai intensă!
Ziua de 4 iulie 2020, se arăta încă dis-de -dimineață foarte călduroasă, dar asta nu a făcut să ne oprim din desfasurarea activităților propuse. După un mic dejun copios pe terasa pensiunii ”Pelicanul”, terasa pensiunii ”Peștișorul”, învelită cu stuf, ca arșița soarelui să nu pătrundă în interior, ne-a găzduit așa cum se cuvine. Bucuria ni se citea pe chipuri. Am avut surpriza placută să fim onorați cu prezența de scriitorul Petcu Marcel Mircea, președintele Asociatiei Scriitorilor AEGSSUS din orașul Tulcea, director al revistei ”Steaua Dobrogei”, dar și de preotul Gabriel Constantin, Gina Befane și artistul plastic Ion Șirota, născut în satul Letea judetul Tulcea. Șapte prezentări de carte, sub moderarea minunatei poete Garofița Jianu, ai autorilor: Vasilica Mitrea, Liliana Badea, Angela Dumbravă, Mioara Baciu, Violeta Bobocea, Petru Grădinaru și Lăcrămioara Elefteriu, dar și momentele poetice ale tuturor celor prezenți, îmbinată cu muzica celor doi cant-autori Ionuț Ciubotaru și Florentina Danu și nu în ultimul rând ai actorilor mai sus menționați, care au făcut ca cele patru ore să ni se pară doar cateva minute.
Aduc laude și cinstire, Asociației ” Grai Românesc”- Buzău, Asociației de Cultură ASCIOR- Buzău și Revistei de Cultură ”Inspirescu” Bucureșți, pentru oferirea de diplome de excelență și merit, pentru recunoașterea și implicarea în ducerea mai departe pe culmile cele mai înalte, literatura română, dar și a operelor artiștilor indiferent de domeniul creativ.
Spre sfârșitul evenimentului, foamea începuse a roade din stomac. Bucuroși nevoie mare, ne-am îndreptat pașii spre terasa unde serveam masa. Sorgeagul și plachia de pește s-au lăsat puțin așteptate. Până la urmă totul a fost delicios și noi cu foamea potolită. Piscina cu apa precum cristalul ne-a primit bucuroasă în brațele ei, răcorindu-ne. La ora 20 urma să înceapă seara festivă, cu invitați speciali, Ansamblul Lipovenesc de Muzică ,,Katiușa” din Mahmudia, care a reușit să încingă spiritele invitându-ne la dans în ritmul kazaciocului și al mai multor cântece specifice etniei lor.
Bunătățurile culinare pe bază de pește, au făcut ca cerul gurii și papilele gustative nu numai să saliveze, dar și aprecia calitatea și gustul tuturor acelor preparate de excepție.
Vocea celor doi cântareți Ionuț Ciubotaru și Florentina Danu, au facut să ne crească adrenalina și, în dans și veselie, am uitat să mai privim acele de ceas ale orologiului, care arăta ora 3 dimineața, încă un pic și ar fi cântat cocoșii. Poetul Grădinaru Petru, ne-a bucurat prin interpretarea sa, cu o melodie ,, Drumurile noastre” al celui ce a fost un mare nume al muzicii ușoare românești, Dan Spataru.
