Vocație și performanță

Vocație și performanță

Ziua de  17 iulie 2021  este o zi de referință  pentru învățământul din municipiul Onești, în special pentru colectivul de  cadre didactice și elevi ai Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”. Este ziua din care  șeful  promoției 2021 a acestui colegiu, Ștefan Ștefănescu, se va afla  – până la 25 iulie – în Lituania, la Olimpiada Internațională de Fizică. Îndrumat de prof. dr. Costin Dobrotă el a fost premiant al Olimpiadei Naționale de Fizică, la care a  concurat cu  elevi de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică și de la Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” (ambele din București) precum și de la colegii de prestigiu din Sibiu (Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”), Suceava (Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”), Brașov (Colegiul Național ”Dr. Ioan Meșotă”), Constanța (Liceul Teoretic ”Ovidiu”) și din alte localități. Cantemireanul Ștefan Ștefănescu  este unul  dintre  cei cinci elevi ce reprezintă România la această puternică olimpiadă internațională. Astfel, țara noastră va fi reprezentată la Vilnius de  liceenii Vlad Oros (de la Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” din Timișoara), Antonia Alma Ghiță,  George Cristian Ardeleanu ( ambii, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București), Tudor Mocioi (de la Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” din București și Ștefan Ștefănescu (de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești).  Profesorul care l-a îndrumat  la fizică în cei patru ani de liceu, dr. Costin Dobrotă, a mărturisit că se simte de două ori norocos. În primul rând pentru că a avut bucuria și plăcerea de a lucra cu un asemenea elev, inteligent, harnic, sclipitor, dar și pentru că profesoara din gimnaziu a elevului, doamna Lenuța Basoc, tot de la  Colegiul Național „Dimitrie  Cantemir”, l-a format foarte bine și a pregătit startul pentru succesul de acum.

Prof. dr. Emilia Boghiu, ce a fost  diriginte  al clasei din care a făcut parte Ștefan Ștefănescu, șeful de promoție al acestei generații de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir”, a menționat:”După  o muncă susținută – Ștefan Ștefănescu a fost calificat în toți cei patru ani de liceu la Olimpiada Națională de Fizică – după calificări  și premii convingătoare atât la olimpiade cât și la  concursuri  prestigioase, tânărul îndrumat la modul  profesionist  de maestrul său și-a demonstrat  încă o dată valoarea. Ștefan e un om care știe exact ce înseamnă disciplina muncii intelectuale, un om cu un caracter frumos, care în discursul ca șef de promoție, le-a mulțumit colegilor deoarece au creat un mediu propice pentru munca sa și l-au făcut să se simtă mândru că e cantemirean”. Ea a mai  declarat că  ”tânărul fizician face parte dintr-un colectiv de excepție, care a terminat  clasa a XII-a cu media 9,75 pe clasă, într-un liceu recunoscut pentru numeroase premii pe țară la mai multe olimpiade (chimie, matematică, română, informatică etc.) și pentru absolvenți de top, admiși la Oxford și alte universități prestigioase”.

În spiritul  unor  frumoase cuvinte  din înțelepciunea  neamului nostru românesc (”timpul le așează pe toate când pui pasiune și suflet”) menționăm că  în urmă cu un an, la preluarea cheii succesului  de la generația de absolvenți  Ștefan Ștefănescu declara:”Dorința de cunoaștere și curiozitatea mă caracterizează și de aceea consider că acest colegiu este locul potrivit pentru evoluția mea. Aici m-am putut manifesta liber și m-am dezvoltat pe plan intelectual. Profesorii mi-au fost mereu alături, acordându-mi îndrumarea și motivația de care am avut nevoie. Educația, prin natura ei, este un proces multilateral, care nu implică doar cunoștințe, ci și modele morale, pe care le-am regăsit în mentorii mei. În continuare vreau să urmez domeniul fizicii, o materie care m-a fascinat încă de la începutul gimnaziului atât prin profunzime cât și prin aplicabilitate.”  Șef de promoție   la absolvirea   gimnaziului dar și  al  Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești (media sa de absolvire fiind 10) , Ștefan Ștefănescu a mărturisit  în  emoționantele  momente ale sfârșitului de an școlar: „Studiul fizicii a reprezentat mereu pentru mine o pasiune, nicidecum o obligație și sunt fericit că am șansa de a mă dezvolta în acest minunat domeniu. Bineînțeles, competiția din cadrul lotului  restrâns  al României a fost acerbă, ca în fiecare an, dar munca și perseverența au dat roade în final. Le sunt dator profesorilor mei, care nu numai că m-au îndrumat de-a lungul anilor, ci m-au și încurajat oricând am avut nevoie, creând un mediu școlar de excepție.”

  În foto,  absolventul  Ștefan Ștefănescu, șef  de promoție la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești alături de profesorii  care l-au format,  prof. dr. Costin  Dobrotă  și prof. Lenuța Basoc  

Aceste cuvinte  ale lui Ștefan Ștefănescu  dau generației sale (a anului 2000),  un imbold deosebit  de autodepășire și de obținere a  celor mai înalte performanțe. Ele  răsfrâng  și în rândul cadrelor didactice  un sentiment de împlinire, de căutare a lucrurilor care aduc împlinirea.  Mărturia  profesoarei  Dana Cerasela Sticlaru, director al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești ne dă măsura  de  cuantificare a performanțelor obținute  de șeful acestei promoții a colegiului – Ștefan Ștefănescu. Ea a menționat:”Ștefan este un tânăr inteligent, plin de viață, pasionat în mod deosebit de științele exacte: matematică, fizică, informatică. – discipline la care a și obținut premii la faza națională a olimpiadelor școlare. Rețeta succesului este perseverența, modul constant și serios de a pune la temelia pregătirii orice cunoștință pe care a căpătat-o de-a lungul anilor de școală. În clasa a V-a a făcut performanță la matematică, după care a început pasiunea pentru fizică. Rezultatele au început să apară după multe ore de muncă, alături de un profesor deosebit, doamna Lenuța Basoc, care l-a susținut să-și canalizeze constructiv această pasiune. Trecerea de la gimnaziu la liceu s-a făcut lejer, faptul că se cunoștea deja cu cei mai mulți dintre cei care urmau să-i fie colegi și dascăli pentru următorii patru ani ( Ștefan fiind cantemirean din clasa a V-a), acomodarea s-a făcut rapid. Alături de profesorul său din liceu,  prof. dr. Costin Dobrotă, Ștefan a crescut frumos și bine. Mereu am susținut ca profesorul are un rol extrem de important în ghidarea elevului către succes. El trebuie să dea dovadă de vocație profesională, motivându-și corespunzător elevii, intrinsec, cognitiv și mai ales afectiv.”

Menționăm  că la ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale  de Fizică, din capitala Letoniei –Vilnius, la care participă cantemireanul Ștefan Ștefănescu, sunt așteptați  peste  450 de elevi, din 90 de țări ale lumii. Olimpiada Internațională de Fizică a ajuns la cea de-a 51 – a ediție și se va desfășura  între 17 și 25 iulie.

Mult succes Ștefan!

 

AMPRENTA  DE  ONEȘTI

 

Distribuie articolul!