La 15 noiembrie - Alegeri prezidențiale în Republica Moldova – Turul II - Amprenta de Onesti

La 15 noiembrie – Alegeri prezidențiale în Republica Moldova – Turul II

La 15  noiembrie – Alegeri prezidențiale în Republica Moldova – Turul II

Prioritatea mea imediată ca președinte  al Republicii Moldova va fi să întorc autoritățile cu fața la problemele reale ale oamenilor. Voi acționa cu toate puterile și capacitatea mea pentru a atrage în țară resurse care pot ajuta antreprenorii, oamenii care au pierdut locul de muncă, familiile nevoiașe și pensionarii, pentru ca să ajutăm oamenii să treacă cu bine de această criză.

  Iată primele 10 acțiuni prioritare în calitate de Președinte pentru a scoate țara din sărăcie și a crește bunăstarea oamenilor:

 1.Voi reduce cheltuielile Președintelui. Într-o țară unde majoritatea oamenilor trăiesc sărac, un Președinte responsabil nu se lăfăie în lux. Voi veni cu o propunere de reducere a cheltuielilor președinției. Voi da jos gardul de la președinție și voi fi mai aproape de oameni. Voi asigura ca reședințele luxoase ale președintelui și spațiile nefolosite ale clădirii Președinției să fie folosite în interes public. Această reducere de cheltuieli va fi un exemplu pentru alte instituții. Voi veni cu inițiative legislative de lichidare a unor funcții inutile în alte instituții publice pentru care statul plătește salarii grase, întreține automobile și aparate administrative aiurea. Statul trebuie să reducă cheltuielile administrative și să crească investițiile în infrastructură și sprijin social.

 2. Voi identifica soluții legale pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Pentru a rezolva problemele oamenilor, e nevoie de un parlament curat, cu deputați competenți și integri, care să fie mai aproape de oameni.

3. Voi insista ca bugetul pentru anul 2021 să fie un buget pentru oameni. Voi examina de urgență proiectul bugetului pentru anul 2021, care trebuia să fie în Parlament încă din luna septembrie, dar n-a fost încă prezentat nici de Guvern. Voi veni cu propuneri pentru a asigura că banii sunt cheltuiți nu pentru birocrație și contracte din care se îmbogățesc oamenii puterii, dar pentru a ajuta oamenii să beneficieze de tratament gratis pentru Covid, pentru a ajuta agricultorii să se pregătească pentru următorul an, pentru a ajuta antreprenorii să nu falimenteze.

4. Voi scoate Moldova din izolare internațională și voi aduce finanțare pentru economie. Voi iniția discuții cu Uniunea Europeană și cu alți donatori pentru a aduce granturi, ca să putem crește cheltuielile pentru a ajuta oamenii, susține economia și asigura ieșirea din criză în 2021. Din cauza guvernării incompetente cetățenii au rămas singuri în fața crizelor și a sărăciei. Prioritatea zero în primele luni de mandat va fi să deblochez relațiile R.M. cu UE și organizațiile internaționale, astfel încât Moldova să beneficieze de proiecte, granturi și finanțări externe pentru reducerea sărăciei, relansarea economică și finanțarea proiectelor mari de infrastructură. Voi depune toate eforturile diplomatice și politice pentru a avea o relație bună cu Federația Rusă, în baza intereselor noastre naționale, și nu în baza intereselor personale ale liderilor Republicii Moldova, așa cum se întâmplă acum. Avem o agendă plină – liderii Moldovei trebuie să asigure condiții bune cetățenilor noștri care lucrează în Rusia. Este necesar să rezolvăm problemele lor legate de pensie și securitate socială. Trebuie să găsim soluții durabile pentru a deschide exporturile către Rusia, nu doar pentru companiile apropiate puterii, ci pentru toate companiile, în special pentru acele 15 poziții comerciale care sunt, în prezent, interzise. Este necesar, de asemenea, un dialog serios și consecvent cu privire la soluționarea conflictului transnistrean cu participarea actorilor internaționali.

5. Voi solicita suport de la partenerii internaționali pentru a depăși pandemia. Voi insista pe evaluarea capacității de testare la nivel național și mărirea numărului de teste gratuite pentru populație, pentru echiparea mai bună a spitalelor și informarea corectă a oamenilor. Voi insista pe introducerea de urgență a asigurării tratamentului gratuit anti-COVID pentru pacienții care se tratează la domiciliu. Mă voi baza exclusiv pe recomandările specialiștilor și voi transmite mesaje clare și consecvente întregii populații.

6. Voi iniția discuții cu parteneri internaționali pentru un program de susținere a oamenilor în vârstă cu venituri mici. Sărăcia a lovit în special în această categorie de oameni și e nevoie de soluții imediate.