Pe canalele Deltei Dunării
Grea ne-a fost trezirea, dar trebuia, pentru că urma excursia pe lacul Isac, apoi pădurea Letea și penultima oprire la Sulina. După micul dejun, barcagii erau prezenți la pontonul de unde se făcea îmbarcarea în cele două bărci, una spre pădurea Letea din satul Letea și cealaltă spre mijlocul deltei pe lacul Isac , Razelm și la vărsarea Dunării în mare. Barcagiul, Stefan Cozorovschi, un om în jur de 55-60 de ani, înălbit probabil de greutățile vremurilor, cu ochi mici și albaștri precum cerul sau apa lacurilor locului unde s-a născut și crescut, mi s-a părut morocănos la prima vedere. Odată pornit motorul și plecat, am avut impresia ca mă aflu la un concurs nautic. Barca zbura deasupra apei udându-ne câteodată din cap până la picioare datorită curbelor luate în mare viteză dar și norocului celui care a ocupat loc în spate, langă motor. După câteva minute de mers, omul bălților ne-a spus că ne aflam pe canalul Uzlina, lung de 3.65 km, adânc de aproximativ doi metri și că în trecut a fost închis de ecologiști, cu un dig de piatră, ca mai apoi să fie redeschis turismului, de fapt este cel mai circulat canal de către turiști. În locul unde a fost digul se circulă foarte încet și cu mare atenție datorită pietrelor rămase mult la suprafața apei.
Nu mică ne-a fost mirarea când, de după o salcie imensă, poliția Deltei Dunării face semn barcagiului să oprească. Săracul barcagiu, doar în genunchi nu s-a așezat, rugându-i să nu-l amendeze. Nu avea numerele de înmatriculare la barcă din nu știu ce motiv și numărul pasagerilor depășise cu doi, mai mult decât limita prevăzută în această perioadă ( Covid). Părintele Ciprian Pleșea, spuse o rugăciune și dat fiind și ziua de naștere al domnului Ștefan, a fost iertat, dându-i-se doar un avertisment.
Priveam sălciile ce păreau a fi niște babe, niște bocitoare cocoșate de furtuni și ploi, încercănd pe alocuri să îmi strecor privirea printre draperiile verzi-gălbui, unele cu broderii de puf ce se desprindeau și își luau zborul plutind deasupra apei, căutând parcă locul sacru pentru smerenie sau să se ascundă de frigul ce va veni odată cu sfârșitul toamnei. Căutam, căutam locul unde se formau vârtejuri, ochiuri unde frunzele și mici crenguțe sfârșeau în profunzimea apei, nu înainte de ritual, dansul în cerc ce începea din marginea vârtejului și apropiindu-se din ce în ce mai mult de centrul acestuia ca apoi să dispară pentru totdeauna.
Din când în când eram trezită la realitate de stropii ce îmi loveau obrajii și brațele. Nu știu când am traversat lacul Isăcel, dar odată intrați pe lacul Isac, am dat frâu liber sentimentelor, emoțiilor de bucurie și în același timp priveam cu coada ochiului, poeta și buna prietenă Cornea Viorica, cum pe furiș își stergea lacrimile ce se prelingeau pe obrajii rumeniți de razele fierbiți ale soarelui, erau lacrimi nemuritoare, lacrimi sincere de fericire, era pentru prima oară când putea vadea în realitate acest loc de poveste, acest unic colț de rai, loc unde păsările cerului după ce se înmulțesc pleacă toamna, împreună cu puii lor și se reîntorc în fiecare primăvară aici, aici unde liniștea și hrana există din belșug, unde nuferii albi fac logodnă cu cei galbeni și în ciudă tuturor turiștilor, cu gingășia fragilă și faptul că nu mai pot fi rupți, nici măcar atinși.
Spre Pădurea Letea și la Sulina
Ne-am lăsat privirile să se odihnească pe luciul apei și ne-am îndreptat spre satul Letea. La ponton am fost așteptați de un cetățean cu o mașină modificată în stil safari. Șoferul acesteia, Ștefan Sevcenco, încântat de grupul destul de numeros și-a oferit serviciile ca ghid, în măsura puterii de cunoaștere asupra datelor în ceea ce privește povestea pădurii Letea.
Pădurea Letea este o arie protejată, de interes național (rezervație naturală strictă), situată în județul Tulcea pe teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti. Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România. Ea este și cea mai nordică pădure subtropicală din Europa. Începe din nordul satului Letea și se întinde pe o suprafață de 5246,8 ha, din care 2.825 ha intră în categoria zonelor strict protejate și a fost în atenția oamenilor de știință încă din anul 1930, când a fost pusă sub ocrotire.
