Un nou succes pentru echipa de handbal feminin (junioare III) ASCO Comănești

Un nou succes pentru  echipa de handbal feminin (junioare III) ASCO  Comănești

Despre Comăneștiul sportiv ne amintim de  vechea echipă de fotbal Minerul (aflată  în urmă cu mulți ani în Divizia C, într-o rivalitate puternică ”a la Dinamo – Steaua” cu Petrolul Moinești), de emblematicul luptător de K 1 Ionuț Iftimoaie,  primul român care a  câștigat un  turneu de K 1 în Europa (în anul 2001).  După o pauză de 4 ani, în ziua de 6 august 2016, în fața a peste 35 000 de spectatori adunați pe  Galion (în coasta  orașului  Comănești),  încurajat de  publicul prezent, Ionuț Iftimoaie l-a învins pe Lorenzo Javier Jorge, kickboxer profesionist spaniol, care în 2014 a luptat pentru titlul mondial, pierzând în finală. Și tot despre Comăneștiul sportiv  trebuie să menționăm de atleta Cristina (Negru) Simion, ce a doborât multe recorduri, ea fiind performera care a  ocupat primul loc la Campionatul Mondial de Alergare Montană pe distanțe lungi. Această competiție a avut loc în urmă cu doi ani  în  localitatea Villa de  Angostura  (din Argentina),  unde  atleta din Comănești (care a activat mulți ani la Clubul Sportiv Municipal Onești, în prezent ea fiind legitimată la ”Steaua” București), a reușit cucerirea titlului de campioană mondială!

Acum Comăneștiul sportiv se mândrește cu echipa de handbal feminin  Asociația Club Sportiv Orășenesc Comănești (ASCO), care activează în Seria I a Campionatului Național de  Junioare III, alături de  echipele  OK Sport Onești, HC Junior BB Buzău și CSM Râmnicu Sărat.  Este de evidențiat faptul că dorind  să pună ”Comăneștiul pe harta handbalului românesc” (un imbold însuflețitor  atât pentru jucătoare cât și pentru cei care le pregătesc), recent  echipa ASCO  a avut o comportare meritorie la  primul turneu al Campionatului Național de Junioare III. Această competiție s-a desfășurat în zilele de 5 – 7  februarie la Râmnicu Sărat și a oferit prilejul handbalistelor din Comănești de a se clasa pe  unul din primele locuri în serie. Iată lotul  de jucătoare al acestei echipe: Bianca Buta, Delia Ungurașu, Bianca Huluță, Lavinia Lunganu, Ana Coșerariu, Cezara Bârzan, Daria Chiriac (căpitan al echipei), Alexia Scurtu, Daria Hanganu, Ligia Lazăr, Larisa Lazăr, Andreea Chiriș, Antonia Bucurel și Ariana Prisecaru. În meciurile acestui prim turneu ASCO Comănești  a învins cu  46 – 30 echipa CSM Râmnicu Sărat, cu 46 – 14 pe Asociația Club Sportiv O K Sport Onești și a suferit o înfrângere în fața echipei HC Junior BB Buzău, după un meci dârz disputat, în care scorul a fost 25 – 27! Este de remarcat faptul că începând cu această ediție a Campionatului național de Juniori (Junioare)  au fost schimbate  câteva reguli de disputare a meciurilor și de punctare a acestora, în   dorința de a face jocul de handbal și mai atractiv. Astfel meciurile  dintre echipe se dispută pe durata a trei reprize a câte 20 minute fiecare, acordându-se câte un punct pentru echipa învingătoare într-o repriză și două puncte  câștigătoarei întâlnirii. Sub acest aspect handbalistele de la ASCO Comănești au avut un  parcurs   bun în turneul care a avut loc la Râmnicu Sărat, ele obținând  câte 5 (cinci) puncte în urma  meciurilor  disputate cu CSM Râmnicu Sărat și cu OK Sport Onești și două puncte în puternica întâlnire cu HC Junior BB Buzău! În acest meci comăneștencele  au câștigat la limită în primele  două reprize (cu 11 – 10 și 7 – 6) acumulând două puncte  și au pierdut cu 7 – 11 ultima repriză!

