” Îngerii să-i poarte sufletul în înalturi!”

” Îngerii să-i poarte sufletul în înalturi!”

România este cuprinsă de tristețe – marea artistă Draga Olteanu Matei s-a stins din viață lăsând un mare gol în sufletele tuturor.   Prezentă de mai multe ori în municipiul Onești, odată cu desfășurarea Caravanei Filmului Românesc, ea a fost înconjurată  mereu  cu dragoste, respect și căldură.  La 10 iulie 2014, după  o întâlnire  deosebită cu oneștenii  a  acestei  mari actrițe, Draga Olteanu – Matei la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”, săptămânalul  ”Onești Expres”  scria:

Întâlnirea cu marii actori ai cinematografiei românești prilejuiește clipe unice de fiecare dată. Dacă Socrate nota că „sufletul face bogăția trupului”, prezența în Onesti a unor artiști precum Mircea Albulescu sau Draga Olteanu Matei nu poate decât să înnobileze dragostea pentru viață  și artă… Draga Olteanu Matei a avut amintiri de demult: „la Onești am fost când a început să se construiască orașul, când copacii aflați azi pe marginea străzilor erau doar niste firave mlădițe… Am jucat piesa «Visul unei nopți de iarnă».”  Ea a vorbit și despre prezent: „Românii își doresc să vadă și teatre și filme, dar vor să fie lucruri de calitate. Cei mai mulți își doresc să se distreze, să uite greutățile fiecărei zile și necazurile. Cred că teatrul va avea aceeași soartă ca în celelalte țări europene, astfel că spectacolele vor avea un public mai restrâns.” La întâlnirea de la Onești Draga Olteanu Matei a făcut  mai multe  dezvăluiri: „Nu am jucat întotdeauna cu plăcere în «Chirița în Iași», pentru că nu am dorit ca aceasta să fie una «muntenească». M-am temut să nu iasă o «tâmpeală» de sunete. Am fost selectată când împlinisem 20 de ani de când activam în teatru și am avut emoții când am jucat la Iași, publicul fiind mai sever. Moldova, ca leagăn de cultură, are un public deosebit de teatru, diferit de cel de la București, care este mai amestecat…”. „Am avut posibilitatea să trec prin foarte multe medii de viață, încă din copilărie “ – a continuat actrița șirul confesiunilor, menționând: „Sunt bucureșteancă, dar tatăl meu, fiind militar, a fost detașat la Soroca, pe malul Nistrului. Îmi amintesc  cum, înaintea unui bal, noi, copiii, recitam poezii, cântam, tocmai când a venit un soldat la comandant spunându-i  că «se poruncește să se închidă toate ușile și luați tot ce puteți în căruțe…» Basarabia era la un pas de a fi ocupată de către Armata Sovietică… Am plecat de la Soroca la Florești, apoi la Bălți și, după vreo două luni, am ajuns în Balș, în județul Romanați. Aici am stat cam un an și, împreună cu copiii gazdei, am mers peste tot prin imprejurimi. Am învățat să torc, să cresc viermi de mătase. Apoi am plecat la Deva, unde am urmat primul an la un liceu particular. La școlile la care am învățat am avut cadre didactice nemaipomenite, începând cu învățatoarea care m-a învățat să scriu corect. După  război, odată cu prima reformă, totul s-a dat peste cap în învățământ. Sincer, nu mi-a venit să cred că acum oameni în toată firea silabisesc, iar copiii nu știu să citească.”

  Dialogând cu oneștenii prezenți la întâlnire, Draga Olteanu Matei a rememorat anii când a intrat în teatru și a vorbit despre viața din spatele cortinei. Ea și-a amintit că „la admiterea la Institut, în 1949, din 700 de candidați au reușit doar 18. Profesorul din anul I, Mihai Popescu, ce făcuse studii în Germania, ne-a spus: «Numai la sfârșitul carierei se poate vorbi de succes, pentru că reușești să faci totul ca nimeni altul!» Când am intrat eu în teatru, era un public format… Noi, actorii, suntem ca o familie și ne știm și vanitățile și cusururile. Cine și-a pus vanitatea în valoare, să o întrebuințeze și să fie și convingător în ce face, a reușit să devină un nume consacrat. Eu mi-am dorit mereu să fiu mai bună. Puzderia de regizori de azi nu ințeleg că nu este suficient să treci prin imaginație niște idei, trebuie să înțelegi și să transmiți cât mai exact ceea ce a zis un scriitor… Alături de alți actori, am dat o lovitură fantastică la o emisiune realizată de Tudor Vornicu și filmată la un restaurant bucureștean, unde Stela Popescu era o ospătoriță care, în loc să ne ia comanda, ne punea să spunem câte o glumă.” Cât despre viitor: „dacă  vrei să-l faci pe Dumnezeu ca să zâmbească, să îți faci planuri!”

Stingerea din viață  a  actriței Draga Olteanu Matei aduce mii și mii de mesaje  ale celor care  au iubit  această  comoară a teatrului și filmului românesc. ”Ne-au rămas tot mai puțini! Mulțumim pentru tot ce ne-a lăsat!”;  ” Îngerii să-i poarte sufletul în înalturi!” – sunt câteva din aceste mesaje.

În întreaga sa carieră, Draga Olteanu Matei a jucat în 90 de filme şi peste 50 de piese de teatru! Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace!

 

Distribuie articolul!