Din anul 1938, o suprafață de aproape 500 ha a fost declarată Rezervație naturală, în zona cunoscută sub numele de „Hasmacul Mare”. Pădurea Letea, împreună cu Pădurea Caraorman și Delta Dunării reprezintă al treilea loc din lume ca număr de specii de plante și animale, după Arhipelagul Galapagos și Marea Barieră de Corali. Peste 5500 de specii de plante și animale există în zonă și reprezintă o mate atracție pentru cercetători. Păsările ce predomină în această zonă sunt: berzele negre, foarte rare dealtfel, vulturi codalbi, lopătari, țigănuși, eretele mici și mari, stârcul mare, stârcul roșu, galben, pitic sau pe cel de noapte, privighetori, sticleți, caprimulg, buha, ciocănitoarea pestriță, vânturelul roșu sau cel de seară, gaia sură, gaia neagră, șorecari, șoimul încălțat, eretele de stuf, uliganul pescar, dumbrăvencele, prigorii, ciocănitorile și multe, multe alte specii de păsări.
În urmă cu 6000 de ani, în locul în care se află acum Pădurea Letea era marea. Tocmai de aceea sunt și multe dune de nisip. Cele mai înalte dune de acolo, au ajuns la un moment dat la 22 de metri și aceasta, din cauza vântului, care le spulberă pe timpul iernii. Dunele sunt formate din scoică marină, iar nisipul este alb și extrem de fin. Deoarece pe dune nu există vegetație, pe timpul verii temperatura crește uneori până la 60 de grade. Tocmai de aceea este indicată pentru această excursie o ținută de drumeție. Dacă faci imprudența să porți papuci vara și își iese piciorul din ei, faci bășici instantaneu.
Această pădure virgină este afectată de cei aproximativ 2000 de cai abandonați de localnici, după statisticile făcute, dar localnicii spun că sunt peste 4 -5000. Aceștia au fost subiectul filmului documentar ”Caii sălbatici”.
”Acum, un mare număr de cai sunt castrați pentru a păstra un oarecare echilibru”, spune nea Ștefan, ”dar nu reușesc deoarece, organizațiile care se ocupă de acest lucru, nu pot controla în totalitate înmulțirea cailor”. Ceea ce m-a bucurat nespus, este faptul că am fost norocoși că am putut vedea caii, deoarece nu vin mereu aproape de pădure. Am rămas plăcut impresionată de frumusețea acestora.
După ce nea Stefan, a terminat de povestit ceea ce știa despre pădure și caii locului, ne-a dus în capătul satului la o zisă pensiune, să servim prânzul. Bucuroși de oaspeți, gazdele acesteia ne-a primit cu multă caldură sufletească, de parcă afară nu ar fi fost deajuns 37 grade Celsius (glumesc) cu țuica ce avea la rândul ei cam 60 de grade, dar înainte de a servi borșul de pește a fost numai bună pentru a ne deschide mai mult apetitul. Și borșul gazdei a fost excelent și carasul și știuca prăjită și usturoiul și mămăliga caldă și plăcințelele cu brânză, dar și vinul alb cu care ne-am uns gâtul după o așa bunătate de mâncare.
Și cum călătorului îi stă bine cu drumul, ne-am luat la revedere de la gazdă bucuroși că barcagiul nostru ne-a promis că ne va duce la Sulina să vedem marea. Așa a și fost. De la Letea la Sulina sunt în jur de 30 km. Pentru a ajunge la Sulina, de la Letea am trecut prin Canalul Bărbosul, care înainte ar fi fost o gârlă mică dar localnicii au săpat-o cu ,,escavatoare cu barbă” așa le spuneau oamenii locului, de unde și denumirea acestui canal, apoi prin Canalul Cardon.