Să  punctăm ”pofta de joc” și de a marca goluri a jucătoarelor  de la ASCO Comănești, care sunt pregătite de prof. Marius Margasoiu, fiul  fostului fundaș stânga de la Sport Club Bacău, Ion Margasoiu! În meciul ASCO Comănești – CSM Râmnicu Sărat, încheiat cu scorul 46 – 30 (pe reprize fiind  15 – 9, 16 – 10 și 15 – 11), jucătoarele Antonia Bucurel și Ligia Lazăr au reușit ca să înscrie câte 15 goluri, Andreea Chiriș și Lavinia Lunganu au marcat  în poarta  râmnicencelor de câte 5 ori iar Daria Chiriac a înscris 4 goluri în timp ce Alexia Scurtu a marcat de două ori. La meciul ASCO Comănești – OK Sport Onești (unde pe reprize scorul a fost  16 – 6,  17 – 4 și 13 – 4), de la echipa  comăneșteană au  înscris jucătoarele Ligia Lazăr (11 goluri), Lavinia Lunganu (9), Antonia Bucurel (8), Alexia Scurtu (7), Daria Chiriac (5), Andreea Chiriș (3), Ariana Prisecaru (2) și Ana Coșerariu (1). În ultimul meci disputat de ASCO Comănești –”cel de foc”, cu HC Junior BB Buzău Lavinia Lunganu a reușit să înscrie 8 (opt) goluri, Antonia Bucurel (7), Ligia Lazăr (5), Daria Chiriac (4) și Ariana Prisecaru – un gol.

În celelalte  meciuri de la acest turneu s-au înregistrat rezultatele: CSM Râmnicu Sărat – HC Junior BB Buzău  30 – 42,  O K Sport Onești – CSM Râmnicu Sărat 20 – 34 și  HC Junior BB Buzău – OK Sport Onești  47 – 12. După această competiție ASCO  Comănești  se află  pe locul 2 în clasament (cu 12 puncte), pe  primul loc fiind   HC Junior BB Buzău (cu 13 puncte) iar pe locul 3, CSM Râmnicu Sărat.

Este de menționat faptul că jucătoarele de la Comănești ”au un ascendent” în  obținerea de frumoase rezultate sportive, ele activând și în  ediția de anul trecut a Campionatului  Național de Handbal (Junioare III). În sezonul competițional 2019 / 2020 (care s-a oprit brusc în martie 2020 datorită  apariției pandemiei cu Coronavirus), echipa din Comănești a activat într-o serie în care se aflau  peste 10 echipe (din  județele Bacău,  Iași, Suceava și  Vaslui) iar la  momentul întreruperii campionatului se afla pe  onorantul loc 4 (patru)! Mai mult de atât în Campionatul Național de handbal – feminin al junioarelor IV (în sezonul competițional 2018 / 2019) echipa din Comănești  s-a clasat pe locul IV la Turneul final, ce s-a desfășurat la Râmnicu Vâlcea. Cum fiecare echipă are ”fotografii de suflet” iată componența echipei din Comănești (în foto 2) de la  această puternică întrecere sportivă:  în rândul de sus, de la stânga la dreapta prof. Marius Margasoiu, Șimon Eliza, Lunganu Lavinia, Chiriac Daria, Prisecaru Ariana, Purcaru Anisia, Lazăr Ligia, Hrenaru Codruța, Murarașu Mălina iar pe  rândul de jos  (de la stânga la dreapta), Buta Bianca, Coșerariu Ana, Ardeleanu Petrina, Bucurel Antonia, Bîrzan Cezara, Huluță Diana, și  Scurtu Alexia. La Turneul final handbalista  Ligia Lazăr  a fost desemnată  cel mai bun pivot al  întregii competiții  de la Râmnicu Vâlcea.

Lunganu Lavinia, Chiriac Daria, Prisecaru Ariana, Lazăr Ligia, Coșerariu Ana, Bucurel Antonia, Bârzan Cezara, Huluță Diana și Scurtu Alexia, care au fost prezente la Turneul  final de la Râmnicu Vâlcea în urmă cu doi ani, sunt jucătoarele cu experiență din echipa ASCO Comănești ce duc mai departe  șirul performanțelor pe care doresc să le obțină. Este de evidențiat faptul că alături de echipa de handbal junioare III Asociația  Clubul Sportiv Orășenesc Comănești mai are  două echipe de începătoare (de  junioare IV și de  handbaliste  ce pot accede ”în 11-le de joc” al titularelor echipei). Cel care se ocupă de pregătirea  acestor echipe de începătoare este oneșteanul Pavel Lescuț, un tehnician  devotat  handbalului, el fiind prezent împreună cu prof. Marius Margasoiu și cu echipa ASCO Comănești la primul turneu al Campionatului Național de Handbal (feminin) – Junioare III, care a avut loc la Râmnicu Sărat.            Marco Sport

*De la ASCO Comănești am mai aflat o veste: este posibil ca al doilea turneu din acest campionat de la Junioare III să fie organizat  în zilele de  9 – 11 aprilie la Comănești, la Centrul de Agrement Trotuș – Ionuț Iftimoaie!

Distribuie articolul!