Miracolul asemănărilor

Miracolul  asemănărilor

Toamna acestui an a adus iubitorilor artei plastice din municipiul Onești și din împrejurimi  bucuria de a fi părtași unei frumoase deschideri pline de culoare  și sensibilitate. Este vorba de  vernisajul, la Biblioteca Municipală  ”Radu Rosetti” a expoziției ”Pasteluri”,  cu lucrări semnate de Cristina Tudose. ”Cuvintele sunt  (prea) sărace” dacă menționăm – din capul locului – că acest eveniment s-a bucurat de un deosebit succes din partea  iubitorilor  picturii, între  aceștia fiind  mulți oneșteni, târg-ocneni… cășuneni (de unde își trage rădăcinile autoarea lucrărilor). Pentru a  ne convinge  de acest lucru  este  de  ajuns  să menționăm și gândul împărtășit de  Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”, ce a deschis vernisajul expoziției. ”Când văd atâta lume, mă gândesc că biblioteca a prins viață! Este o expoziție foarte frumoasă, cu multe chipuri – toate datorându-i-se Cristinei Tudose,  un artist plastic foarte talentat, aflat la început de drum”, a mărturisit Ionuț Tenie, apreciind ca deosebite lucrările expuse ”atât din punctul de vedere  al paletei de culori  cât și a expresiei fiecărui portret”.

Cunoscutul critic de artă Iulian Bucur, de la Complexul  Muzeal Județean ”Iulian Antonescu” din Bacău a ”decriptat” tablourile acestei expoziții înfrumusețată cu splendide lucrări. ”Sună simplu și incitant  <<Expoziție  de pasteluri>> dar  există un  fel de prelungire,  în care mintea se impregnează de tot ce vede. Toamna este anotimpul pastelurilor și această expoziție este  <<o prelungire a lui afară înăuntru>>.  În condițiile acestei pandemii, când nu mai putem călători, fiind greu  să mai mergem în lume , cu toate  închise și oprite, avem această șansă  de a călători  în mod imaginar. Avem  nevoie să putem evada mai ales în acest fel… Putem să călătorim prin spații și peisaje încântătoare, printre naturi statice și  printre portrete”, a declarat Iulian Bucur. Evidențiind tehnica de realizare a lucrărilor el a remarcat:”Există un exercițiu  sublim, o tehnică  a pulberilor colorate – pastelul.  Există un timp  când tu poți să vorbești cu personajul tău… Acest timp îți e dat de tihna  pe care ți-o oferă pastelul… Pictorița Cristina Tudose  asta și face,  în această lume tulbure,  de boală, ea e ascultătoare  pulberilor,  creează o relație cu personajul său și cultivă  acest sentiment al relațiilor dintre noi… ”

Intrând în  ”atmosfera  de atelier” criticul de artă  Iulian Bucur a subliniat:”Nu sunt puține gesturile făcute de Cristina Tudose,  ea creând o  diferență de  dimensiune! Împrieteniți-vă cu  personajele Cristinei Tudose! Aceste tablouri sunt un dar pentru noi… Lumea va deveni mai frumoasă… Toată lumea e ilustrată pentru că  a noastră pictoriță  cuprinde în lucrările sale  acest sentiment al prieteniei. Acest fapt se vede și când abordează peisajele, de care avem  tot dreptul să ne apropiem, să ne simțim parte din ele!” Aprofundând  temele sub care se încadrează lucrările expuse distinsul critic de artă  băcăuan a menționat:” Există mai multe  <<puncte de fugă>> în tablourile ei. Perspectiva este una atmosferică, putem pătrunde  și mai ușor și mai greu, e o lumină mai specială. Suntem ipotetic autorii acestor peisaje… Ele  sunt niște colțuri  paradisiace, cu o lumină albă plină de paradis … Florile sunt a treia temă a acestei expoziții. Ele sunt  foarte feminine (arta feminină surprinzând  totul cu lumini puțin mai dulci).  Astfel naturile statice, florile, peisajele  se transformă într-un singur film”.

