”În haina credinței și în uniforma iubirii de neam”

”În haina credinței  și în uniforma iubirii de neam”

Cuvintele au rămas atât de puține! Cerneală aproape că nici nu mai este să scrii un lucru sfâșietor de dramatic: sufletul bun,  mereu încurajator  al colonelului (în rezervă) Paul Valerian Timofte a trecut vămile văzduhului, spre o altă lume!

Absolvent al  Colegiului Național ”Ferdinand” din  Bacău, Paul Valerian Timofte  a urmat o  strălucită  carieră militară. După absolvirea Școlii Militare de Ofițeri de Artilerie timp de 35 ani a fost ofițer al Armatei Române. După cum a menționat prof. Vilică Munteanu, președintele Asociației  Generale a  Arhiviștilor din România, Filiala Bacău, ”Paul Valerian Timofte  a fost între anii 1988 – 2001  director al Centrului Militar Bacău iar în 1992 s-a numărat printre fondatorii Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor  <<Regina Maria>>, devenind din 2009  președintele  acestei filiale (în 2012  fiind numit și  vicepreședinte la nivel național al asociației menționate). Din 1996 a organizat manifestări de sărbătorire a Zilei Eroilor Neamului la Sărbătoarea religioasă Înălțarea Domnului, an de an fiind  moderatorul  manifestării  <<Memoria Oituzului>> – Ceremonialul  militar și religios  de la cimitirele eroilor din Oituz și Poiana Sărată (organizat în  colaborare cu Garnizoana Bacău,  Consiliul Local Oituz și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului). Din anul 2014 a inițiat Marșul Eroilor – în colaborare cu Primăria municipiului Bacău și  cu Inspectoratul Județean Bacău (peste 2000 de elevi, membri ai Cercurilor Cultul Eroilor participând la această acțiune  emblematică  de cinstire a eroilor neamului). Din 2010 colonelul ( în rezervă) Paul Valerian Timofte  a fost director fondator  și coordonator al revistei  <<Bacăul Eroic>> iar anii 2017 – 2018  a fost un vârf al implicării sale pentru cinstirea și comemorarea eroilor.  Fiind un iscusit  narator și orator spontan, admirat pentru acuratețea  informațiilor și  puterea de convingere  el a primit  peste 300 de medalii și  peste  600 de diplome omagiale. Cunoscut și apreciat  în  județ și în țară Paul Valerian Timofte  a fost desemnat Cetățean de onoare al orașelor Bacău și Comănești”.

În  biografia  acestei mari personalități a județului Bacău prof. Vilică Munteanu a notat un fapt deosebit: ”Colonelul ( în rezervă) Paul Valerian Timofte manifestă o mare  grijă  pentru întreținerea  monumentelor dedicate eroilor neamului, inițiind și sprijinind ridicarea  unor noi monumente”.