Odată ajunși la destinație am simțit aerul sărat purtat de briza mării, parcă anume venit în întâmpinarea noastră. Nu știam dacă să merg pe nisip sau sub apă căutând sentimentele uitate anul trecut în luna iunie, când am participat în tabăra de creație literară ,, Oameni cu suflete frumoase” de aici, de la Sulina, organizată de președinta Cenaclului ”Mihail Sadoveanu” din Constanța, Garofița Jianu și Vasilica Mitrea, președinta Ligii Scriitorilor, Filiala Dobrogea.
Intrarea în mare îmi crease o plăcere nedefinită în cuvinte. Parcă dansam în brațele iscoditoare ale valurilor simțind cum ar dori să îmi arate castelele ascunse și neștiute din abisul umed. În castelele unde poezia o recită doar Fata Mării, acolo unde gelozia m-ar împinge să declar că doar eu pot înțelege lumea verdelui-albastru, doar eu pot simți frigul și caldul, întunericul și lumina, dansul algelor și țipătul pescărușului, doar eu pot călca nisipul chiar dacă ar fi să mă înțepe spinii ce s-ar împosesa de tălpile mele și tot eu aș crede că vântul învârte morile numai și numai pentru mine.
Două ore de vorbit cu marea și privit orizontul s-au scurs cât ai clipi din ochi. Întoarcerea a fost la fel de plăcută. Pe lacul Isac era spectacol. Pelicanii, egretele și pescărușii, stăteau pe rădăcini sau copaci pleșuvi crescuți în apă, de parcă aveau ședintă foto. Domnul Ștefan s-a apropiat mult cu barca de păsări, dar acestea nu s-au sinchisit deloc. Din contră, își arătau splendoarea desfăcându-și aripile mari. Categoric sunt obișnuite cu turiștii.
Întoarcerea de la Sulina la Dunăvăț, a durat cam două ore și jumătate, timp în care ne-am delectat cu frumusețea apusului de soare, cu razele ce se oglindeau în luciul apei, creând tablouri pictate de pictori celebri, pe pânza de Canvas. La coborâre, am cântat barcagiului, urarea de ”mulți ani traiască!” S-a bucurat nespus. Ne-a invitat să pășim pragurile acestor meleaguri, ori de câte ori dorim ne așteptă cu mare bucurie. Am mai schimbat câteva cuvinte de mulțumire și ne-am luat rămas bun.
Obosiți dar mulțumiți sufletește, am participat la ultima seară de tabară, unde surprizele nu s-au lăsat așteptate. Tombola organizată a adus zâmbete pe chipurile tuturor participanților. Costumele de carnaval ale unora dintre colegii noștri au însuflețit și colorat mai mult atmosfera. Doar după miezul nopții, în ultimul concert al broaștelor, ne-am retras în camere la odihnă. A doua zi ne aștepta un drum lung, întoarcerea spre casele noastre.
Tabăra de creație literară de la Dunavățul de Jos (jud. Tulcea) fost o experiență nouă, o ocazie de a ne revedea vechii prieteni, de a face cunoștință cu alții noi și de a împărtăși impresii despre lumea scrisului și nu numai. Multumiri infinite tuturor celor care ne-au însoțit și participat la sărbătoarea sufletului: Narcis Rusu, Constantin Bandrabur, preot Ciprian Pleșea împreună cu frumoasa lui soție, dl.Bobocea, dl. Dumbravă, dl.Teodorescu, dl. Jianu, fiica părintelui Ciubuciuc, dl.Stănciuloiu, fiul scriitoarei Leliana Mihaela Rădulescu…
Aaaa! Uitasem! Mi-am găsit rochia cu care să mă îmbrac la întâlnirea când voi da socoteală urmașilor mei pentru cât de mult am iubit și cântat natura. Pentru atunci, dacă aș avea un colier dintr-un nufăr alb și cercei din doi nuferi galbeni ar fi perfect, dar mă voi mulțumi cu un colier de ghinde și cercei din fructe de păducel adunate din spatele casei mele.
A consemnat la 7 iulie 2020 Ionica Bandrabur, din Slănic Moldova