”Serile de farmec pline” a vernisajelor de artă plastică de la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești, aduc multe bucurii, unele inimaginabile și ne așează în suflet fericirea unei noi întâlniri cu cei care trudesc în fața șevaletului. ”Găzduim din nou o expoziție frumoasă, unde e de văzut și de gândit la fiecare tablou”, a anticipat Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” vernisajul expoziției deschise ”în puterea lunii făurar” de pictorul Mihai Nechita Burculeț din Târgu Ocna, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În ”simbioza” acestui eveniment directorul bibliotecii oneștene a mai subliniat un fapt:”Pe pictorul Mihai Nechita Burculeț l-am adoptat cumva! În această expoziție el vine cu multă culoare și prospețime și ne face să intrăm într-un film frumos al naturii și culorilor! Îl vedeți peste tot și pe criticul de artă Iulian Bucur, care s-ar împărți să ajungă la fiecare eveniment!”
Vernisajul acestei expoziții a fost prefațat de doamna Doina Brumă, Șef Serviciu Relații cu Publicul și Prelucrare Documente a bibliotecii oneștene, care a menționat:”Suntem într-o continuă etapă de reînnoire și <<restartare>> a activității acestei instituții și suntem încântați acum de expoziția pictorului Mihai Nechita Burculeț. Expoziția este o imersie într-un orizont oniric suprarealist! Să ne bucurăm de ceea ce ne oferă această zi în care pictorul Mihai Nechita Burculeț serbează trecerea într-un alt an de viață!” Evidențiind faptul că pictorul sărbătorit este absolvent al două instituții de învățământ superior de profil (de Arte plastice la Iași și de Muzeologie la București), Doina Brumă a subliniat: ”el este cel care <<ne-a și adoptat>>, ce ne face nouă mari daruri și ne privește cu duioșia unui părinte ce își învață copiii!”
Ce a urmat la acest frumos eveniment? Cum rostirea ”Crezului” deschide ușa spre o lume nouă, atunci când asiști în biserică la săvârșirea Sfintei Liturghii, la vernisajul acestei expoziții a luat cuvântul criticul de artă Iulian Bucur, cu gândul de a ne purta spre ”frumoasa insulă din oceanul artei”, făurită de profesorul Mihai Nechita Burculeț! Cu cuvintele ”Este și zi, este și seară!” – și-a început discursul ”magicianul” băcăuan al evenimentelor artelor plastice, menționând: ”Și nu este chiar orice zi…în 25 februarie! Ieri, 24 februarie era ziua când fetele mergeau să culeagă flori fără frunze! Ca ieri fetele adunau aceste flori galbene și le puneau la uscat să trăiască până la Sânziene – Ziua mare a florilor!” El ne-a invitat apoi ”să stăm să medităm în fața fiecărui tablou”, subliniind faptul că la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești ”impresia de muzeu este copleșitoare!”
Făcând o incursiune în universul artistic al acestei expoziții criticul de artă Iulian Bucur a declarat:”Mihai Nechita Burculeț nu este numai un poet al figurii, al motivului. Tablourile sale nu sunt altceva decât scene de teatru și vă invit să vedeți ce este în jurul lor! Atâta elaborare pentru acest albastru! Timpul acesta lung pe care pictorul l-a dedicat lucrărilor sale este asemenea timpului lui Tizian, care revenea mereu asupra tablourilor. Mihai Nechita Burculeț folosește culori acrilice, acestea se usucă <<mai repede decât gândul!>> Dar apelează și la culorile maeștrilor… Dacă v-ați duce la <<Capela Sixtină>> (aflată în capitala Italiei, la Roma), acolo este <<o vânzoleală continuă>>, că mai ai dori să rămâi acolo! Aici poți face exerciții spirituale, e un fel de <<sumă a tuturor lucrurilor posibile>>… Avem atâta vis pe câtă realitate, viitorul și trecutul se îmbină cu aceste lucrări!”
Acordurile muzicale auzite parcă în surdină la rostirea acestor vorbe s-au intensificat într-o cadență debordantă când criticul băcăuan de artă Iulian Bucur a mărturisit: ”Întâlnirea noastră este o <<Cină de taină>>, o liniște care și pe mine mă cutremură!” El a făcut o paralelă între lucrările expuse de pictorul Mihai Nechita Burculeț și celebra pictură ” Fata cu cercel de perlă” (supranumită ”Mona Lisa Nordului”) , operă a pictorului olandez Jan Vermeer van Delft. De la sublinierea lucrurilor ce uimesc (”Olanda a știut să facă lucruri impresionante, a smuls pământul din adâncul mărilor, racordându-se la lumea acvatică, ușor nesigură – dar acolo toate pompele trebuie să funcționeze!” ), Iulian Bucur ”a urcat pe pontonul creator ” al pictorului Mihai Nechita Burculeț dezvăluind faptul că ”în lucrările lui, în care ia și construiește bucăți << din lumea>> lui Salvador Dali, e rațiune pe câtă simțire, vecinătățile tablourilor sunt corect gândite… firele secrete, cromatice se găsesc în aceleași mărimi!”
