Răsfoind presa străină – Lipsa vitaminei D duce la forme grave de Covid-19

Răsfoind  presa străină – Lipsa vitaminei D duce la forme grave de Covid-19

Având  ”ca fundal” o imagine a Mării Nordului publicăm  un articol  din presa belgiană. Acest  articol  a apărut în urmă cu două zile în  ”Ziarul  de Belgia”, sub semnătura Danei Cotoară (cunoscută  cu ani în urmă în România, ea fiind crainică la Radio România Actualități). ”Ziarul de Belgia” este  o  publicație  ce prezintă știri pentru românii din această țară.

 

Lipsa vitaminei D duce la forme grave de Covid-19

 

Cercetătorii begieni de la Spitalul AZ Delta din Roeselare (Flandra de Vest) au demonstrat că există o legătură clară între lipsa vitaminei D din organism și formele grave de Covid-19. Medicii patologi au analizat nivelul vitaminei D din organismul a 186 de pacienți internați din cauza unei infecții cu corona. Vitamina D are un rol important în creșterea și menținerea sănătoasă a dinților și oaselor. Întărește, de asemenea, sistemul imunitar și previne o reacție exacerbată a acestuia.

Studiul realizat de AZ Delta arată că la internarea în spital s-a evidențiat o legătură clară între lipsa vitaminei D, severitatea Covid-19 și riscul de deces.

“Este vorba despre un studiu pe care l-am făcut în prima săptămână din aprilie pe 186 de pacienți grav bolnavi”, a explicat, pentru Het Laatste Nieuws, Dieter De Smet, șeful laboratorului AZ Delta.  “Analizele de sânge au arătat că toți acești pacienți aveau o deficiență gravă de vitamina D. 40% dintre belgieni suferă de această lipsă, dar la pacienții Covid-19 de peste 18 ani se înregistrează procente chiar mai mari. Rezultatele studiului nostru

se referă strict la Covid-19 și nu evidențiază deficiența acestei vitamine în alte boli asociate cu sunt bolile cronice de plămâni, bolile cardiovasculare sau diabet.” De Smet este de părere că nu se poate merge totuși atât de departe până la a se afirma că vitamina D poate fi un tratament pentru Covid-19. Dar poate fi o măsură de prevenție.

“Pe de altă parte, este foarte adevărat că nu ar trebui să avem această deficiență în organism. Ne putem proteja într-un mod cât se poate de simplu și de ieftin. Să ne gândim doar la suplimentele alimentare și la alimentele bogate în vitamina D cum este peștele. Lumina soarelui ne ajută de asemenea, dar din păcate în Belgia nu este suficientă. Vreau să subliniez că mai avem nevoie de studii aprofundate, dar oamenii pot să recupereze ușor această lipsă și să-și întărească sistemul imunitar”, a subliniat medicul Dieter de Smet.

Un alt studiu al AZ Delta a mai scos la iveală faptul că, în general, pacienții internați în ultimele luni au o lipsă a vitaminei D în organism. Acest studiu a fost făcut pe 16.274 de pacienți, iar jumătate dintre ei se confruntau cu o deficiență de vitamina D.  Bărbații infectați cu corona au arătat însă niveluri foarte mici ale vitaminei în organism.

Studiul belgian urmează să fie publicat în  American Journal of Clinical Pathology.  Dana  Cotoară

 

Distribuie articolul!