Adevărat ”magician al cuvintelor” criticul de artă Iulian Bucur  ne-a rememorat o luminoasă pagină  a culturii pe meleagurile băcăuane, pe care stăruie chipul marelui pictor Ștefan Luchian. ”A fost  un  mare pictor ce a venit pe aici… Îl chema Ștefan Luchian, el însuși fiind, probabil,  cel mai mare autor de pasteluri din pictura românească. Ștefan Luchian a lucrat la Moinești, a mers pe valea Trotușului, s-a întors  pe valea Tazlăului!” Pentru a ne duce mai departe cu gândul ori spre a ne întoarce la această frumoasă  expoziție  Iulian Bucur a  ținut să remarce:”Este o legătură, nu o filiație între Cristina Tudose și Ștefan Luchian, o legătură unde toate se unesc, e înțelegere, prietenie, loc pentru toată lumea… Este miracolul asemănărilor  și  această expoziție te îndeamnă să te împrietenești! Este un parcurs pe care-l putem face cu toții! Este nu  numai o expoziție  de pasteluri ci mult mai mult! ”

În cuvântul său la vernisajul acestei expoziții  – aplauzele învingând emoțiile! – Cristina Tudose a menționat:”Mă simt onorată pentru prezența dumneavoastră la acest eveniment. Mulțumesc Bibliotecii Municipale  <<Radu Rosetti>> pentru găzduirea vernisajului și a expoziției. Mulțumesc celor care au  crezut în mine, ce m-au încurajat să  continui această pasiune a mea! Mai mult de jumătate din lucrările expuse au fost  realizate pe perioada pandemiei”. În această idee ea a adresat un sfat tuturor:”Să profităm de orice moment, să facem ceva care să ne placă, să ne umplem sufletul cu emoție pozitivă!”

Amintim faptul că  această expoziție se înscrie ca a doua expoziție personală a Cristinei Tudose, cu peste 50 de lucrări, ce prezintă (după propria-i mărturisire) ”personaje  din locurile din lume  în care am ajuns, chipuri autentice  în port românesc și un colț puțin mai exotic”. Îndrăgostită de parfumul florilor (de care s-a bucurat din plin și la vernisajul acestei expoziții prin frumoasele buchete  primite  cu mare dragoste), Cristina Tudose a  rostit  un gând frumos despre acestea:”Îmi place foarte mult să pictez flori – ele sunt mai sensibile, mai  diafane, mai aproape de sufletul meu! Ele  ne schimbă starea de spirit!”  Autoarea lucrărilor a menționat că acestea sunt de vânzare și 30 la sută din  suma ce se va strânge va fi donată  pentru o cauză caritabilă.

Dacă Iulian Bucur  a apreciat faptul că ”orice expoziție  este o reînnoire a unui crez”, în privința pasiunii de a picta ce arde în sufletul Cristinei Tudose cu flacăra  întregii dăruiri  putem consemna că  ea este convinsă că ”detaliile  fac calitatea” iar  pe viitoarea expoziție o vede plină cu lucrări din ”călătoria în jurul lumii”. Acest fapt – frumusețea de a călători, care a purtat-o pe Cristina Tudose  pe  mai multe continente ale lumii, a fost ”dezvăluit” de unchiul său, Constantin Tudose, organizator al unor manifestări culturale emblematice  în zonă. El a  bucurat publicul prezent  cu rostirea unui  mesaj – imbold, ce pune în lumină încărcătura emoțională a acestui eveniment cultural: ”chiar dacă a călătorit în multe țări ale lumii originile Cristinei Tudose  sunt la Cașin, Dumnezeu dăruind  Valea Cașinului cu de toate!” Evidențiem faptul că  – după cum  remarca criticul de artă Iulian Bucur – ”o  carte pe care toată lumea o ia în seamă, Porțile de lemn ale satului – Porțile sufletului ”, are ca  autor pe Constantin Tudose, acest  volum tipărit la Editura ”Magic Print” din Onești bucurându-se de numeroase aprecieri.

Dacă  privim și ”ce a fost” în apropierea  vernisajului acestei expoziții pregătite îndelung (ea având un diversificat grad de inedit), vedem … doi părinți fericiți,  Gheorghe –ce a cochetat și el cu pictura! –  și Lucica Tudose, bucuroși pentru succesul fiicei  lor, Cristina. De asemenea, la acest vernisaj au fost prezente  și cele două fete gemene Elena și Teodora Tudose (nepoate ale  autoarei expoziției), care în urmă cu un an își făceau debutul în artă ”ca într-o simfonie”, cu o expoziție organizată tot la biblioteca municipală  oneșteană.        Ion Moraru

 

 

Distribuie articolul!