7. Voi propune un program de susținere a micului business afectat de criza economică.

8. Voi identifica resurse pentru ca agricultura să iasă din criza provocată de secetă. Voi insista, în primul rând, să se identifice rezerve din resursele interne ale statului pentru a ajuta fermierii să depășească criza provocată de secetă și să se pregătească pentru anul agricol 2021. Voi relua negocierile în cadrul Parteneriatului Estic pentru ca Moldova să beneficieze de ajutoare în agricultură. Doar Republica Moldova a rămas pe dinafară din cauza autorităților noastre iresponsabile. Voi propune să se mobilizeze resurse din toate proiectele cu finanțare externă pentru a ajuta micii fermieri.

9. Voi declara corupția pericol de securitate națională. În calitate de Prim-Ministru, am creat un Birou anticorupție de experți internaționali și naționali care urmau să acorde suport în investigarea furtului miliardului și altor scheme de corupție. Voi reanima rapid acest Birou, așa încât acesta să acorde sprijin Consiliului Suprem de Securitate.

10. Voi insista pe investigarea imediată a dosarelor de rezonanță, legate de furtul miliardului, concesionarea aeroportului, dosarele problematice în sistemul bancar și sistemul de asigurări, inițiate în baza cererilor unor personaje dubioase cum ar fi Veaceslav Platon, pentru ca acestea să fie examinate în mod transparent, rapid, și public. Voi delega persoane competente din partea Președintelui să asiste la examinarea acestor cauze și să informeze publicul despre calitatea actului de justiție. Voi iniția elaborarea unor dosare publice referitor la judecători astfel ca orice numire și promovare să fie efectuată în baza rezultatelor profesionale și meritelor. Voi veni cu o inițiativă legislativă pe care am elaborat-o anul trecut în Guvern, cu privire la curățarea sistemului judecătoresc și a procuraturii de oameni cu probleme de integritate.   MAIA SANDU

După primul tur  al alegerilor Maia Sandu a acumulat 36,16% din voturi  iar Igor Dodon – 32,61%.

Alăturăm  o chemare la vot  lansată  de scriitorul  Vitalie  Ciobanu
Oameni buni din Moldova, nu vă fie frică! Votați!
Voi, pensionari, care vă doriți pensii mai bune după o viață de muncă, lipsuri și chin; Și voi, intelectuali – profesori, medici, ingineri, artiști, IT-iști…–, ignorați de guvernare, pentru ca să nu mai ieșim din boli, sărăcie și subdezvoltare; Și voi, jurnaliști și bloggeri mercenari, pe care șefii vă obligă să mințiți, să manipulați, să trunchiați citate, să răspândiți zvonuri otrăvite, să faceți montaje nelegiuite contra unui salariu pe care nu-l veți obține în altă parte, pentru că piața muncii e mică și-i controlată mai ales de bandiți;
Și voi, tineri cărora vi se fură viitorul în țara voastră, deși nu vreți să renunțați la ea; Și voi, moldoveni din diaspora, care cunoașteți pâinea amară a exilului și tristețea de a nu vă vedea copiii și părinții ani de zile, doar pentru că niște conaționali de-ai noștri, aburcați în posturi înalte, au ales să fie hoți și ticăloși; Și voi, funcționari de stat, slujbași de prin curți și tribunale, procurori, judecători, grefieri, care acceptați înscrisuri strâmbe și probe false împotriva unor nevinovați, voi, care judecați abuziv, împotriva legii și a jurămintelor meseriei, nu pentru că ați fi oameni răi de felul vostru, ci fiindcă o eroare, o ispită, o faptă dezonorantă, admisă cândva, la început de carieră, vă face șantajabili, după care n-ați mai fost în stare să rupeți „lanțul slăbiciunilor”; Și voi, săteni obidiți, amenințați de primari hapsâni; Și voi, oameni ai Bisericii, care ați primit ordine de la ierarhii voștri să blamați un om drept și sincer, amintiți-vă că mai presus de mitropolit și de episcop stă ochiul lui Dumnezeu care vă vede când faceți rău, chiar dacă Îi invocați Numele; Și voi, șefi de firme și mici antreprenori, care mai dați salarii în plic, ocolind fiscul; Și voi, directori de licee și spitale, care cereți plăți necuvenite elevilor și bolnavilor; Și, culmea!, chiar și voi, politicieni de la putere, mânjiți cu nenumărate compromisuri, minciuni și trădări – curățați-vă conștiința împovărată, dați-i o șansă poporului pe care spuneți că-l serviți, oferiți-vă și vouă secreta satisfacție că într-un ceas de cumpănă pentru țară ați avut curajul să faceți un bine și i-ați îndemnat și pe alții, asemeni vouă, să-și răscumpere greșelile și faptele rușinoase…
Oameni buni, azi, cu toții, vă puteți elibera. Votați cu cinste!
Distribuie articolul!