Prima generație de tineri chimiști absolvenți ai Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Onești au fost angajați la Chimcomplex

Prima generație de tineri chimiști absolvenți ai Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Onești au fost angajați la Chimcomplex

Borzești, 7 octombrie 2020. Din luna septembrie a acestui an, Chimcomplex a angajat prima generație tânără de operatori chimiști și sudori. 24 de tineri, băieți și fete au fost angajați la Borzești și beneficiază de programe de formare și integrare la locul de muncă. În parteneriat cu Ministerul Educației și Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Onești, jud. Bacău, compania a susținut în cadrul învățământului profesional în sistem dual, timp de 3 ani o clasă cu specializarea operatori chimiști și sudori.

„Acești tineri colegi încep ca sudori și operatori și sper că unii dintre ei vor deveni, în câțiva ani, șefi de tură, directori și chiar CEO ai acestei companii” a declarat Tivadar Runtag (foto 2), CEO Chimcomplex.

Pe perioada studiilor 2017÷2020, elevii au beneficiat de bursa de studiu, stagii de practică sub îndrumarea mentorilor Chimcomplex și transport gratuit de la Colegiu Tehnic la Chimcomplex.  „Suntem bucuroși că acești colegi ne-au oferit oportunitatea de a îi forma pentru un viitor sigur, într-o meserie căutată. Acești tineri de 17-18 ani au un loc de muncă asigurat dar și calificare, deoarece au dobândit parțial, pe timpul anilor de studii, competențele necesare pentru a deveni operativi în timp scurt. I-am primit cu entuziasm alături de noi și avem încredere că au adus forțe proaspete și speranță pentru viitor. Implicarea continuă în educație reprezintă angajamentul companiei de a participa activ la viața orașului și de a influența în mod pozitiv dezvoltarea tinerilor din zonă.” a declarat Daniel Prisacariu (în foto 3), Director Operațiuni Chimcomplex Borzești.

     

„Îmi amintesc cu mare plăcere de momentul în care am parafat contractul de parteneriat între Colegiul Tehnic  <<Gh. Asachi>> Oneşti și SC Chimcomplex SA Borzești. Acest parteneriat, denumit  <<Împreună Pentru Viitor>>, l-a avut ca inițiator pe domnul ing. Dumitru Coman, Director General la acea vreme, cu scopul pregătirii de resurse umane eficiente pe piața muncii din rândul elevilor noștrii. Relaţia de colaborare dintre cele două instituţii a funcționat foarte bine pe parcursul celor trei ani, realizând permanent îmbunătăţirea şi eficientizarea activităţilor didactice, în vederea pregătirii profesionale a elevilor, atât în școală cât și la locul de pregătire practică în cadrul combinatului chimic. Credem în continuare în acest parteneriat, dispunem de resursele umane și didactice necesare pentru a pregăti viitoarea forța de muncă a acestui combinat chimic, dacă vom fi solicitați.” a declarat prof.  Mihai Ursachi, Director al Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” din Oneşti.

Parteneriatul cu Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din Onești a început în anul 2016 pe fondul lipsei de personal calificat în meseriile specifice industriei chimice, pentru asigurarea continuității activității și înlocuirea personalului aflat la vârsta de pensionare. 81% dintre angajatorii din România, printre care și Chimcomplex întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor vacante, conform unui Studiu Manpower Group. Potrivit studiului, principalele cauze ale dificultăţilor sunt numărul insuficient de candidaţi disponibili pe piaţă (41%), lipsa de cunoştinţe profesionale specifice (22%) şi lipsa experienţei necesare pentru postul vizat (16%).

În baza acestui parteneriat cu Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Onești, s-a înființat și sponsorizat o clasă de învățamânt profesional tehnic cu un număr de 27 elevi din care 13 pentru calificare în meseria de operator chimist și 14 în meseria de sudor, cu durata școlarizării de 3 ani, respectiv în perioada 2017 – 2020.

Întrucât formarea și integrarea profesională a debutanților în meserie este un proces de durată, compania apreciază că tinerii vor deveni pe deplin pregătiți într-o perioadă de 1-2 ani, perioadă în care vor lucra sub îndrumarea seniorilor.

Angajarea debutanților în meserie acoperă doar parțial necesarul de operatori și laboranți chimiști până în anul 2023, fapt pentru care compania are în vedere continuarea parteneriatului cu Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” Onești pentru înființarea unei clase de învățământ profesional – calificare operator chimist cu acordarea de burse private elevilor pe perioada studiilor.

Chimcomplex se află pe primul loc în topul angajatorilor din județul Bacău și Vâlcea. Compania este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în produse și soluții care contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților și industriilor. Cu peste 60 de ani experiență, Chimcomplex operează cel mai mare combinat chimic din România, având 2 platforme industriale la Borzești și Râmnicu Vâlcea.

Georgiana Stavarache

 

Director Comunicare

Chimcomplex S.A.

Piața Presei Libere nr. 3-5,

City Gate, Turnul de Sud,

Sector 1, București

 

 

 

 

Distribuie articolul!