Senatorul Daniel Fenechiu: ”Ne-am fi așteptat la o altă abordare din partea USR-ului”

Senatorul Daniel Fenechiu:  ”Ne-am fi așteptat la o altă abordare din partea USR-ului”

Sub titlul ”Crește frustrarea în PNL după împărțirea prefecturilor în coaliție: USR a ignorat doleanțele unui partener care a jucat corect” pe site-ul psnews.ro (unul din cele mai complete siteuri cu știri din lumea politică, din sănătate , economie și din alte domenii), a apărut un incitant articol care relevă situația din județul Bacău. Articolul evidențiază faptul că ” tot mai mulți liberali se declară nemulțumiți de împărțirea prefecturilor între partidele aflate la guvernare, PNL, USRPLUS și UDMR. Într-un interviu pentru PS News, senatorul liberal Daniel Fenechiu susține că PNL ar fi trebuit să primească Prefectura Bacăului și nu USRPLUS, cum s-a întâmplat, în condițiile în care liberalii au 26 de primari în județ, iar USR doar unul. Iată cum sunt văzute lucrurile în detaliu: ”Chestiunea acesta este deranjantă și starea de spirit din PNL Bacău nu e deloc bună. Totuși, USR are primar de Bacău prin voturile liberale. Acum vor și prefectul, în contextul în care PNL nu are absolut nimic?! La Bacău, la alegerile locale, noi am avut un parteneriat politic cu USRPLUS, am mers pe liste comune, atât la nivelul județului, cât și la nivelul principalelor două unități administrative teritoriale, Bacău și Onești. Deși în toate sondajele de opinie, candidații PNL erau cel mai bine plasați, am agreat să scoatem PSD-ul de la guvernarea locală și să cedăm municipiul Bacău. Au avut loc alegerile, candidatul nostru comun a pierdut Consiliul Județean, dar candidatul USR la primărie a câștigat. N-are rost să mă ascund și să spun că Bacăul este un oraș în care pilonul liberal este foarte puternic. PNL ar fi putut să câștige lejer municipiul Bacău dacă ar fi avut un candidat, însă am agreat cu USR-ul că, pentru a câștiga CJ-ul, este foarte bine să facem acest parteneriat. Ce s-a întâmplat la alegerile locale a fost următorul lucru: din păcate, la nivel de județ nu prea au venit la noi voturi de la USR, cu mici excepții, iar voturile USR nu s-au contabilizat la candidatul nostru de la Consiliul Județean, în schimb, voturile noastre la primărie s-au dus la candidatul USR. S-au terminat alegerile, PNL-ul a pierdut CJ-ul, USR-ul a câștigat primăria, și ne trezim în situația în care PNL Bacău are 26 de primari, preponderent primari de orașe și comune, iar USR un singur primar. În aceste condiții, ideea USR-ului de a insista pentru Prefectura județului Bacău este ușor deranjantă pentru masa liberală, și aici mă includ și pe mine, care credeam că, în contextul actual, nu se va pune problema ca USRPLUS să nu susțină un prefect liberal la Bacău”.

În aprofundarea  acestei situații Daniel  Fenechiu, senator PNL de Bacău a  arătat: ”Primarii sunt cei care lucrează cel mai mult cu prefectul, primarii sunt cei care au cea mai mare nevoie de sprijinul prefectului, de auditul prefectului ș.a.m.d. USR Bacău știa foarte bine că pentru PNL Bacău este foarte important să aibă prefectul. Cu toate acestea, a fost o prioritate a USR-ului să obțină Prefectura Bacău, ignorând în totalitate doleanțele unui partener care a a jucat extrem de corect cu USR Bacău. Chestiunea acesta este deranjantă și starea de spirit din PNL Bacău nu e deloc bună în raport cu această poveste, pentru că totuși, prin voturile liberale, USR-ul are primar de Bacău, și acum vor și prefect în contextul în care PNL nu are absolut nimic?!”

Senatorul  băcăuan Daniel Fenechiu precizează, însă, că această neînțelegere nu va afecta viitorul coaliției de guvernare, pentru că ”PNL este un partid pragmatic, care știe să piardă elegant”. El a mai menționat:”Suntem un partid pragmatic, iar scopul nostru este să guvernăm România, să dezvoltăm România, și am promis românilor acest lucru. Scorul pe care l-am avut la alegerile parlamentare nu ne-a permis să ne facem singuri guvernul, iar acum este un guvern de coaliție. Înțelegem că sunt niște condiții care trebuie partajate politic, dar totuși, există anumite zone în care trebuie să conteze și specificul local, și percepția locală. Noi, liberalii din Bacău, ne-am fi așteptat la o altă abordare din partea USR-ului, ne-am fi așteptat să nu insiste pe Bacău, mai ales că știau că ne dorim Prefectura Bacăului, care era și o formă de reparație, pentru că noi am cam pierdut tot în această alianță. Dacă acest lucru venea de la USR ar fi fost o dovadă cât se poate de firească de parteneriat. E un fapt care pentru noi are anumite conotații dureroase. Vom fi continuare parteneri loiali, dar sunt cicatrici care se adună și într-o negociere de foarte multe ori contează și bunăvoința, și dorința de a merge mai departe, dorința de a mai ceda ceva când vrei să meargă lucrurile, și acolo se vede calitatea parteneriatului și intenția acestuia. Dacă tot timpul numai negociem și măsurăm metri și procente, așa nu vom face nimic.”

 

Distribuie articolul!