Pe dealurile  Curiței parcă a dat glas pietrelor  cazematei din al Doilea Război Mondial, la momentul  intonării Imnului de Stat și a trecerii  în revistă a Gărzii de Onoare în fața a sute de oameni adunați  de prin toate răspântiile  văii Cașinului la o grandioasă acțiune  de omagiere  a eroilor! Despre acest moment ne-a dat mai multe amănunte Constantin Tudose, care s-a implicat mult, alături de autoritățile locale ale comunei Cașin pentru  comemorarea a 100 de ani de la luptele  date în Primul Război Mondial aici. În acest sens el ne-a declarat:”Luna august  2017 a fost în județul Bacău o  lună  cu multe  manifestări de omagiere a eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Prima dată când l-am inoportunat pe domnul colonel ( în rezervă) Paul Valerian Timofte a fost în centrul orașului Târgu Ocna, unde era prezent la Sărbătoarea Vânătorilor de Munte, aici  punând la cale  desfășurarea manifestărilor din acest oraș – stațiune, dedicate Centenarului 1917 – 2017.  I-am mărturisit considerarea mea că pentru eroii Primului Război Mondial de pe valea Cașinului  a trecut un secol de nedreptate, nefiind  consemnate multe lucruri  despre puternicele bătălii purtate  în  această zonă în urmă cu 100 de ani! Dintr-o dată a fost impresionat de faptul că  vrem să organizăm o amplă acțiune de comemorare a acestora și că dorim să punem  111 cruci  de mesteacăn  pe locul unde  a fost Cimitirul Eroilor, vizitat  și de Regina Maria în anii războiului.  De ce 111? Câte nu poate să semnifice  acest 111! De trei ori începutul! I-a plăcut insistența și impresionat, mi-a acordat timpul pe care nu l-aș fi avut din partea sa, în acele momente fiind foarte ocupat cu manifestările omagiale din județul Bacău! Într-o  noapte cu Lună plină, când se distingea destul de  clar culmea Măgurii Cașinului, ce a fost și hotar dar și locul unde s-au dat  lupte sângeroase am poposit cu domnul Paul Valerian Timofte în locurile  unde a fost  amplasat Monumentul Eroilor, de la Sticlărie. A apreciat foarte mult  atât faptul  că monumentul a fost amplasat  lângă o  cazemată  din al doilea război mondial dar și Cimitirul celor 111 cruci de mesteacăn, hotărând ca la 100 de ani de la luptele  purtate pe aceste meleaguri să calce din nou Armata Română, de această dată la vreme de pace! Să fie prezentă  pe locurile unde au luptat bravii ostași români!  <<Timp de câteva zile pe pârăul Curița a curs sângele ostașilor români și aici trebuie ca să păstrăm permanent, cele mai adânci sentimente de prețuire și să ne amintim de sfințirea acestui monument! Au trebuit 100 de ani pentru a veni momentul ca să ne întâlnim aici, locuitori ai acestor meleaguri, cadre militare active și în rezervă, la acest eveniment minunat din viața întregii țări>>, a  menționat  atunci colonelul (în rezervă) Paul Valerian Timofte, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale  <<Cultul Eroilor – Regina Maria>>.

   

El a fost prezent și la  depunerea de coroane la  mormântul eroului Ștefan Petrovici, fruntaș al mișcării studențești* și a  participat și la Sesiunea de comunicări  <<Cașin 1917 – 2017, Un secol de nedreptate>>. Această  sesiune a fost  condusă de  colonelul  Constantin Giurcă, de la Academia Militară Română și colonelul ( în rezervă) Paul Valerian Timofte (care a prezentat o comunicare mult apreciată de publicul prezent). I-am mulțumit  în mod deosebit  pentru participarea sa la  toate momentele evocatoare ale manifestării de omagiere de pe valea Cașinului. Datorită dumnealui noi, cășunenii, ne-am împăcat cu sufletele eroilor căzuți pe aceste meleaguri!  Din păcate, îi uitasem! Generații la rând  n-am știut de crucile  de mesteacăn și de faptele de vitejie aduse la cunoștința noastră și de colonelul (în rezervă) Paul Valerian Timofte. Deie Dumnezeu ca  acolo, în ceruri, să aibă parte de  simbolul eroilor Primului Război Mondial – Crucea de Mesteacăn!”

Și Protoieria Onești, prin părintele protopop  Ioan Bârgăoanu a transmis  un mesaj plin de durere  în aceste zile:”Patrimoniul inestimabil al celor care i-au adus mai aproape de inimă și înțeles pe eroii neamului românesc este de astăzi mai sărac prin plecarea spre cer a domnului colonel în rezervă Paul Valerian Timofte. În ultimii cinci ani, domnia sa a fost parte integrantă a Proiectului <<Jertfă și Recunoștință>>, prin care cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim al Romanului și Bacăului, eroii din acest colț de Românie au fost omagiați prin peste 70 de acțiuni comemorative. Personalitate vibrantă și integră, cu o cultură vastă, a îmbrăcat simplitatea genială a românului autentic în haina credinței și în uniforma iubirii de neam”. AMPRENTA   DE ONEȘTI , Foto  Ziarul  ”Deșteptarea”  Bacău

*După cum aflăm într-o notă a Oficiului  Național pentru Cultul Eroilor , ”Locotenentul Petrovici Ștefan și-a condus unitatea în luptă cu un avânt exemplar, respingând coloanele trimise la atac de feldmareșalul Mackensen, la Sticlărie. În timpul luptei, un obuz venind cu un vâjâit de crivăț și spărgându-se cu zgomot asurzitor în linia de luptă, a rupt trupul tânărului locotenent în mai multe bucăți”.

Distribuie articolul!