Eficiență și implicare, la Consiliul Local Onești

Eficiență  și implicare,  la  Consiliul Local Onești

Acum, când ne îndreptăm  cu pace și lumină în suflet spre Sărbătorile Pascale, când Primăria municipiului Onești a dat startul  lucrărilor de înfrumusețare  în  câteva zone ale orașului, aducem câteva vești de la Consiliul Local. Pe  agenda ordinei de zi a  ședinței ordinare care a avut loc  în ziua de 24 martie s-au aflat un număr  de peste 20 de proiecte de hotărâre, ce au fost în atenția consilierilor locali și a comisiilor de lucru ale Consiliului Local Onești. Astfel,  pe lângă aprobarea  concesionării unor bunuri imobile – terenuri ori aprobarea apartenenței la domeniul public al municipiului a unor bunuri imobile de interes local, a transmiterii drepturilor de concesiune asupra unor terenuri proprietate a municipiului, consilierii oneșteni au luat în dezbatere și  alte proiecte de hotărâre. Este vorba de  organizarea și finanțarea unor activități cultural – artistice și, în premieră, menționăm faptul că oneștenii se vor putea bucura de  reprezentația  piesei de teatru ”Divorțul anului” (în care vor urca pe scena de la Cinematograful ”Capitol”  Ovidiu Cuncea, Monica Davidescu și Aurelian Temișan) precum și de un  recital cameral (la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”).

Consilierii locali oneșteni au aprobat un proiect de hotărâre privind  modalitatea  de idendificare  a beneficiarilor și procedura de acordare a tichetelor sociale pentru grădinițe (conform Legii 248 / 2015) și au delegat  la SC Domeniul Public și Privat SA gestiunea activităților de Dezinsecție, Dezinfecție și Deratizare, ce fac parte din cadrul Serviciului de salubritate  publică.

Grupul consilierilor liberali ( format din   consilierii locali Elena Pașcu Apăvăloaie, Dumitru Mihai, Costel Dobrea și Ciprian Zarzu) a fost inițiator  al unui proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei Hotărârii Consiliului Local nr. 42 / 24 martie 2016 privind acordarea  scutirii de la plata unor obligații fiscale pentru furnizarea de servicii  sociale de către  ONG-uri  și intreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale. Prin votul unanim al  consilierilor locali oneșteni s-a decis ca ”organizațiile neguvernamentale (ONG) care dețin  în proprietate  sau utilizează clădirile și le folosesc exclusiv pentru  exclusiv pentru activități fără scop lucrativ, beneficiază de  scutire la plata impozitului / taxei pe clădiri”. Este de menționat  că această decizie vine  în urma unei analize a prevederilor legale și a conținutului Anexei HCL nr. 42 / 24 martie  2016 și a fost apreciată  în cadrul ședinței  de către consilierul local Alexandru Cristea (de la Partidul Mișcarea Populară).  ”Deoarece  aduce o influență  nesemnificativă asupra bugetului local, pe viitor se poate  avea în vedere scutirea și de la achitarea taxei de salubritate a  organizațiilor neguvernamentale”, a menționat consilierul local Alexandru Cristea.

În cadrul ședinței Consiliului Local din ziua de 24 martie a fost  aprobată și închirierea unui  suprafețe de 40 metri pătrați din imobilul  situat în str. Victor Babeș cu destinația  de sediu politic către Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS).

 

 Noutăți  ale primăverii

 

Tot de la Consiliul Local Onești,  de la ședința  extraordinară care a avut loc marți 6 aprilie, vine și o veste nouă pentru locuitorii municipiului Onești: primarul Laurențiu  Neghină a anunțat că la Piața Agroalimentară  se vor aloca, cu caracter permanent, un număr de 5 (cinci) tarabe, care vor putea  fi folosite gratuit de persoanele vârstnice  care comercializează  legume și fructe. Alte trei tarabe similare  vor fi amplasate în zona Bulevardului Republicii, colț cu strada Victor Babeș, aici putând vinde persoanele ce expun spre vânzare legume pe străzile din zonă. Fiind asigurate  aceste spații special amenajate, astfel jandarmii nu vor mai amenda persoanele vârstnice care vând legumele pe străzi. Laurențiu Neghină, primarul municipiului Onești a declarat că de buna funcționare a acestui proiect se va ocupa Administrația Piețelor cu ajutorul Poliției Locale. ”Curierul de știri” menționează că ” Laurențiu Neghinā urmează  exemplul primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone,  care  a dispus ca Administrația Piețelor să pună la dispoziție 10 tarabe în incinta fiecărei piețe pentru persoanele vârstnice, care comercializează legume sau fructe pe străzile din jurul piețelor.”

Să mai menționăm un lucru de bun augur: un mare număr de candidați au depus dosare pentru a participa la concursurile de recrutare  organizate  în vederea ocupării a 5 (cinci) posturi vacante, aferente funcțiilor  publice de execuție la Serviciul Accesare Fonduri și Implementare Proiecte – Direcția de Dezvoltare Locală, în cadrul Aparatului de specialitate  al Primarului municipiului Onești. Potrivit site-ului Onești.ro , pentru funcția de Consilier debutant (la care examenul scris este în ziua de 12 aprilie), s-au înscris un număr de 19 candidați, 17 fiind admiși pentru  lucrarea scrisă. Pentru funcția de Consilier asistent  vor participa la examenul din ziua de 13 aprilie un număr de 4 (patru) candidați, la fel ca la examenul pentru funcția de Consilier principal (care va avea loc la 14 aprilie).  Pentru funcția de  Consilier superior – la care examenul se va desfășura în ziua de 15 aprilie-  au fost admiși 8 (opt) candidați iar un număr de 6 (șase) candidați sunt înscriși la proba scrisă (din 16 aprilie), a examenului  pentru obținerea funcției de Inspector superior.      Amprenta de  Onești

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul!