”Nu te vom uita niciodată om bun!”

”Nu te vom uita niciodată om bun!”

Prin trecerea din această viață a  lui Mihail Noica, doctorul  ce a condus mulți ani Secția Pediatrie a Spitalului Municipal,  Oneștiul a rămas mai sărac! Marele filozof  român Emil Cioran scria că  ”moartea este o fantomă, ca și viața”  dar doctorul Mihail Noica a reușit  să intre în conștiința  tuturor oneștenilor, a locuitorilor Văii Trotușului  prin  faptul că a fost  un om minunat  și un profesionist de excepție.

El a făcut parte dintr-o mare familie – Noica –  a culturii române, (a filosofului Constantin Noica, a parlamentarului și Ministrului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriale din anii 1996 – 2000, Nicolae Noica,  de-a cursul deceniilor trecute alte vlăstare ale acestei familii  fiind  specialiști în diplomație, inginerie, medicină, agricultură, profesori, arhitecți . ”Un neam care  s-a implicat și a dat numeroase personalităti, care au încercat să iși zidească menirea în viață  cu pasiune și dăruire” (după cum se menționează într-o recenzie la volumul ”Neamul Noica”, realizat de Nicolae Noica).

La trecerea în eternitate a doctorului Mihail Noica gândurile celor care l-au cunoscut sunt pline de multă tristețe și de un mare regret. Cu durere în suflet , pe răbojul timpului rămân însemnate gânduri  pline de profunzime.  ”În afara faptului că a fost un medic pediatru excelent, a fost un om adevărat, cu suflet minunat și cu o cultură în toate domeniile, bine informat”, ”a fost îngerul păzitor al multor copii, salvându-i cu mult profesionalism și devotament”, ”un om bun și un medic dedicat” – menționează  cei care simt greu durerea acestei  despărțiri în timp ce o oneșteancă mărturisește  că ”fiind o pacientă a pediatriei de la etajul 7 din Spitalul Onești, pe cât eram de mică îmi  aduc aminte cu afecțiune  de acest medic cu voce duioasă și caldă”.

Cunoscută fiind expresia  scriitorului  Octavian Paler ” a muri înseamnă  a te muta într-o stea”, iată  un gând de recunoștință al doctorului  oneștean  Adrian Brânzaniuc în memoria  celui  stins din viață:”Mi-l amintesc  pe doctorul Mihail Noica  din primii mei ani de specializare  din Spitalul Municipal Onești, acum  aproximativ 20 de ani… Era  foarte meticulos și atent… un medic dedicat și  un profesionist  deosebit pentru  care sunt onorat că am fost coleg cu el. Recunoștință veșnică pentru  tot ce a făcut și a oferit comunității!”

Dr. Doru Androne, fost director al Spitalului Municipal Onești  ne-a declarat  în aceste triste clipe: ”L-am  cunoscut și am colaborat mulți ani  cu doctorul Noica Mihail. Face parte dintr-o familie cu nume  recunoscut în cultura  și  medicina românească. Dedicat specialității sale, pediatria, a rămas ca un adevărat binefăcător  în biografia multor familii de pe valea Trotușului. În calitate de șef de secție a coordonat cu tact colectivul medical, s-a străduit să asigure cele mai bune  condiții pentru asistența medicală a copiilor. Pe de altă parte a fost un bun coleg, distins, găsea întotdeauna  un sfat, o vorbă bună  pentru cei care  eram la început de drum în medicină.  Dumnezeu să îl odihnească!”

Doctorul Mihail Noica a  reușit ca să organizeze  în anul 1995  primul Congres Național de Pediatrie la Onești, eveniment la care au participat  cunoscuți profesori și medici  de pediatrie din întreaga țară. Alături de alți medici oneșteni dr. Mihail Noica  s-a implicat în organizarea de  cursuri de specializare, sub îndrumarea unor distinși profesori de specialitate din renumite clinici  medicale.

” Dr. Mihail Noica mult s-a străduit pentru alții din cele mai aspre vremi care au vremuit generația noastră”, ” a  fost un om  <<de legat la rană>>, tot timpul dacă putea te ajuta cu tot sufletul!, ”nu te vom uita niciodată om bun!” – sunt alte cuvinte  pline de regret  al celor care l-au cunoscut pe acest doctor oneștean. ”Moartea este cheia de aur care deschide drumul către eternitate”  scria  poetul  savant John Milton, el dorind să  creeze  opere de talia celor mai mari epopei. Pe drumul nemuririi doctorul Mihail Noica rămâne omul de omenie, care a respectat mult profesia  și oamenii!   Amprenta de Onești

 

Distribuie articolul!