PROIECT EUROPEAN DE PARTENERIAT ERASMUS PLUS LA LICEUL TEHNOLOGIC “PETRU PONI”

PROIECT EUROPEAN DE PARTENERIAT ERASMUS PLUS  LA LICEUL TEHNOLOGIC “PETRU PONI”

Liceul Tehnologic “Petru Poni”  din  Onești derulează  proiectul de parteneriat  Erasmus Plus, intitulat “Erasmus TV International”. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană  si se derulează împreună cu  școli  din Spania ( coordonator), Italia, Polonia, Portugalia si Turcia, care urmăresc să ofere elevilor experiențe diferite într-un mediu european și să consolideze triunghiul educație, cultură și tehnologie. Obiectivele principale ale proiectului constau în dezvoltarea abilităților de comunicare într-o limbă straină, dezvoltarea competențelor TIC și utilizarea tehnologiilor digitale în mod creativ / colaborativ / eficient, conștientizarea drepturilor și responsabilităților în mediul online, sensibilizarea la problemele patrimonului cultural și încurajarea dialogului și respectului intercultural, stimularea creativității și inovării, dezvoltarea  abilităților sociale și promovarea toleranței și empatiei într-o Europă unită.

Proiectul trebuia să se deruleze in perioada septembrie 2019-august 2021, dar, din cauza pandemiei Covid-19, toate activitățile de învățare din anul 2020 au fost amânate. Ca urmare, durata de implementare a proiectului a fost prelungită cu un an.

Cu câteva săptămâni în urmă s-a derulat  o activitate de de învățare pentru elevi, care ar fi trebuit să aibă loc în Polonia, în luna martie 2020. Întîlnirea s-a desfășurat online, în perioada 9-25 martie. Din școala noastră au participat 14 elevi din clasele IX – XI: liceu și scoală profesională: BOBOC RICARDO – CONSTANTIN – clasa  IX A; CIOBANU ALEX – CRISTIAN –  clasa IX A; EREMIA DENIS – ȘTEFAN – clasa IX A; NECULĂEȘ DENISA – clasa IX A; ARDELEANU PETRUȚA – clasa X A; TOTU FRANCISCA – DANIELA– clasa X A; ZAFIU  LARISA – clasa X A; MĂGDĂLIN ANDREEA – GABRIELA – clasa XI A; NICULIȚĂ RADU – ȘTEFAN – clasa XI A; TÎRNOVEANU  MIRELA –PETRONELA – clasa XI A; APOSTOIU DRAGOȘ – clasa X D; PRISECARU ALEXANDRU – clasa X D; TUFAN EDUARD – GEORGE – clasa X F și MUNTEANU ROBERT –FLORIN – clasa XI D. Activitatea elevilor a fost coordonată de profesorii CARMEN EPURE (responsabilul proiectului), LUCREȚIA DUMITRESCU, VIOLETA PAVALACHE ȘI GABRIELA  LUPAȘCU – DOBOȘ.  Elevii participanți au avut ocazia să se întâlnească  virtual  cu elevi și profesori din Spania, Italia, Portugalia, Turcia și țara gazdă a întâlnirii, Polonia.

A avut loc un schimb intercultural în care elevi și profesori  au făcut un tur virtual al Poloniei, au vizionat  spectacole de dansuri tradiționale poloneze, au făcut schimb de rețete pentru mâncăruri tradiționale, au învățat să recunoască limbajul trupului prin gesturi specifice utilizate în țările participante la proiect, au desenat, au scris acrostihuri în limba engleză și au prezentat colegilor lor tradiții specifice fiecarei țări. În plus, elevii s-au familiarizat cu platforme online cu care nu au lucrat până acum ( Microsoft Teams, Jitsi, Padlet, Kahoot), au învățat să editeze fotografii și filme. Un moment emoționant l-a reprezentat intonarea Imnului Europei.

Responsabilul proiectului, profesor Carmen Epure,  ne-a declarat:”Dacă în urmă cu un an pandemia Covid-19 ne-a anulat plecarea în Polonia, în luna martie a acestui an am fost acolo. Am vizitat frumoasele orașe Varșovia, Cracovia, Szczecin, am vizitat muzee, palate, mine de sare și, nu în ultimul rînd, școala colegilor nostri din Police, Polonia. Le-am prezentat partenerilor noștri orașul Onești si școala noastră, am făcut schimb de rețete tradiționale, am compus, am desenat și am cîntat împreună.

   

Cum am reusit? Ne-au ajutat platformele online.  Nu a fost ușor, am fost peste 100 de participanți și tehnologia ne-a dat uneori de furcă. Am schimbat platforma online Zoom cu platforma Microsoft Teams, pe care am înlocuit-o apoi cu Jitsi Meet. Important este că am reușit să ne îndeplinim obiectivele și că elevii noștri au fost încântați și își doresc să mai aibă, in viitor, parte de astfel de experiențe. Desigur, ne dorim cu toții  ca următoarele activități să le putem desfășura față-în-față, în Portugalia, acolo unde este planificată următoarea întălnire între partenerii proiectului.”

Accesând linkul de mai jos, puteți viziona unul dintre videoclipurile realizate de echipa Liceului Tehnologic “Petru Poni”. Materialele folosite la realizarea videoclipurilor ( poze si filme) au fost făcute în decembrie 2019. În 2020 acest lucru nu a fost posibil deoarece nu au fost organizate manifestări publice.

 

https://www.youtube.com/watch?v=iDbh5MoxRzU

 

Echipa de elevi și profesori de la Liceul Tehnologic ”Petru Poni” a ales să realizeze videoclipuri dedicate Zilei Naționale a României, tradițiilor de Crăciun și de Anul Nou. Aceste videoclipuri precum și materialele realizate  de partenerii  de proiect pot fi vizionate pe canalul  de YouTube, “Erasmus TV International”.

 

Prof.  Carmen Epure și echipa   de profesori  de la Liceul Tehnologic ”Petru Poni” Onești  a Proiectului  de parteneriat  Erasmus Plus – “Erasmus TV International”

 

 

 

 

Distribuie articolul!