Muncă susținută, cu frumoase bucurii și realizări

Muncă susținută, cu frumoase   bucurii  și  realizări

 

Când este  cel mai fericit profesorul ”modelator” de talente artistice? Fără îndoială că  are sufletul cel mai mulțumit atunci când ”învățăceii săi” sunt bucuroși să urce pe scenă, să cânte în fața publicului, pe care să-l cucerească prin momente artistice deosebite!  Pentru că el, profesorul este   – după cum  mărturisea  marele înțelept Concifus –  cel  pentru care ”a vorbi înseamnă a semăna  și a asculta înseamnă a culege”!

Frumoase amintiri au ”învățăceii” Școlii de Muzică MY Music Art din Moinești (coordonată de prof. Irina și Menelaos Pashalov) de la festivalurile  muzicale care au avut loc în această vară. Festivalul – Concurs Național ”Porto Franco” de la Sulina (în jud. Tulcea), a fost manifestarea la care  tinerele speranțe artistice de la  MY Music Art Moinești au participat cu  un deosebit succes. Acest festival s-a desfășurat în zilele de 25 – 26 iulie în orașul unde în curgerea Dunării ”valul este dorul mării de a săruta țărmul” (după cum a scris poetul Lucian Blaga). Muzicianul Bogdan Dragomir (președintele interimar al juriului), Eugen Mihăescu, Dan Iliescu (ambii, chitariști și compozitori), Alexandra Canareica (artist interpret și profesor de canto) și Valentina Rodniceanu (membru de onoare) au fost cei care au jurizat concurenții.

Bucuria cea mai mare   legată de acest festival este dată  de cucerirea de către Maria Andrieș din Onești (clasa prof. Irina Pashalov) a Trofeului Festivalului! Maria Andrieș (în foto 1), a evoluat la categoria 16 – 20 ani, unde s-a remarcat și o altă concurentă de la MY Music Art Moinești – Antonia Lorenți, care a obținut premiul I. De asemenea, premiul al II-lea a fost câștigat de Bianca Petcu (din Comănești), toate  acestea fiind răsplata unei  mari străduințe  din partea profesoarei Irina Pashalov și a tinerelor  talente  care și-au mai apropiat cu un pas împlinirea unui vis!

Este de evidențiat  faptul că la  Festivalul – Concurs național ”Porto Franco” , ce s-a desfășurat la Sulina,  au fost doar două categorii de vârstă (12 – 15 și 16 – 20 ani) la care au evoluat concurenții iar juriul a acordat la fiecare categorie doar câte un premiu (fără mențiune). Profesoara Irina Pashalov  și  elevii pe care ea îi îndrumă au fost felicitați de către  muzicianul și jurnalistul Bogdan Dragomir, care a  menționat:” Felicitări Irina și elevilor tăi talentați și muncitori, dar și tuturor celorlalți copii deosebit de talentați care sunt ambițioși și se perfecționează de la un an la altul până ajung să câștige Trofeul! Aici este diferența dintre un moment de glorie și o muncă susținută dar cu rezultate mult mai frumoase… în timp!” Prof. Irina Pashalov a evidențiat faptul că  festivalul de la Sulina  este ” un festival minunat , un loc de basm, unde vom reveni cu drag întotdeauna , așa cum o facem de atâția ani…felicitari organizatorilor pentru prietenie și ospitalitate , membrilor de juriu pentru răbdare și tuturor concurentilor pentru cât de minunati au fost!”

Succesul  obținut de elevii Școlii de Muzică M Y  Music Art din Moinești la Festivalul – Concurs Național ”Porto Franco” de la Sulina  a fost prezentat  de către  jurnalistul și muzicianul Bogdan Dragomir  la Radio România Regional.  Organizatoare a acestui festival a fost  Casa de Cultură Sulina cu sprijinul Consiliului Local și a Primăriei Sulina precum și a Centrului Cultural ”Jean Bart” din Tulcea și Asociației ”Euxinus” (Sulina).

Despre  activitatea din vara acestui an desfășurată la Școala de Muzică Music Art din Moinești prof. Irina Pashalov ne-a declarat:”Datorită  pandemiei nu am dorit  să participăm la concursuri  așa cum o făceam  de obicei. Mulțumim pentru invitația adresată de Primăria orașului Slănic Moldova și Axial Music, pentru a fi prezenți în spectacolele  organizate în week – end – uri în această frumoasă stațiune. Această invitație a venit cum nu se putea mai bine , copiii fiind dornici  de scenă și de public după cele trei luni și jumătate de pauză. Participarea în week – end-urile muzicale  din Slănic Moldova – la care vom fi prezenți până în ziua de 13 septembrie –  aduce o  mare bucurie în rândul cursanților noștri, a părinților și mai ales a turiștilor”.   Ion Moraru

Distribuie articolul!