Nou în prevenirea infecției cu coronavirus

Nou în prevenirea infecției  cu coronavirus

Un grup de oameni de știință străini au ajuns la concluzia că purtătorii asimptomatici ai coronavirusului pot fi neinfecțioși. O echipă internațională de oameni de știință din China, Marea Britanie și Australia a studiat 300 de persoane, testate pozitiv pentru COVID-19, care nu au prezentat simptome ale bolii. În timpul carantinei, aceste persoane nu au dezvoltat simptome. Mai mult decât atât, cei cu care bolnavii erau în contact nu au prins infecția. Autorii lucrării au concluzionat că este puțin probabil ca purtătorii asimptomatici să infecteze alte persoane.

 

După cum  transmitea  de la Moscova la  28 ianuarie Agenția  RIA Novosti,  ”oamenii de știință de la Universitatea Vanderbilt și  de la  Universitatea din Texas Medical Branch au identificat un punct slab în coronavirus. Experții au descoperit că SARS – CoV – 2 are o enzimă specială – exoribonuclează nsp14 – ExoN. Aceasta ajută virusul să corecteze erorile care apar în timpul replicării genomului și este responsabilă pentru extragerea materialului genetic din alte tulpini, ceea ce conferă agentului patogen un avantaj evolutiv.

„Exoribonucleaza coronavirusului servește astfel ca o țintă importantă pentru suprimarea și atenuarea pandemiei COVID-19 în curs de desfășurare, precum și pentru prevenirea viitoarelor focare de coronavirusuri noi”, a declarat autorul studiului, Jennifer Gribble. Potrivit oamenilor de știință, nsp14-ExoN este „călcâiul lui Ahile” al coronavirusului și, dacă se dezvoltă un medicament care poate bloca acțiunea enzimei, virusul își va pierde capacitatea de a se recombina.

 

La 4 februarie, aceeași agenție – RIA Novosti –  a publicat o opinie a doctorului  Sergey Voznesensky, candidat la științe medicale, profesor asociat al Departamentului de boli infecțioase al Universității RUDN :”Este posibil ca unele persoane să nu se infecteze cu  COVID-19, deoarece au avut deja un alt tip de coronavirus, au suferit recent o infecție virală sau au imunitate locală”. După cum a explicat specialistul, prezența anticorpilor indică faptul că organismul s-a întâlnit cu agentul cauzal al bolii.

„Cu o infecție cu coronavirus, există mult mai mulți astfel de oameni. Este fără echivoc să concluzionăm de ce sunt imuni”, a spus Voznesensky. Potrivit acestuia, prima versiune este asociată cu prezența imunității încrucișate, adică o persoană a întâlnit deja o boală cauzată de un alt coronavirus. A doua presupunere este că, înainte de a se întâlni cu COVID -19, o persoană a suferit deja un fel de infecție virală și acest lucru a provocat o creștere a nivelului de interferoni. Dacă există multe dintre ele, atunci sensibilitatea la infecții virale scade. A treia versiune este asociată cu posibila existență a elementelor locale de imunitate, complexe imune, care împiedică pătrunderea virusului la nivelul mucoasei tractului respirator. Care dintre aceste mecanisme funcționează face obiectul unei discuții științifice”, a adăugat expertul.

 

Protecție naturală împotriva coronavirusului

 

Oamenii de știință de la Universitatea din Sao Paulo din Brazilia au numit  hormonul melatonină produs în plămâni o barieră împotriva infecției cu coronavirus. Revista Melatonin Research a scris în acest sens:”Cercetătorii au descoperit că acest hormon împiedică exprimarea genelor care codifică proteinele la punctele de intrare pentru virus – celulele alveolelor și epiteliului nazal și pulmonar. Astfel, melatonina împiedică infectarea acestor țesuturi și suprimă răspunsul imun, astfel încât virusul să rămână în căile respiratorii câteva zile și apoi să plece pentru a găsi un alt purtător.

Potrivit oamenilor de știință, descoperirea lor face posibilă înțelegerea de ce unii oameni nu se infectează cu infecția cu coronavirus, în timp ce alții o tolerează asimptomatic, chiar și cu un test PCR pozitiv. În plus, cercetătorii și-au exprimat încrederea că picăturile nazale de melatonină sau spray-ul pot fi utilizate pentru a preveni dezvoltarea COVID-19.”

 

Angajații Institutului de Chimie Bioorganică al Academiei de Științe din Rusia, împreună cu colegii lor chinezi, au propus un anticorp neutralizant terapeutic original. ”Acesta dezactivează complet capacitatea virusului de a pătrunde în celulă” – a spus Alexander Sergeev. Potrivit agenției de știri ruse, în 2020 Institutul de Chimie Bioorganică, compania rusă Pharmsynthez și compania internațională biofarmaceutică HifiBio Therapeutics au convenit să dezvolte și să producă împreună în Rusia anticorpul monoclonal HFB30132A pentru prevenirea și tratamentul infecției cu coronavirus. Acest proiect a fost aprobat de Ministerul Sănătății și Ministerul Industriei și Comerțului din Federația Rusă.

Anticorpul HFB30132A a fost dezvoltat folosind tehnologia clonării și decodificării genomului limfocitelor B unice prelevate din sângele pacienților care au suferit o infecție cu coronavirus. ”S-a observat că, conform rezultatelor preliminare ale studiilor clinice ale HFB30132A efectuate în Statele Unite, anticorpul monoclonal a arătat un nivel ridicat de siguranță, tolerabilitate și farmacocinetică”, a raportat RIA Novosti.

 

Este de evidențiat faptul  că francezii au  numit eficace vaccinul rusesc  Sputnik V. A treia fază a studiilor clinice a acestui vaccin a depășit 91 la sută.  Despre acest lucru scrie  și Jurnalul științific Lancet, care evidențiază că vaccinul  Sputnic V protejează pe deplin în cazurile severe de boală, precum și faptul că nivelul anticorpilor la voluntarii vaccinați este de 1,3-1,5 ori mai mare decât la cei care și-au revenit. Anterior  realizării acestui vaccin în Rusia au fost preparate doze de plasmă pentru tratamentul  pacienților cu Coronavirus.

Specialiștii ruși  au menționat că ”posibila slăbire a regimului de a purta mască va începe din vara acestui an,  până atunci  cea mai mare parte a populației va fi format  o imunitate colectivă la Coronavirus.”

 

Distribuie articolul!