Nu a scăpat fără răspuns nici întrebarea ”ce mai face Mihai Nechita Burculeț, în lucrările căruia este un umor secret?”, la care tot Iulian Bucur i-a dat răspuns:”Este un generos… într-o clipă oprește tot jocul și puteți intra și dumneavoastră! Un artist se îndrăgostește de spațiul în care lucrează!Acolo un artist își cunoaște momentul zilei… Niciodată partea nu domină întregul!” După ce ne-a purtat cu gândul și pe meleagurile spaniole, remarcând faptul că ”nu există un deal pe care spaniolii să nu fi făcut un taur, animal care în pictura plină de vis și de simțământ devine unul celest”, criticul Iulian Bucur a concluzionat: ” Există o măsură umană în tablourile lui Mihai Nechita Burculeț și aceasta trebuie simțită!”
Reverberând la aceste cuvinte, în feeria înconjurătoare cu minunatele lucrări ”împânzite cu îngeri” ale profesorului și pictorului Mihai Nechita Burculeț, pentru o clipă s-a auzit parcă ”glasul demiurgic” ce înnobilează munca artistului: ”la zidirea soarelui se știe / cerul a muncit o veșnicie!”
”Sunt mândră că am îmbătrânit lângă el! ”
La farmecul vernisajelor expozițiilor de artă deschise la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” ne-au întors cuvintele soției pictorului expozant, ale profesoarei Georgeta Burculeț, care a menționat:” Este foarte frumos ceea ce se întâmplă aici și acest fapt se petrece în spațiul minunat al bibliotecii oneștene, unde oamenii ce slujesc cultura se depășesc pe sine! Mihai Nechita a expus în multe locuri dar acest spațiu îl iubesc cel mai mult!”
Cu privirea gata de a ne cuceri cu lumina fiecărui tablou din prezenta expoziție, doamna profesoară ne-a deschis alte uși ale acestui înalt univers artistic, afirmând cu căldură:”Indiferent care ar fi calea urmată de a înțelege aceste lucrări, se poate descifra o viață de om, cu lumini, cu întuneric, cu vise și cu speranțe, cu lucruri directe. Acestea sunt înfățișate ca un moment de mărturisire… Probabil că vârsta momentului ne dă un plus de înțelepciune… Până în prezent Mihai Nechita s-a făcut util tuturor (pentru familie, cunoscuți, rude) iar acum se dăruiește atât în pictură cât și în viața de toate zilele!”
Cu sufletul cuprins de bucuria mărturisirii ”sunt mândră că am îmbătrânit lângă el!”, doamna profesoară mai subliniat un lucru sublim : ”Dacă privim mai atent vom observa că este mereu urmărit și e o grijă a lui Dumnezeu, de gânduri, de speranțe… Drumurile sunt o speranță, o promisiune! Lumina culorii te îndeamnă să speri la ceva în bine! Fiecare om are sincope și trebuie să spere… Un crâmpei din viața lui este drumul pe Măgură, la Târgu Ocna, unde sunt urme ale Primului Război Mondial. Drumul pe Măgura <<nu e o Golgotă, e ca un Tabor!>> Urci și acolo îți găsești împlinite gândurile spuse ori poate nespuse! E <<dincolo>> de dimensiunea în care trăim… Nu-ți rezervă ceva întunecat ci totul e o luminare a sufletului… Ca toate aceste tablouri, ce au o lumină anume”.
Mai degrabă de a medita dar și pentru a transmite opiniile sale privind această nouă expoziție a pictorului Mihai Nechita Burculeț (pentru care acest eveniment este și … cel mai frumos cadou la aniversarea zilei sale de naștere), profesorul Gabriel Fornica Livada a evidențiat faptul că ”în orice fericire este și un germene al tristeții! Iar în fața acestor tablouri există regretul că nu știm ce se ascunde <<dincolo>>, în acest univers al artei!”
Menționăm că un farmec aparte al vernisajelor de la Sala de expoziții a Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” este dat și de prezența, de fiecare dată, a ”împătimiților culorii” din municipiul Onești (Rolland Henrich Gotschik, Ioan Tripa, Vasile Chelaru, Nicolae Grădinaru și alții) precum și a numeroși iubitori de frumos de pe Valea Trotușului. De această dată, la vernisajul expoziției pictorului Mihai Nechita Burculeț ”Oneștiul s-a unit cu Târgu Ocna”, arta deschizând noi porți sufletelor bucuroase de o armonia divină a culorilor. Ion Moraru
ACEASTĂ EXPOZIȚIE DE ARTĂ ESTE DESCHISĂ LA BIBLIOTECA MUNICIPALĂ ”RADU ROSETTI” DIN ONEȘTI PÂNĂ LA MIJLOCUL LUNII APRILIE